KİTAP
18 Mayıs 2016

PERŞEMBE BEŞLİSİ

Perşembe Beşlisi

Bu haftaki #perşembebeşlisi’nde yine yeni kitapları inceledik. Herkese iyi bayramlar!

Liste

Devletin zirvesindeki köşkte genç bir komiser öldürüldü. Cesedin elindeki listeyi çekip aldı katil. İktidarın, gücün karanlık dehlizlerinde cinayetin en önemli deliliyle izini kaybettirdi.

Politik hesapların piyonu olmuş, mesleğine ihanet etmiş bir polis katilin peşinde. Zavallı ruhunu gizleyen çelik zırhının içinde devletin bütün hücrelerine sızmış çetelere meydan okuyor.

Güvenebileceği kimse yok ve kendisi namlunun ucunda. Katiller devletin her yerine çöreklenmişse, nasıl ulaşabilir gerçeğe?

Timur Soykan’dan, Türkiye’nin güncel siyasi hayatıyla yoğrulmuş, devlet kademelerinde dönen politik hesapları ve MİT, Cemaat, İktidar arasındaki güç ilişkilerini gün yüzüne çıkaran sürükleyici bir polisiye.

Timur Soykan, “Liste”, Kırmızı Kedi Yayınevi, 380 sayfa

Taksi Yolculuğunda Tanrı’yı Buldum

Bu etkili, mizah yüklü kitap doğaya ve dinsel inanışlara araştırmacı bir şekilde bakıyor. Kitap, insanoğlunun neredeyse var olduğu günden beri araştırdığı sorulara zekice hazırlanmış görseller dizisi eşliğinde yanıt bulmaya çalışıyor. İnsanları köşeye sıkıştırmada usta olan Paul Arden, ilahî olanla ilişkilerimizi mercek altına alırken düşünme gücümüzü zorluyor.

Çok ağır konulardan birini lafını esirgemez terimlerle ele alan Arden, kişi neye inanırsa inansın Tanrı’nın, kişinin “kendi içinde” olduğunu söylüyor. Kısa bir taksi yolculuğunda okunabilen bu kitap, okuyucuları derin düşüncelere sürükleme iddiası taşıyor.

Yaklaşık altmış ya da daha fazla yıl önce, sırf eğlence olsun diye Tanrı dosdoğru Edward Lear’ın zihnine sahip bir prototip insan yarattı. Yaptığı şeyle ilgili kaygıya kapılarak hemen kalıbı kullanılmaz hale getirdi ve fırlatıp attı. Uğraşlarının sonucunda Paul Arden oluştu. Parlak zekâlı, cana yakın, çabuk parlayan ve tümüyle acayip bir tip olan Paul Arden olağandışı beceri ve enerjisiyle özgün biridir, sıradan olmayan bir sağduyuya sahiptir ve yaratıcı bir deha ile kutsanmıştır.
Roger Kennedy, Tasarımcı

Paul Arden, “Taksi Yolculuğunda Tanrı’yı Buldum”, Çeviren İbrahim Şener, Pegasus Yayınları, 128 sayfa

Modernite, Demokrasi, Din

Bağımlılık Okulu’nun kurucularından ünlü sosyal bilimci Samir Amin, modernitenin krizini, postmodernizmin “kültürel özgünlükler” söylemini ve Avrupa-merkezci bakış açısının kısıtlarını, din ve demokrasi kavramları ekseninde sorguluyor.
“Kültüralizmlerin Eleştirisi” alt başlığını taşıyan Modernite, Demokrasi ve Din, bir yandan politik İslama, Arap dünyasına ve Ortadoğu’daki sosyal hareketlere, diğer yandan Hardt ve Negri’nin İmparatorluk ve Çokluk kitaplarının eleştirisine ve küreselleşmiş kapitalizme karşı Bamako Çağrısı’nın somut önerilerine uzanıyor.

Fikret Başkaya, Uğur Günsür ve Güven Öztürk’ün ortak çevirisiyle Türkçeye kazandırılan bu özgün çalışma, özellikle içinde bulunduğumuz coğrafyanın çelişkilerle yüklü doğasını çözümleyebilmemiz için bize önemli veriler sunuyor. Dinsel akımlarla modernleşme arasındaki çetrefilli ilişki, demokrasi için mücadelenin belirsizliği, politik İslam’ın emperyalist yayılmanın hizmetine girmesi, burjuva ideolojisinin evrenselci tutkularını terk edip kültüralizme geçmesi ve benzeri konularda zihnimizi açıyor.

