BEŞİKTAŞ
16 Mayıs 2020

SERENCEBEY’DE ŞENLİK

Serencebey’de şenlik

“Halk muhabiri” olarak da anılan gazeteci yazar Osman Cemal Kaygılı “Yeni Gün” gazetesinde 1930’lu yıllarda “İstanbul’un Köşe Bucağı” başlığıyla kentin sosyal hayatının nabzını tutuyordu. İşte Serencebey’den bir sünnet hikâyesi…

Yazı: Cengiz Kahraman
Fotoğraf: Cengiz Kahraman Koleksiyonu

İstanbul’da 1930’lu yıllarda sünnet düğünleri çok şenlikli olur, evlerin bahçeleri, açık hava kahveleri, yazlık sinemalar ve bahçelerde eğlenceli kutlamalar yapılırdı. Bu düğünlerde ince saz ve cazbant davetlileri eğlendirir, Karagöz oynatılır, hokkabazlar çocuklara unutulmaz anlar yaşatırdı. Okulların kapanmasıyla İstanbul’da sünnet düğünleri yaz ve sonbahar başına kadar devam ederdi. Düğünden bir hafta önce sünnet çocukları bir at üzerinde Eyüp Sultan’a götürülür, dönüşte buradaki Eyüp oyuncakçılarına uğrayarak geleneksel oyuncaklar alınırdı.

İstanbul’da 1931 yılındaki bir düğün eğlencesine tanıklık eden bu güzel fotoğraf Beşiktaş Serencebey’deki bir bahçede çekilmiş. O tarihlerde karanlık ortamlarda flaş niyetine magnezyum patlatılırmış. Saat 22.00 civarı çekilen bu fotoğrafta da magnezyumun etkisiyle ön plan çok aydınlık, arka plan da biraz karanlıkta kalmış. Bahçeye kurulan masalarda konuklar yeme içme faslını henüz bitirmiş ve Karagöz oynatılmasını bekliyorlar. Fotoğrafta ön planda görülen çocukların arasında bize bu sünnet düğününü anlatan gazeteci-yazar Osman Cemal Kaygılı da var.

İstanbul’un kenar semtlerini, ilginç tiplerini, kıyısını bucağını çok iyi bilen ve anlatan Osman Cemal Bey, Yeni Gün gazetesinde 8 Eylül 1931’de yayımlanan “İstanbul’un Köşe Bucağı” isimli yazı dizisinde bu eğlenceli geceyi şöyle anlatıyor: “Saat sekiz, ortalık adamakıllı kararmış, düğün evinin bahçesi kadın erkek davetlilerle dolu, ayakta kalanların ise hesabı yok. Akşamın bu geç vaktinde, Beşiktaş kahvelerinden Serencebey Yokuşu’nun üstbaşındaki düğün yerine hâlâ düzünelerle sandalye taşınıyordu.”

Osman Cemal düğünün sonlarına kadar kalamaz. Meraklı olduğu Karagöz’ü bile seyretme imkanını bulamadan düğünden ayrılır: “Geçen Cuma gecesi Nail Beyin Serencebey Yokuşu’ndaki düğününün sonlarına kadar kalamadık. Karagöz başlarken ayrıldık, onun için saat on buçuktan sonrasını seyredemedik.”

Düğün sahiplerinden eski gazeteci Rıza Lebip Bey daha sonra Osman Cemal Bey’e düğünden ayrıldıktan sonra olan eğlenceyi şöyle anlatmış: “Fakat ertesi gün düğün sahiplerinden ve eski gazetecilerden Rıza Lebip Bey anlattı, oranın tadı asıl on buçuktan sonra çıkmış, misafirlerden Cevdet Bey, gene misafirlerden şişmanca ve kıranta bir zâtın iskemlesine usulca kestane fişengi bağlayıp patlatmış ve adamcağız deli gibi sıçrayınca el şakırdıları ayyuka çıkmış. Sonra gene misafirlerden Emin Bey, Ahmet Bey’le dans ederken Emin Bey’in ayağı kaymış, havuza yuvarlanmış. Âşık Balâdî isminde bir zât da, çalınan çok hazin bir şarkıyı dinlerken gençliğini hatırlayarak aynı şarkının makamıyla hüngür hüngür ağlamıştır.”

b+ / 29. sayı / ilkbahar 2020

 

 

 

 

Haberi Paylaş:

Beşiktaş Belediyesi


BKS logo

© 2024 Beşiktaş Belediyesi. Sitedeki tüm metin ve görseller Beşiktaş Belediyesi'ne aittir. İzinsiz kullanılamaz.

F5 İletişim