Beşiktaş’ın sokaklarında gezen, Boğaz’ında rüzgârı hisseden herkes için kente ve kent yaşamına dair yeni deneyimler sunan b+’nın 31. sayısı zengin içeriğiyle yayında.
Yeni sayıda, Beşiktaş’ın sanat ve edebiyat ilişkisi çeşitli yönleriyle ele alınıyor. b+’nın Yayın Yönetmeni Görkem Kızılkayak’ın “Şairin Kent Rehberi” başlıklı yazısı Beşiktaş’ı, Behçet Necatigil, Orhan Veli, Yahya Kemal gibi şair ve edebiyatçılarımızın dizeleri ve tanıklıklarıyla anlatıyor. Devasa alanları sanat serine dönüştüren Land Art (Kırsal Sanat) sanatçısı Saype, Beşiktaş Belediyesi’nin de destekçileri arasında yer aldığı “Beyond Walls-Duvarların Ötesi” projesi kapsamında Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü Bahçesi, Beykoz Çayırı ve Atatürk Köprüsü’ne bağlı bulunan yüzen platformda üç ayrı esere imza atmıştı. Saype hem projesinin doğuşunu hem de çalışmalarını projenin mimarlarından Görkem Kızılkayak’a anlattı. Bu projenin bir diğer destekçisi de İsviçre İstanbul Başkonsolosluğu’ydu. Başkonsolos Julien Thöni ile de İstanbul izlenimlerini, İsviçre ve Türkiye arasındaki kültürel ve ticari ilişkileri, planladığı projelerini konuştuk. Heykel sanatının iyi örneklerini kamusal alanda Beşiktaşlılarla buluşturan Beşiktaş Belediyesi, ünlü şairimiz Melih Cevdet Anday’ın yakılan heykelini onararak Şairler Sofası Parkı’ndaki yerine yerleştirdi. Bu yılki Tasarım Bienali’nde sergilenen iki eser de kalıcı olarak Sanatçılar ve Aykut Barka Deprem parklarına yerleştirildi. Salgından en fazla etkilenen sektörlerin başında gelen sanat kurumlarının bu zorlu dönemi nasıl atlattıklarını ve yeni projelerini de “Sanata Sığınmak” başlıklı röportajlarımızdan okuyabilirsiniz. Adını kadın dayanışmasını anlatan mitolojik bir öyküden alan Procne Kadın Korosu üyelerinden Pınar Karadeniz hem koronun öyküsünü hem de salgın döneminde yaptıkları yeni çalışmaları anlattı.
b+’nın her sayısında etraflıca incelenen semt başlığımızın bu ayki mahallesi Yıldız’dı. Yıldız’ın görkemli tarihine rağmen sakin köşelerinde kendi halinde akan ağırbaşlı hayatın izlerini ve değişimini sayfalarımızda bulacaksınız. Beşiktaş’ın köklü spor kulüplerinden Yıldız Spor’un hikâyesi, Beşiktaşlı efsane futbolcu Refik Osman Top’un ve Beşiktaşlı Tarihçi Cavid Baysun’un hayat öyküsü de b+’nın özel konuları arasında. Bu sayının bisiklet rotasının başlığı Yokuştaş. Aydan Çelik, Dolmabahçe’den başlayarak Beşiktaş’ın yokuşlarını elektrikli bisikletle dolaştı ve haritaladı.
Beşiktaş Belediyesi COVID-19 ile mücadelede hemen harekete geçip, kısa sürede organize olarak salgından en fazla etkilenen yalnız yaşayan, engelli ve dezavantajlı komşularımızın yanında olmuştu. Salgının ikinci dalgasının yaşandığı bu günlerde ise Beşiktaş Belediyesi tüm hizmetlerinin yanı sıra Saha Çözüm Hareketi’ni hayata geçirdi. Alanında uzman gençlerden oluşturulan ve vatandaşların sorunlarını bizzat yerinde dinleyerek çözüm üreten ekiplerin çalışmalarını ve yeni hizmete giren Kadın Dayanışma ve Yaşam Merkezi ile ilgili bilgileri de dergimizde bulacaksınız. Virüs ve Uygarlık başlıklı makalemizde de çağımız filozof ve felsefecilerinin koronavirüs sonrası ile ilgili yorumlarını ve öngörülerini okuyabilirsiniz.
