İSTANBUL
17 March 2017

KALDIR KAFANI

Kaldır Kafanı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen, Türkiye’nin en büyük uluslararası sinema etkinliği İstanbul Film Festivali, bu yıl 36. kez sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Türkiye ve dünya sinemasının en nitelikli ve başarılı örneklerinden, yıldız oyuncular ve usta yönetmenlerle söyleşilere, 36. İstanbul Film Festivali, bu yıl 5-15 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

36. İstanbul Film Festivali, dünya sinemasının en yeni örneklerinden kült yapıtlara, usta yönetmenlerin son filmlerinden yeni keşiflere ve gizli hazinelere yine 186 uzun metrajlı ve 17 kısa filminden oluşan zengin programıyla festival takipçileriyle buluşacak. Festival kapsamında, 11 gün boyunca, 21 bölümde 61 ülkeden 207 yönetmenin toplam 203 filminin gösteriminin yanı sıra konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla gerçekleştirilecek sohbetlerden konserlere ve özel etkinliklere sinemayla dolu günler yaşanacak.

Festival filmleri 9 salonda sinemaseverlerle buluşacak. İstanbul Film Festivali’nin bu yılki gösterimleri Beyoğlu’nda Atlas Sineması, Beyoğlu Sineması, Pera Müzesi ve İtalyan Kültür Merkezi, Nişantaşı’nda Cinemaximum City’s (iki salon), Levent’te Cinemaximum Kanyon ve Kadıköy’de Rexx Sineması (iki salon) olmak üzere 9 salonda yapılacak.

Festival gösterimleri 11.00, 13.30, 16.00, 19.00 ve 21.30’da yapılacak. Festivalin gece yarısı gösterimleri, 7 ve 8 Nisan’da yine 24.00’da yapılacak. Ayrıca 11 ve 12 Nisan’da 19.00 ve 21.30 seansları Zorlu Center Cinemaximum’da gerçekleştirilecek.

Festivalin bu yıl öğrencilere de bir hediyesi var. Festivalde bu yıl, hamilerin desteğiyle, hafta içi 11.00, 13.30 ve 16.00 seanslarındaki öğrenci biletleri 1 TL üzerinden satışa sunulacak.

Sinema Onur Ödülleri

İstanbul Film Festivali tarafından sinemaya gönül ve emek veren isimlere takdim edilen Sinema Onur Ödülleri bu yıl Yeşilçam’ın en üretken senaristlerinden Barış Pirhasan, doğal ve incelikli oyunculuğuyla izleyenlerde unutulmaz yüzlerinden Selma Güneri, değerli sinema ve tiyatro oyuncusu Macit Koper, Yeşilçam’ın altın döneminden günümüze uzanan, filmografisiyle sinemamızın görsel diline önemli bir katkısı olan usta görüntü yönetmeni Çetin Tunca’ya takdim edilecek. Ödüller 4 Nisan Salı akşamı TİM Maslak Show Center’da yapılacak 36. İstanbul Film Festivali Açılış Töreni’nde verilecek.

Festivalin “Sinema Emek Ödülü” ise Kasım 2016’da kaybettiğimiz, değerli eğitmen ve sinefil Mithat Alam’a verildi. Sinema tutkusunu paylaşmak ve yeni kuşaklara aktarmak adına kurduğu Mithat Alam Film Merkezi’yle ülkemizin kültür ortamına benzersiz katkılarından dolayı, Mithat Alam, festivalin “Sinema Emek Ödülü”ne layık görüldü.

Usta Oyuncusu Ian McKellen festivalin Onur Konuğu

Richard III, Gods and Monsters, Yüzüklerin Efendisi serisi ve X-Men filmlerindeki rolleri ile akıllara kazınan, sinemanın en sevilen oyuncularından Sir Ian McKellen İstanbul Film Festivali’nin Onur Ödülü’nü almak üzere, British Council işbirliğiyle festivalin konuğu olacak.

4 Nisan Salı akşamı düzenlenecek Açılış Töreni’nde ödülünü alacak olan Ian McKellen İstanbul Film Festivali kapsamında gösterilecek olan Richard III’ün Beyoğlu Atlas ve Kadıköy’de Rexx’teki gösterimlerine da katılarak sinemaseverlerle buluşacak. McKellen, 7 Nisan Cuma günü Boğaziçi Üniversitesi’ndeki festival sohbetinde de hayranlarıyla bir araya gelecek.

