DÜNYA
14 December 2021

DANSIN ÖDÜLLÜ YILDIZLARI

Dansın Ödüllü Yıldızları

Beşiktaş Belediyesi Engelsiz Sanat Topluluğu, Tekerlekli Sandalye Dans Sporu Avrupa Şampiyonası’ndan madalyalarla döndü. Yarışmada birinci olan Barış Bayraktar, grubun başarı öyküsünü b+’ya anlattı.

Söyleşi: Tülay Özgür Fotoğraf: Barış Bayraktar Arşivi

Polonya’nın başkenti Varşova’da 8-10 Ekim 2021 tarihlerinde düzenlenen Tekerlekli Sandalye Dans Sporu Avrupa Şampiyonası’na katılan Beşiktaş Belediyesi Engelsiz
Sanat Topluluğu sporcuları birçok dalda dereceye girerek büyük başarı elde etti. Şampiyonada Barış Bayraktar freestyle tek erkekler klas 1 kategorisinde birinci ve tek erkekler dans sporu klas 1’de dördüncü oldu. Abdülkadir Ünal tek erkekler dans sporu klas 2’de altıncı ve tek erkekler freestyle klas 2’de sekinci; Yeliz Güllü tek kadınlar freestyle klas 2’de 12’nci; Nezihe Koçak Ünal tek kadınlar dans sporu klas 1’de dokuzuncu ve tek kadınlar freestyle klas 1’de altıncı; Hüseyin Ayyıldız tek erkekler freestyle klas 2’de yedinci olurken çiftlerde Abdülkadir Ünal ve Nezihe Koçak Ünal duo dans sporu klas 1 kategorisinde ikinci oldu.

Beşiktaş Belediyesi Engelsiz Sanat Topluluğu olarak kaç yıldır birlikte çalışıyorsunuz?

Hemen hemen iki yıldır birlikte çalışıyoruz. Bu topluluğun ilk sporcusu olmanın yeri bende çok başka. Beşiktaş Belediyesi ile yapılan protokol sonrası Beşiktaş JK topluluğumuza lisans desteği verdi. Şubat 2020 tarihinde Pera Müzesi’nde verilen bir dernek açılışı davetinde sahne aldım ve topluluk adına ilk gösterimizi  gerçekleştirmiş olduk. Malum araya pandemi girince henüz başlamadan 5-6 ay kadar ara vermek zorunda kaldık. Tabii bu arada topluluğumuz büyümeye devam etti. 29 Ekim 2020’de Süleyman Seba Kültür Merkezi’nde online düzenlenen Cumhuriyet Defilesi’nde sahne aldık. Maalesef yine pandemiden ötürü bir müddet daha ara verdikten sonra yoğun bir çalışma temposuna girdik. 9 Temmuz 2021’de Antalya’da düzenlenen Tekerlekli Sandalye Dans Sporu 4. Türkiye Şampiyonası’na katıldık. Tek erkekler  serbest stil klas 1 kategorisinde altın, tek erkekler dans sporu kategorisinde gümüş madalya kazanarak destek verdiğim takımım şampiyonadan 22 madalya ile döndü.  Aldığımız bu sonuçlar neticesinde Milli Takım’a dört sporcu göndermenin haklı gururunu yaşadık ve böylelikle Polonya süreci başlamış oldu.

Şampiyona sırasında heyecanlandığınız anlar oldu mu? Ya da kıl payı kaçan dereceler?

Lomianki Cup benim için çok özel ve hayatım boyunca unutamayacağım bir turnuva çünkü bu benim Milli Takım adına yarıştığım ilk şampiyona. İlk şampiyonamdan da altın madalya ile dönmek bu turnuvayı benim adıma çok daha özel kılıyor. Heyecan, adrenalin ve stresin zaman zaman yükseldiği anlar oldu. Tek erkekler dans sporu klas 1 kategorisinde Filipinli rakibimle kıyasıya bir rekabet hâlindeydik ve küçük bir farkla üçüncülüğü Filipinler’e kaptırdık.

Diğer ülkelerdeki sporcularla karşılaştırdığınızda Türkiye’deki imkânlar sizce nasıl?

Öncelikle bu uzun soluklu bir süreç. Yarışacağınız karakteri seçme ve kostüm tasarımı, müziğe karar verme, koreografi oluşturulması, koreografiyi uygulama, pekiştirme ve kas hafızasına yerleştirmek için yüzlerce kez tekrar ve mükemmelleştirmek adına yapılan daha fazla tekrar gibi bir dizi süreci takip etmek zorundasınız.

Çok güçlü rakiplerle mücadele ettik. Lomianki Cup, 16 ülkeden 95 sporcunun katılımıyla gerçekleşen bir turnuvaydı ve bu işe senelerini adamış sporcularla aynı sahneyi paylaştık. Biz yoğun bir tempoyla çalışıp ciddi bir emek veriyoruz bu spora. Bizlere bu yolda maddi manevi hiçbir desteği esirgemeyen Belediye Başkanımız Sayın Rıza Akpolat, Kültür ve Sosyal İşler Müdürümüz Sayın İsmail Yalçın, Beşiktaş JK Engelliler Şube Genel Menajeri ve Belediye Meclis Üyemiz Sayın Erdem Göksel ve tüm
Beşiktaş Belediyesi’ne teşekkürlerimi sunuyorum. Röportaj teklifiyle bizleri onurlandıran ve sesimizi duyurmamızı sağlayan çok kıymetli b+ ailesine de ayrıca teşekkür ediyorum.

Engelli olan ama dans etmeyi seven vatandaşlar size nasıl katılabilir? Ya da dans edecekleri salonlar mevcut mu? 

Biz her geçen gün daha da büyüyen bir aileyiz. Hayatında sanata yer vermiş, dans etmeyi seven tüm dostlarımıza kapımız açık. Antrenman salonumuz Dikilitaş’ta bulunan Akşit Plaza’nın dokuzuncu katında. Ailemize katılmak isteyen ya da çalışmalarımızı merak edip antrenmanlarımızı izlemek isteyen herkesi, sıcak bir bardak kahve eşliğinde keyifli bir sohbete bekleriz.

b+ / 34. sayı / sonbahar 2021
Haberi Paylaş:

Beşiktaş Belediyesi


BKS logo

© 2024 Beşiktaş Belediyesi. Sitedeki tüm metin ve görseller Beşiktaş Belediyesi'ne aittir. İzinsiz kullanılamaz.

F5 İletişim