Dergiyi okumak için tıklayınız.
Sorunlara Sahada Çözüm
Beşiktaş Belediyesi “Beşiktaş Saha Çözüm Hareketi” ile ilçemizi dayanışma ağlarıyla örüyor. Her eve, iş yerine ve mahalleye girerek ihtiyaçlar anında gideriliyor.
Anday’a Saygı
Türkiye’nin en önemli şair ve yazarlarından Melih Cevdet Anday’ın Şairler Sofası Parkı’nda bir yıl önce yakılan heykeli onarılarak eski yerine yerleştirildi.
Bienal Beşiktaş’ta
İKSV’nin düzenlediği Tasarım Bienali kapsamında Soraia Gomes Teixeira’nın tasarladığı Kamusal Terapi Araçları Sanatçılar Parkı’na ve Soft Baroque’un iki üyesi Nicholas Gardner (Avustralya) ve Saša Štucin’in (Slovenya) Nokta Bulutu eseri de Aykut Barka Deprem Parkı’na yerleştirildi.
b+’yı “Dinlebi”
b+ dergimizi artık okumakla kalmayacaksınız aynı zamanda dinleyebileceksiniz. Dergimizi dinlemek için tek yapmanız gereken Apple ya da Google Play’den “dinlebi” sesli kitap uygulaması indirmek.
İstanbul Sözleşmesi Farkındalık Kampanyasına Felis’ten İki Ödül!
Beşiktaş Belediyesi, Renee Reklam Ajansı ve Beşiktaş İletişim Ofisi tarafından gerçekleştirilen “İstanbul Sözleşmesi’ni Okudun Mu?” kampanyası ile Felis’ten iki ödülle döndü.
Arka Bahçemde Atmaca
İstanbul’un kış konuğu atmaca… Manevra yeteneği çok yüksek bu yırtıcı kuş kentin içinde dar alanlarda, sık ağaçların arasında avlanabiliyor. İnönü Parkı’nda sersemlemiş ve uçamaz halde bulunan bir atmaca, yazarımız Gökhan Tan’ın balkonunda sağlığına kavuştu.
Yazı ve fotoğraflar: Gökhan Tan
Beşiktaş’ın Havası “İyi”
Geçtiğimiz yılın aralık ayında hayatımıza giren ve tüm dünyada etkisini artıran COVID-19 salgını, üst solunum yolu sağlığının ve temiz havanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlattı. Beşiktaş Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün görevlerinden biri de Beşiktaş’taki hava kalitesini kontrol etmek ve iyileştirmek.
Yazı: Ali Osman Asılsoy / Beşiktaş Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü
Beşiktaşlı Tarihçi Cavid Baysun
Beşiktaş’ta doğdu, Abbasağa’da ilkokula başladı, ordinaryüs profesörlük payesi aldı ama Tarihçi Cavid Baysun’un Beşiktaş’a olan gönül bağı hiç kopmadı.
Yazı: Fatih Yücel
Şairin Kent Rehberi
Necatigil’in dizelerinde Beşiktaş’ın sokaklarını gezebilir misiniz? Orhan Veli’yle vapura binip Boğaz kıyılarını seyredebilir misiniz? Bir meyhanede oturup Cansever’den henüz yayınlanmamış bir şiirini dinleyebilir misiniz?
