DÜNYA
4 July 2017

AKADEMİ’DE İKİ TÜRK

Akademi’de İki Türk

Oscar ödüllerini düzenleyen Academy of Motion Picture Arts and Sciences (Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi) 2017 yılının Akademi davetli listesini yayınladı. Monica Bellucci, Aamir Khan, Kristen Stewart, Guy Ritchie, Kim Ki-duk gibi dünyaca tanınan isimlerin de yer aldığı listede iki Türk dikkat çekiyor.

293 film yapımcısının 1927 yılında kurduğu Akademi, 2017 yılına gelindiğinde 17 dalda 7000 üyeye ulaştı. Her yıl yeni üyeleri davet eden Akademi’nin bu yıl 774 kişiden oluşan listesinde yönetmen Fatih Akın’la cast yönetmeni Harika Uygur yer alıyor. Akademi Başkanı Cheryl Boone Isaacs 2017 davetli listesiyle ilgili olarak yeni üyelerini tanıtmaktan onur duyduğunu, yeni yüzlerin ve seslerin görülmesi ve duyulmasını sağlamanın sorumluluğunu taşıdığını ifade etti.

Bu yılki listede yer alan Türk asıllı Alman yönetmen Fatih Akın ilk olarak “Sensin” (Du bist es!) ve “Getürkt” isimli ödüllü kısa filmleriyle yönetmenlik kariyerine başladı. 1998 yılında “Kurz und Schmerzlos’u” (Kısa ve Acısız) ile uzun metrajlı film serüvenine atıldı. Daha sonradan tiyatro ve operaya da uyarlanan “Duvara Karşı” (Gegen die Wand) filmiyle Metin Erksan’ın “Susuz Yaz” filminden sonra Berlin Film Festivali’ndeki Altın Ayı ödülünü kazanan ikinci Türk yönetmen olarak tarihe geçti. 2005 yılında 58. Cannes Film Festivali’nin jüri kadrosunda yer aldı. Listeye Türkiye’den giren ikinci isim Harika Uygur cast yönetmenliği kariyerine 1997’de başladı. Yönetmen yardımcılığı, kısa film yönetmenliği gibi sinemanın farklı dallarında çalıştı. 2016 yılında yabancı film dalında Oscar adayı olan Mustang isimli filmin cast yönetmenliğini yaptı. Uygur, “Bu Rol Senin” isimli kitabıyla da tanınıyor. Türkiye’den geçtiğimiz yıllarda Akademi üyeliğine seçilen iki isim bulunuyor: yönetmen Nuri Bilge Ceylan ve görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki.

Haberi Paylaş:

Beşiktaş Belediyesi


BKS logo

© 2024 Beşiktaş Belediyesi. Sitedeki tüm metin ve görseller Beşiktaş Belediyesi'ne aittir. İzinsiz kullanılamaz.

F5 İletişim