Dünyada, Ortadoğu’da ve ülkemizde yaşanan gelişmeleri, güncel ve tarihsel planda daha berrak bir biçimde kavrayabilmek ve bu kavrayışı toplumsal, siyasal mücadelelere katabilmek için…

Samir Amin, “Modernite, Demokrasi, Din Kültüralizmlerin Eleştirisi”, Çevirenler Fikret Başkaya, Uğur Günsür, Güven Öztürk, Yordam Kitap, 192 sayfa

Gözyaşı Konağı
Ada, 1876

1876 yılı baharında gayrimeşru bebeğimi doğurmak üzere evin erkeklerinden habersiz Büyükada’ya gönderildim. Yanıma Bedriye Kalfa’yı verdiler. Evin kadınları baba ve ağabeyime küçük bir hikâye takdim ettiler. Para kazanma hırsıyla yaşayan babam yokluğumu dikkate alacak vaziyette değildi zaten. Sadece ağabeyim bir süre uzaklarda olacağımı duyunca şaşırmış. Sofrada kızılcık hoşafını kaşıklarken bir an donup kalmış. Ona öyle anlatıldığı üzere, güya, talihsiz bir kaza neticesinde saçlarım tutuşup yandığından, Bedriye Kalfa ile halamın Beyazıd’daki konağına gideceğime, bu sayede kendimi biraz olsun toparlayacağıma inanıvermiş.

Böyle başlıyor Gözyaşı Konağı. Gencecik bir kadın, karnında bebeği, kederli ve mağrur, adaya geliyor. Kaderden, ayıp arayan gözlerden, hayata hükmeden erkeklerden uzağa… Bir yanda ahlâka hürmet ve fikri mukaddes masalları, diğer yanda kıpır kıpır hürriyet meseleleri… Şebnem İşigüzel, neşeli, aşk dolu, hayat dolu bir romanla yeni bir ses katıyor, sesine… edebiyata…

Şebnem İşigüzel, “Gözyaşı Konağı”, İletişim Yayınları, 250 sayfa.

The Beatles

Hunter Davies, Beatles’ın hikâyesini yazmayı kafasına koymuştu. Grup üyelerini ve menajerleri Brian Epstein’ı da bunun yapılması gerektiğine inandırdıktan sonra, 1967-1968 yıllarında Beatles’la on sekiz ay geçirdi. Bu süre boyunca John, Paul, George ve Ringo’nun hayatlarını yakından izlemekle kalmadı, aileleriyle, arkadaşlarıyla, beraber çalıştıkları kişilerle konuştu; gördüklerini ve dinlediklerini birleştirerek benzersiz bir portre çizdi. 1985’te ve 2009’da eklenen bölümlerle birlikte grup dağıldıktan sonra yaşananları ve grup üyelerinin solo kariyerlerini de kapsayan bu biyografi, kendisinden sonra yazılan bütün biyografilere ilham verdi.

Bu kitap, grup üyelerinin ve o zamanlar çevrelerinde bulunanların anlattıklarıyla Beatles’ı en tepedeyken resmetmeyi, oraya nasıl çıktıklarını göstermeyi amaçlamıştı, amaçlıyor. Birlikte yarattıkları şey eşsizdi. Esrarengiz bir simyayla, farklı yetenekleri ve kişilikleri öyle birbirine karıştı, üst üste bindi, kendilerini aştı ki, sonuçta ortaya çıkan bütün, parçaların toplamından daha iyi, daha güçlü ve daha orijinal oldu. Bugün onları hâlâ o kısa zamanda Beatles olarak ürettikleriyle hatırlıyorum; bundan dolayı mutlu ve müteşekkirim. Beatles çoktan öldü gitti. Ömürleri uzun olsun.
Hunter Davies

Hunter Davies, The Beatles, Çeviren Doruk Yurdesin, Kara Plak Yayınları, 448 sayfa.
Haberi Paylaş:

Beşiktaş Belediyesi


BKS logo

© 2025 Beşiktaş Belediyesi. Sitedeki tüm metin ve görseller Beşiktaş Belediyesi'ne aittir. İzinsiz kullanılamaz.

F5 İletişim