Yazı: Görkem Kızılkayak / Fotoğraflar: Tolga İldun
Saype / Duvarların Ötesinde Bir Barış Çağrısı
Devasa alanları sanat serine dönüştüren Land Art (Kırsal Sanat) sanatçısı Saype “Beyond Walls-Duvarların Ötesi” projesi kapsamında İstanbul’a geldi. Beşiktaş Belediyesi’nin de destekçileri arasında yer aldığı projede sanatçı Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü Bahçesi, Beykoz Çayırı ve Atatürk Köprüsü’ne bağlı bulunan yüzen platformda üç ayrı esere imza attı. Projenin mimarlarından Görkem Kızılkayak, Saype ile buluştu.
Söyleşi: Görkem Kızılkayak / Fotoğraflar: Valentin Flauraud
Julien Thöni: “Beşiktaş Hareketli, Çeşitli ve Enerjik”
Henüz bir yıldır İstanbul’da yaşıyor İsviçre’nin İstanbul Başkonsolosu Julien Thöni. Doğa sanatçısı Saype’ın Duvarların Ötesinde (Beyond Walls) projesinin İstanbul ayağında Beşiktaş Belediyesi ile birlikte destekçilerden biri de İsviçre İstanbul Başkonsolosluğu’ydu. Julien Thöni ile İstanbul izlenimlerini, İsviçre ve Türkiye arasındaki kültürel ve ticari ilişkileri, planladığı projeleri konuştuk.
Söyleşi ve fotoğraflar: Oktay Uludağ
Erlangen: 17 Yıllık Dost
Beşiktaş ile Erlangen arasındaki dostluk 2003 yılında başladı; iki şehir kardeş oldu. 17 yıl boyunca belediye başkanlarının yanı sıra dernekler, sanatçılar, öğrenciler iki kentin arasındaki bağı giderek güçlendirdi.
Yazı: Pınar Kızılpınar Çakmak / Dış İlişkiler Müdürlüğü Turizm Danışma Bürosu Sorumlusu
Yokuştaş
Beşiktaş’ın yokuşlarını anlatmak için semt sakinleri, şakayla karışık Beşiktaş’ı “Yokuştaş” olarak adlandırır. b+’nın bu sayısında biz de rotamızı yokuşlara çevirdik. Dolmabahçe Saat Kulesi’nden Aşiyan’a uzanan rotayı yokuşları tırmanarak, inerek tamamladık.
Yazı: Aydan Çelik
Beysun Gökçin: Deniz, Yelken ve Ben
Beysun Gökçin, Güzel Sanatlar mezunu bir mimar, karikatürist, reklam fotoğrafçısı, radyo programcısı ama asıl deniz sevdalısı. Kendi yaptığı yelkenli teknesi Bebek 750’de Gökçin ile deniz tutkusunu ve çocukların yüzmeyi Boğaz’da öğrendiği zamanları konuştuk.
Söyleşi: Aydan Çelik
Futbolun “Şiir”i
Beşiktaş’ı futbolla tanıştıran gençlerden biriydi. “Şiir” lakabıyla anılan Refik Osman Top, Valideçeşme’de futbola başladı. Futbolculuk yaşamını 1930 yılında Beşiktaş forması altında noktaladı. 1939-1946 yılları arasında teknik director olarak çalıştırdığı Beşiktaş’ı beş yıl şampiyon yaptı. Sadece futbolu ile değil, kendine has nüktedan üslubuyla yazdığı yazılarla da futbol tarihine adını yazdırdı.
Yazı: Mehmet Yüce
Yıldız / Boğaz’ın Tacı
Sadece sakinleri değil, İstanbullular için de anılarla yüklü Beşiktaş’ın Yıldız Mahallesi… Görkemli tarihine rağmen sakin köşelerinde kendi halinde akan ağırbaşlı hayatın izlerini barındırıyor. Yokuşları ise farklı buluşmalara ve hatıralara çıkıyor.
Yazı: Alkım Doğan / Fotoğraflar: Tolga İldun
Yıldız Spor Kulübü / Futbolun İçinde 70 Yıl
İstanbul’un en köklü amatör kulüplerinden Yıldız Spor. Kurulduğu 1951’den bugüne birçok önemli futbolcu yetiştirdi. Kulübü 2008 yılından bu yana yöneten Başkan Turhan Topal ile akademide yürüttükleri altyapı çalışmalarını ve kulübün hedeflerini konuştuk.
