BEŞİKTAŞ
6 September 2021

MEYDAN SİZİN

Meydan Sizin

Beşiktaş Meydanı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yeni projesiyle güzelleşecek ve büyük bir park alanına kavuşacak. Proje hazırlanırken kaykaycı gençler de unutulmadı, onların da görüşlerine başvuruldu… b+ da kaykaycı gençlerle buluştu, onların nasıl bir meydan düşlediklerini sayfalarına taşıdı.

Yazı: Tülay Özgür / Fotoğraflar: Yusuf Aslan

Beşiktaş Meydanı’nda sıradan bir gün. Karşı yakaya ulaşmak isteyen yolcuların kimi telaşlı kimi sakin… Nefes almak isteyen Beşiktaşlılar meydandaki merdivenlere ya da anıtın gölgesine sığınmış. Meydanın cadde tarafındaki basamaklarında tek tük oturan kaykaycıların nüfusu güneşin inmesiyle birlikte artmaya başlıyor. Kimi tekerleğini onarıyor, kimi aynı hareketi onlarca kez tekrar ediyor, kimiyse koyu sohbete dalmış. 30-40 yıl önce ayıplayarak, endişeyle bakan bakışlar yerini hayranlığa ya da kayıtsızlığa bırakmış çoktan. Sanki herkes onları kabullenmiş, meydanın merdivenleri sizindir, dermiş gibi. Bir sonraki sayfada röportajını okuyacağınız Milli Takım Kaykay Antrenörü Tuncay Koçal ve yaşı biraz büyük kaykaycılar da kendi hikâyeleriyle bu gözlemimi doğruluyor. Küçük bir tahta üzerinde yer çekimine meydan okuyup havalanan bu gençler günümüzde koşulsuz kabul görüyor, serseri olarak yaftalanmıyor, aileler daha fazla destek oluyor, kadın kaykaycılar yadırganmıyor. Gençler bunun dünyanın en barışçıl sporu, dili, dini olmayan bir kültürü olduğunu artık kimseye izah etmek zorunda değil. İstanbul’un hangi köşesinden gelirse gelsin, dünyanın neresinde olursa olsun hepsi aynı dili konuşuyor. Gerisi de umurlarında değil!

Beşiktaş Meydanı, İstanbul’un hatta Türkiye’nin kaykay tarihinde önemli bir yere sahip. Kaykayda dengede durmayı başaran gençler İstanbul’un neresinde oturursa otursun soluğu Beşiktaş’ta alıyor. Üstelik İstanbul’a gelen yabancı kaykaycılar da mutlaka buraya uğruyor. Dünyaca ünlü ve Avrupa şampiyonlukları olan kaykay sporcusu Güneş Özdoğan da “İstanbul’un önemli bir meydanıdır Beşiktaş. Yabancı kaykaycıların çoğu burayı bilir” diyor. Beşiktaş Meydanı’nın yeniden düzenlenmesi gündeme gelince kaykaycılar “Bizi unutmayın! Meydan kaykaycılarla güzel” başlıklı bir kampanyayla seslerini duyurmaya çalıştı. Bu talebe yanıt Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’tan geldi. Rıza Başkan, “Merak etmeyin arkadaşlar, @ekremimamoglu Başkanımızla konuşacağız, bu meydanlar sizindir” diye cevap verdi ve sözünü tuttu. İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin ile 15 Mayıs’ta meydanda buluşan kaykaycılar, kendi önerilerini iletti. Beşiktaş Meydanı’nın 20-30 yıldır kaykaycıların ve patencilerin kullanım alanı olduğunu söyleyen Seçkin, “Nesiller değişiyor ama kullanım değişmiyor. Hem sosyal hem de fiziksel açıdan çok kıymetli bir aktivite. Biz de bunun farkındaydık” dedi. Tasarımcılarla birlikte proje üzerinde çalıştıklarını kaydeden Seçkin, “Arkadaşlarımızla bir araya geldik. Görüşlerini aldık. Dünyadan beğendikleri örneklerden bahsettiler. Burada yaşadıkları deneyimleri anlattılar” ifadelerini kullandı. Bu buluşma sonrasında 30 Mayıs’ta Yıldız Korusu’nda kaykay topluluğu, akademisyen ve ilgili İBB kadrolarının katılımıyla bir çalıştay gerçekleştirildi. Yetkililer bu görüşmelerde edinilen sonuçların projeye yansıtılacağını açıkladı. Görüştüğümüz kaykaycıların büyük bir çoğunluğu “Merdivenlerin aşınan yerlerinin tamir olması yeterli” demişti. Merdivenlerin bu şekliyle korunması düşünülüyor mu?, diye sorduğumuzda ise İBB’den “Merdivenler yol çalışmaları ve kaldırım düzenlemeleri sebebiyle güncel hâlini koruyamayacaktır. Çağdaş, yenilikçi ve halk katımıyla elde edilmiş bir proje alana uygulanacaktır” şeklinde bir açıklama yapıldı.

