KİTAP
25 Ağustos 2016

PERŞEMBE BEŞLİSİ

Perşembe Beşlisi

Bu hafta #Perşembebeşlisi’nde İsveçli bir gazetecinin gözünden Afganistan’ı, Alman bir askerin gözünden Türkiye’ye gözlemleme şansınız var. Muazzam Muazzez İlmiye Çığ ise haftanın sürprizi. Hiç şüphe yok ki 103 yıllık yaşamı size yol gösterecek.

Okullar açılmadan önce çocuklara bir öneri de bizden: Çocuklar İçin İstanbul kitabı elinizde sokaklara dökülmeniz için az vakit kaldı, acele edin. Ve son kitap, Matthias Göritz Efe Duyan’ın çevirisiyle “lütfen gitme” diyor.


Kabil’in Gizli Kızları

“Erkek kardeşimiz aslında bir kız.”

Sabırsız görünümlü ikizlerden biri bu sözleri onaylamak için başını sallıyor. Sonra kız kardeşine dönüyor. O da onaylıyor. Evet, doğru. Bunu kanıtlayabilir.

Araştırmacı gazeteci Jenny Nordberg, kız çocuğu olarak büyümenin ne anlama geldiğine dair fikirlerinizi baştan aşağı değiştirecek gizli bir geleneği gün yüzüne çıkarıyor.

Neredeyse tamamen erkeklerin hâkim olduğu bir kültür olan Afganistan’da bir oğulun doğumu kutlama sebebiyken bir kızın doğumu genelde talihsizlik olarak görülüp matemle karşılanır. Bacha posh (Afgan Farsçasında tam olarak “erkek çocuğu gibi giyinmiş” manasına gelir) bir süreliğine erkek çocuğu gibi yetiştirilen ve dış dünyaya böyle tanıtılan bir kız çocuğudur. Bu olguyu New York Times için haberleştiren muhabir Jenny Nordberg, kadınların neredeyse hiçbir haklarının olmadığı ve çok az özgür oldukları, cinsiyetlerin derinden ayrıştığı bir toplumun diğer yüzünde gizlice yaşayanların güçlü ve etkileyici hikâyesini anlatıyor.

Kabil’in Gizli Kızları aynı zamanda heteroseksüelmiş gibi davranmak zorunda kalan Amerikan deniz piyadesinin, Nazi Almanyası’nda protestanmış gibi davranan Yahudi ailenin, ten rengini açmaya çalışan siyahi bir Güney Afrikalı’nın hikâyesidir.

Jenny Nordberg, “Kabil’in Gizli Kızları”, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, Temmuz 2016, 336 sayfa

Moltke’nin Türkiye Mektupları

Feldmareşal Helmuth von Moltke 1800 yılında Almanya’da doğdu; eski bir aristokrat aileye mensuptu. 1836-1839 yılları arasında gezmek üzere geldiği Türkiye’de askeri uzman ve danışman olarak kaldı. Başta İstanbul ve Boğaziçi olmak üzere birçok yerin haritasını yaptı. Osmanlı İmparatorluğu’nun birçok yerini gezdi, doğu illerinde küçük askeri hareketlere katıldı; Mısır ordusuyla Nizip’te yapılan ve bozgunla sonuçlanan savaşta aktif rol aldı, ama bütün çabalarına rağmen sonucu önleyemedi. 1858-1888 yılları arasında Prusya devleti genelkurmay başkanlığına atandı.

1891’de Berlin’de ölen Moltke, alışılagelmiş komutan tiplerinden fazla, bir bilgine benzerdi; çok az konuşur, gözlemlerinde yanılmaz ve bunları arı bir dile yansıtırdı.

Özgün adıyla Türkiye’deki Olaylar ve Durum Üzerine Mektuplar olan bu eser, Moltke’nin aile ve dostlarına Türkiye’den yolladığı mektupların bir araya toplanmasıyla meydana geldi.

Helmuth Von Moltke, “Moltke’nin Türkiye Mektupları”, Remzi Kitabevi, İstanbul, Ağustos 2016, 384 sayfa

Muazzam Muazzez

Bir asrı aşan ömrünü Türkiye’nin aydınlanmasına adayan Muazzez İlmiye Çığ, Sümeroloji ve Hititoloji alanlarındaki çalışmaları ile binlerce yıla dayanan tarihsel mirasımızın korunmasında büyük rol oynadı. Yazdığı kitaplar ile “tarih sıkıcıdır” inancını yerle bir ederek, tarihi geniş kitlelere sevdirmeyi başardı ve ülkemizdeki modern ve laik eğitimin öncülerinden biri oldu. Sizler onun bir filme benzettiği yaşamına, mücadele azmine tanıklık ederken fonda hem tarihi gerçekleri, hem de hayata dair müthiş öğretileri kimi zaman şaşkınlık kimi zamanda gülümseyerek okuyacaksınız.Bu kitap; 103. doğum yıldönümünde “Muazzam” bir cumhuriyet kadınına, Muazzez İlmiye Çığ’a bir saygı duruşudur.

Sedef Kabaş, “Muazzam Muazzez”, Asi Kitap, İstanbul, 2016, 198 sayfa

Çocuklar İçin İstanbul

Osmanlıların, maymunları dürbün niyetine kullandıklarını biliyor muydun? İlk vampir hikâyelerinden bazılarının Evliya Çelebi’nin kaleminden çıktığını? Peki, akide şekerinin bir tür anlaşmayı simgelediğini? Küçük gezginler için özenle hazırlanan, Burçak Gürün Muraben’in İstanbul’a dair hikâyeleri, mitleri ve tarihsel gerçekleri masal gibi anlattığı bu rehber kitap; İstanbul’un hayat dolu sokaklarında gezen okura pratik ve ilginç bilgiler veriyor.

Burçak Gürün Muraben, “Çocuklar İçin İstanbul”, Resimleyen Uğur Altun, Can Çocuk, İstanbul, Haziran 2016

Aşk Benim Dilsizliğim

Matthias Göritz, 11 Eylül 1969 yılında Hamburg’da doğdu. New York Üniversitesi, St. Louis Iowa Üniversitesi ve St. Louis Washington Üniversitesi’nde konuk yazar olarak bulundu. Hamburg Edebiyat Ödülü, Bayern Radyosu Jüri Ödülü, Mara Cassens Ödülü, Aşağı Saksonya İkinci Kitap Ödülü, Varşova Haiku Festivali Ödülü ve William Gass Ödülü’ne layık görüldü. Uzun süre Moskova, Paris, Chicago ve New York’ta yaşayan Matthias Göritz, 2015 yılında Tarabya Kültür Akademisi’nin bursiyeri olarak İstanbul’da bulundu.

Rüzgâr yüzünü taşıyor
Eserken

Uyuyoruz
Uykumuz su gibi

(Bir İnşaat Alanında)
Her Yeri Su Basıyor

Anılar
Uzaklaşmıyor artık

Git
Lütfen

Lütfen gitme

Matthias Göritz, “Aşk Benim Dilsizliğim”, Çeviren Efe Duyan, Yitik Ülke Yayınları, İstanbul, Ağustos 2016, 102 sayfa
Haberi Paylaş:

Beşiktaş Belediyesi


BKS logo

© 2024 Beşiktaş Belediyesi. Sitedeki tüm metin ve görseller Beşiktaş Belediyesi'ne aittir. İzinsiz kullanılamaz.

F5 İletişim