Söyleşi ve Fotoğraflar: Oktay Uludağ
Virüs ve Uygarlık
Koronavirüs salgını dünyaya bakışımızı, yaşam alışkanlıklarımızı ve toplumsal ilişkilerimizi değiştirdi. Uygarlığımızın, ekonomik ve siyasi sistemimizin kırılganlığını gösterdi. Şimdi yeni bir toplumu, yeni bir yaşamı düşünmenin zamanı. İş birliği ve dayanışmayı, insanlığın en eski ve en kalıcı değerlerini hatırlamanın zamanı.
Yazı: Kemal Tayfur
Sanata Sığınmak
Yaklaşık bir yıldır yaşadığımız salgından en fazla etkilenen kişi ve kurumların başında sanatçılar ve sanat merkezleri geliyor. Karantina sürecinin online platformlarda yarattığı hareketlilik önümüzdeki yıl da sürecek gibi. Ancak bu süreçte ertelenen konserler, sergiler, oyunlar ne olacak? Seyirciler online performansları ücretini verip izlemeye gönüllü mü? Yoksa ücretsiz canlı yayınlara mı alıştı sanatseverler? Sektörün geleceği ne olacak gibi pek çok sorunun yanıtını İstanbul’un en önemli altı sanat merkezinin yöneticilerine sorduk.
İnsan Hakları Kenti
Kadın Dayanışma ve Yaşam Merkezi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında Beşiktaş’ta hizmete sunuldu. Beşiktaş Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nden sorumlu Başkan Yardımcısı Zeynep Karaman b+ dergisi ile müdürlüğünün çalışmalarını, kadın ve çocuklara yönelik projelerini paylaştı.
Procne Kadın Korosu / Hayata Çok Sesli Mola
Adını kadın dayanışmasını anlatan mitolojik bir öyküden alan Procne Kadın Korosu, dört yıl önce kuruldu. Onlarca konser veren, ödüller alan koristler, yeni şefleri Onur Avdan ve şan eğitmenleri Ezgi Zümre Taşkın ile çok sesliliğin müziksel ve fikirsel boyutlarını keşfetmeye devam ediyor.
Yazı: Pınar Karadeniz
Barışa Çağrı / Dünya Barış Parkı
Yenilenen Dünya Barış Parkı, 1 Eylül 2020’de Dünya Barış Günü’nde yapılan açılış töreniyle İstanbulluların hizmetine sunuldu. Barış heykeli, ülke bayrakları ve farklı dillerde “barış” yazan panolarıyla park, tüm dünyaya Beşiktaşlıların güçlü barış talebini iletiyor.
Yazı: Burcu Şalikoğlu Girgin, Cansu Yel Eliaçık /Beşiktaş Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü
Havalı Arnavutköy
Arnavutköy’ün dünyadaki en havalı semtler listesine girmesiyle basında birçok haber çıktı. Bu haberlerde mekânlar, yalılar tanıtıldı ama mahalle kültürüne ve komşuluk ilişkilerine pek değinilmedi. Boğaziçi Arnavutköylüler Derneği Yöneticisi İsmail Üstün, Arnavutköy’deki dayanışma ruhunu ve mahalle kültürünü b+ için yazdı.
Abidin Dino / Dayanışmaya Anıt
Beşiktaş Akaretler’den Maçka’daki İTÜ İşletme Fakültesi’ne ulaşan kavşağın ortasında, Beşiktaş ile Şişli sınırında birbirine kenetlenen parmaklardan oluşturulmuş bir heykel yükseliyor. Abidin Dino’nun “Dayanışma Anıtı” adını verdiği bu yapıt, sanatçının Türkiye’de kamusal alandaki tek eseri.
Yazı ve fotoğraflar: Ferda Çağlayan