Furkan Kaplan / Türkiye Kaykay Milli Takım Sporcusu
Türkiye Kaykay Milli Takım sporcusuyum, Alibeyköy’de oturuyorum. İlk başta evin çevresinde kayıyordum. Altı yıldır her gün Beşiktaş’a geliyorum. Buraya ilk geldiğimde herkes benden büyüktü. Açıkçası biraz çekiniyordum. Ama ben de bir şeyler başardıkça buradaki asıl tayfanın arasına karışmaya başladım, hepsi bana çok güzel abilik yaptılar. Burada bir hareketi öğrenmek için iki saat boyunca merdivenlerdeki üçlü sette defalarca alıştırma yapmışlığım çoktur. Milli Takım ile birlikte 2-3 haftalık kaykay parklarında antrenman yapıyoruz. Beşiktaş’ta kaymak parkta kaymaktan çok daha zor. Buradaki zemin zor ama burada bir hareketi yapıyorsanız onu her yerde kolayca yapabilirsiniz. Buranın taşında yaptığın hareketi her taşta yapabilirsin. Avantajı olduğu kadar dezavantajı da var ama. Sizin vasıtanızla belediyeye bizi görüp önemsedikleri için teşekkür etmek isterim. Rıza Başkan’ın bizi görmesi, Ekrem İmamoğlu’nun videomuzu paylaşması “Sizleri unutmadık” demesi bizi sevindirdi açıkçası.

Tuncay Koçal / Türkiye Kaykay Milli Takımı Antrenörü
Yaklaşık 4,5 yaşından beri kaykay üstündeyim. Türkiye Kaykay Milli Takım antrenörüyüm. Konservatuvar mezunuyum. Oyuncuydum ama kaykay ağır bastı. Kaykay Federasyonu 18 yaş altı ve üstü kategorilerinde birçok yarışma düzenliyor. Bu yarışmalara katılıp hem dereceler alıyorsunuz hem de Milli Takım’a katılmaya hak kazanabiliyorsunuz. Lisans çıkartmak çok kolay. Kaykay Federasyonu’nun web sitesinde detaylı bilgiler mevcut. Elbette bu spor dalını federasyonla sınırlamamak gerekir. Kaykay dediğinizde buna bir spor olarak bakanlar var, bir de kaykayla yaşayanlar var. İstanbul’da farklı jenerasyonların yaklaşık 30-40 yıl boyunca kuşaktan kuşağa aktardıkları hatırı sayılır bir kaykay kültürü var. Kaykay sokağa ait bir aktivite olduğu için grafitisi, dansı, müziği, fotoğrafı, videosu ile sokak kültüründen besleniyor. Bu nedenle dışarıdan bakıldığında çok tutkulu görünüyor, bizi kendine çekiyor. Kaykayın ortak bir dili var, hepimiz aynı dili konuşuyoruz.

Nuri Akar
Balat’ta oturuyorum ama kaykay için Beşiktaş Meydanı ikinci adresim diyebilirim. 32 yaşındayım, sekiz yaşından beri kaykay üstündeyim. Ancak 16 yaşında kafatasımı kırdığım için bir dönem ara verdim. Kaykay sporunun diğerlerinden farkı; kendine ait bir ruhu ve kodlarının olması. Din, dil, ırk veya milleti ne olursa olsun aşırı görüşleri olmadığı sürece buraya gelen her kaykaycı Beşiktaş’ta kabul görür. Cinsiyet ayrımı yapılmaz, kadın kaykaycı dostlarımız da rahatlıkla bizimle birlikte kayıyor. Beşiktaş’ta her kaykaycı birbirinden bir şey öğrenir, usta ya da amatör olması önemli değildir. Çaylaklar asla dışlanmaz aksine herkes elinden geleni yapar. Örneğin Meksika’dan bir kaykaycı gelmişti, ayağında kundura vardı. Nasıl kayacak derken, bir hareket yaptı hemen arkadaş olduk. Kaykayın sokaklarda hayatın çiziklerini yiyerek, sokak kültürünü yaşayarak öğrenilmesi önemli. Ancak kaykayın deneyimli bir hocadan ders alınarak öğrenilmesinin zaman kaybını azaltacağını ve sakatlanmaları azaltacağını düşünüyorum. Meydanın düzenlenme çalışmalarında fikrimize başvurulması çok önemliydi. Ben o toplantıya katılamadım ama meydanın kıdemli kaykaycıları vardı. Bizim istediğimiz buraya kaykay parkı yapılması değil, mevcut olan bu meydanın bu kısmının korunması. Sadece buradaki taşları düzeltseler yeter.