1990 yılında İngiltere’de “Sir” unvanıyla onurlandırılan, 1991 yılında tiyatroya yaptığı katkılardan ötürü şövalye ilan edilen Sir Ian McKellen, altı Laurence Oliver Ödülü, bir Tony Ödülü, Altın Küre Ödülleri, SAG Ödülleri, BIF Ödülleri, iki kez Satürn Ödülü, dört kez Drama Desk Ödülü ve iki kez Eleştirmenlerin Seçimi Film Ödülü gibi pek çok ödüle layık görüldü, iki kez Oscar’a aday gösterildi.

Ian McKellen, sadece sinemadaki başarısıyla değil aynı zamanda oynadığı birçok tiyatro oyunundaki performanslarıyla, özellikle de başarılı Shakespeare yorumlarıyla öne çıkan bir usta. McKellen bugüne kadar 108 filmin oyunculuğunu, iki filmin senaristliğini ve bir filmin de prodüksiyonunu üstlendi. British Council’ın FiveFilms4Freedom Elçisi olan Ian McKellen, LGBTQ hakları konusundaki aktivizmiyle de tanınıyor.

Ian McKellen’ın başrollerini Patrick Stewart ile paylaştığı Harold Pinter’ın yazdığı Sean Mathias’ın yönettiği No Man’s Land adlı oyunu da National Theatre Live işbirliği ile Oyun Salonu kapsamında 3,10, 11,17, 24 ve 25 Nisan’da Salon İKSV ekranlardan tiyatroseverlerle buluşacak.

Festivalin yıldızları Festival Galaları’nda

İstanbul Film Festivali’nin sevilen bölümlerinden Festival Galaları’nda, yıldızları usta yönetmenlerle buluşturan ve sezonun merakla beklenen 11 filmin Türkiye’deki ilk gösterimleri gerçekleştirilecek. Fransız yönetmen Olivier Assayas’ın başrolü Kristen Stewart’a teslim ettiği son filmi Personal Shopper / Hayalet Hikâyesi, Lisa Azuelos’un yönetmenliğini yaptığı ve ünlü şarkıcının trajik hayat öyküsünü anlatan Dalida, Fransız sinemasının beğenilen aktörü Guillaume Canet’un senaryosunu yazdığı ve yönetmen koltuğunda oturduğu Rock’n Roll, başrollerinde Catherine Frot ile Catherine Deneuve’ün müthiş bir performans gösterdiği The Midwife / İki Kadın, dünyaca deniz tutkusuyla tanınan “Kaptan” Jacques Cousteau’nun oğlu Philippe ile ilişkisini anlatan The Odyssey / Derinliklere Yolculuk: Kaptan Cousteau, usta oyuncu Stanley Tucci’nin yönettiği başrollerini Geoffrey Rush ile Armie Hammer’ın paylaştığı Final Portrait / Son Portre, Marc Webb’in imzasını taşıyan, başrolünde Chris Evans’ın yer aldığı Deha, İngiltere’nin en özgün yönetmenlerinden Ben Wheatley’nin yıldızlarla dolu son filmi Free Fire / Ateş Serbest, Jim Sheridan’ın yönettiği ve başrollerini Vanessa Redgrave ile Rooney Mara’nın paylaştığı The Secret Scripture / Saklı Kalanlar; İngiliz sinemasının en saygın kişiliklerinden, duayen oyuncu Ian McKellen’ın senaryosunu yazarak beyazperdeye taşıdığı ve başrolünü üstlendiği Shakespeare klasiği Richard III festivalin bu yılki gala filmlerinden.

Vincent Dieutre: Yalnızlık Alıştırmaları

Türkiye izleyicisiyle ilk defa buluşacak Fransız deneysel sinemasının ustalarından Vincent Dieutre’ün retrospektifi niteliği taşıyan “Vincent Dieutre: Yalnızlık Alıştırmaları” bölümünde Dieutre’ün retrospektifi niteliği taşıyan “Vincent Dieutre: Yalnızlık Alıştırmaları” bölümünde Dieutre’ün sinemayla çağdaş sanat, tiyatro, yerleştirme ve radyo arasındaki alanı zorlayan filmlerinden örnekler gösterilecek.