Roy Ramanov
Yaklaşık 15 yıldır kaykay yapıyorum. Vakit buldukça soluğu Beşiktaş’ta alıyorum. Bizim kültürümüzde olmayan sonradan hayatımıza giren her şey gibi kaykay yaparken önceleri bazı sıkıntılarla karşılaşıyorduk. Özellikle yapamayanlar çok sataşıyordu. Ama şimdi eskisi gibi değil. Bize daha özenerek bakıyorlar, aileler gelip görüyorlar. Kaykay ekstrem spor olarak kabul ediliyor. Eğlencesine yaparsanız kafanıza göre takılırsınız. Öğrenmek için illa ders almak gerekmiyor. Ama sponsor almak isterseniz epeyce çalışmanız gerekir. Eğer bir sponsorunuz olursa ayakkabı, kaykay, teker gibi malzemeleri ücretsiz temin edebilirsiniz. Böylece daha rahat kayarsınız. Beşiktaş Meydanı kaykaycılar için gerçekten çok özel. Buranın kendine özel bir aurası var. İsteseniz de bu kadar güzel bir meydan yapamazsınız. Ufak basamak var, büyük basamak var… Sanki burası kaykay için özel olarak tasarlanmış. Dünyada eşine az rastlanır, zaten ünü de dünyaya yayılmıştır. Örneğin Amerika’dan takımlar geldiğinde de ilk olarak buraya uğramışlardı. Halı saha maçına gitmektense kaykay yapmak daha iyidir diye düşünüyorum.

Nogol Javid
Lise öğrencisiyim, 17 yaşındayım, beş yıldır Türkiye’de yaşıyorum. İran’dan Beşiktaş’a geldim. Bütün arkadaşlarım kaykaycıydı, ben de başlamaya karar verdim. Buradaki arkadaşlar çok yardımcı oluyor. Geçen yıl ailem çok endişeleniyordu ama bu yıl spor gibi bakmaya başladılar. Kaykaya yeni başladım ama kayınca çok iyi hissediyorum. Örneğin basketbol oynadığımda hep rekabet gibi bir şey var oyuncular arasında, stres oluyordum. Ama kaykayda böyle değil. Kaykayda yeni bir hareket öğrendiğimde çok mutlu oluyorum. Bana göre kaykayda iyi ya da zor hareket diye bir şey yok. İlk fırsatta kaykay parkına gitmek istiyorum. Kaykay camiasında iyi ya da kötü olmanız çok önemli değil. Beşiktaş’ta herkes çok yardımsever ve kimse kimseyi yaptığı hareketlerin zorluk derecesine göre ayırmıyor, herkes birbirine elinden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyor.

Çağla Taşkın
Çocukluğumdan beri Beşiktaş’ta oturuyorum. Oğlum Alp yedinci yaş günü hediyesi için kaykay istedi. Meydanda kayan abilerine özendi galiba. Kendi kendine öğrenmeye çalışıyor. Kaykayın bence motor gelişimine çok büyük faydası var. Özgüveni de artırıyor diyebilirim. Alp zaten Tolga Han dans grubunda da dans ediyor. Mahalle arasındaki parklar çok kalabalık olduğu için buraya geliyoruz. Beşiktaş Belediyesi’nden tırmanma iplerinin olduğu, çocukların gelişimine katkısı olan parklar yapmasını istiyoruz. Meydan düzenlenmesi çalışmalarını merakla bekliyoruz. Bence bu meydan ağaçlarla çok daha güzel olacak ama kaykaycıların olduğu taraf çok güzel, ruhu gitmesin, bozulmasın istiyoruz. Bu arada Beşiktaş Belediyesi’nden şöyle bir ricam olacak; hayvanları biz de çok seviyoruz. Ancak hayvanlarını gezdiren kişilerden temizliğe daha fazla dikkat etmeleri konusunda hassas olmalarını rica ediyoruz. Belediye yetkililerinin daha fazla tedbir almasını istiyoruz.

b+ / 33. sayı / yaz 2021
Haberi Paylaş:

Beşiktaş Belediyesi


BKS logo

© 2024 Beşiktaş Belediyesi. Sitedeki tüm metin ve görseller Beşiktaş Belediyesi'ne aittir. İzinsiz kullanılamaz.

F5 İletişim