Anayurt Oteli 30 yıl sonra yenilenmiş kopyasıyla beyazperdede

İstanbul Film Festivali’nin Groupama işbirliğiyle Türkiye sinemasının önemli yapıtlarını yenileyerek sinemaya yeniden
kazandırdığı Türk Klasikleri Yeniden projesi 10 yıldır devam ediyor. Proje kapsamında bu yıl Ömer Kavur’un Yusuf Atılgan’ın romanından uyarladığı, 1987 yapımı başyapıtı Anayurt Oteli, Groupama ve İstanbul Film Festivali işbirliğiyle restore edilerek sinemaya yeniden kazandırıldı. Fanatik Film tarafından restore edilen Anayurt Oteli 2017’de, yapımından tam 30 yıl sonra yeniden beyazperdede izleyiciyle buluşacak. Anayurt Oteli’nin yenilenmiş kopyasının gala gösterimi 10 Nisan Pazartesi akşamı TİM Maslak Show Center’da gerçekleştirilecek.

Köprüde Buluşmalar

Türkiye’den ve komşu ülkelerden yapımcı, yönetmen ve senaristleri, uluslararası sinema profesyonelleriyle bir araya getiren Köprüde Buluşmalar İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle, bu yıl 12. kez düzenlenecek.

Sinemacılara yeni uzun metraj projeleri ile post-prodüksiyon aşamasındaki filmlerinin ilk uluslararası sunumunu yapmaları için olanak yaratırken, ortak yapımlar için de zemin hazırlamayı amaçlayan Köprüde Buluşmalar, uzun metraj kurmaca ve belgesel projeleri ile Türkiye’den post-prodüksiyonuna devam eden filmlerin ilk uluslararası sunumlarının yapılacağı Film Geliştirme Atölyesi ve Work in Progress ile birlikte ve sinema profesyonellerine yönelik birçok panel, sinema dersi ve forum düzenleyecek.

Yeni uluslararası işbirliklerine önayak olmak ve komşu ülkelerden sinemacılarla ilişkilere ivme kazandırmak amacı ile 2015 yılında başlatılan Komşular platformu, ortak hikâyeler geliştirirken bireyler ve kurumların birlikte çalışmaları için zemin hazırlamayı hedefliyor. Komşular platformunda Türkiye’nin komşu ülkelerinden film projelerinin sunumları yapılacak.

Atölye sonunda uluslararası jüri tarafından seçilecek proje ve filmlere ödülleri sunulacak. Film Geliştirme Atölyesi’nde Köprüde Buluşmalar 30.000 TL Destek Ödülü, Melodika Ses Ödülü, Akdeniz Film Enstitüsü (MFI) Senaryo Atölyesi Ödülü ve GeniusPark Görsel Efekt Ödülü, Work in Progress’de ise Color Up Ödülü,ve Başka Sinema Ödülü verilecek. Ayrıca bu yıl ilk kez Komşular platformuna Digiflame Ödülü verilecek. Köprüde Buluşmalar ödül resepsiyonu 11 Nisan 2017 Salı akşamı gerçekleştirilecek.

Festival biletleri ne zaman, nerede satışa çıkıyor?

Festival biletleri 25 Mart Cumartesi günü 10.30’dan itibaren hizmet bedeli eklenmeden, tüm satış kanallarında aynı ücretlerle Biletix satış kanalları ile Atlas ve Rexx sinemalarında açılacak ana gişelerden satışa çıkıyor.

Bilet fiyatları: Hafta içi gündüz seansları (11.00, 13.30, 16.00) yalnızca 8 TL; öğrenciler için yalnızca 1 TL; hafta içi 19.00 ve hafta sonu (11.00, 13.30, 16.00, 19.00) tam 20 TL, öğrenci ile 65 yaş ve üstü 14 TL; tüm 21.30 seansları 20 TL; Pera Müzesi’nde gösterimlerin bilet fiyatları 8 TL.

Sinemaseverlerin iki hafta boyunca elinden düşürmediği, filmlerin bilgileri, festivalin çizelgesi, etkinlikleri ve tüm detaylarını içeren festival katalogu, 20 Mart Pazartesi’den itibaren Atlas ve Rexx sinemalarından ve İKSV’den 8 TL’ye alınabilir.

Haberi Paylaş:

Beşiktaş Belediyesi


BKS logo

© 2024 Beşiktaş Belediyesi. Sitedeki tüm metin ve görseller Beşiktaş Belediyesi'ne aittir. İzinsiz kullanılamaz.

F5 İletişim