TÜRKİYE
15 May 2020

“İYİLİĞE ÇAĞRI”

“İyiliğe Çağrı”

Sokak sanatçısı JR, 2012 yılında TED Talks’da yaptığı konuşmada “Inside Out” ismini verdiği projesini şöyle anlatıyordu: “20 yıl önce ‘ben de varım!’ demek için duvarlara ismimi yazıyordum. Sonra insanların da var olduğunu göstermek için onların fotoğraflarını çekip duvarlara yapıştırdım. Artık konseptimi değiştireceğim. Fotoğrafları siz çekeceksiniz, onları bana göndereceksiniz. Ben de basıp, size geri göndereceğim. Onları siz duvarlara yapıştıracaksınız. ‘Inside-out’ işte bu!”

2011 yılında JR’a TED ödülü kazandıran bu proje, Fransa’nın kenar mahallelerinden Filistin ve İsrail’i ayıran duvara, Rio de Janerio’nun favelalarından Kenya’ya, oradan Pakistan’a, Rusya’ya, Tunus’a, dünyanın dört bir yanına ulaştı. Kendi ülkelerinde sesi bastırılmış kitlelerin “Ben de varım!” demesini sağladı. “Sanat dünyayı değiştirebilir!” sloganının sokaktaki en güçlü görseli oldu.

“Inside Out” dünya kentlerini gezdiği dokuz yıllık seyahatinin ardından şimdi Türkiye’de… “İyiliğe Çağrı” başlığı altında duyurulan JR’ın katılımcı sanat projesinin Türkiye’deki yürütücülüğünü İstanbul ’74 üstleniyor.

İstanbul ’74, 2020 başında yaptığı açık çağrıda “İyiyi çoğaltarak, dünyayı sanat ile değiştirelim!” diyerek projenin hedeflerini şöyle tanımlıyor: “İyilik İçin Çağrı ile misafirperverliği, çok ulusluluğu ve kültürel zenginliği ile ünlü bu ülkenin vatandaşları olarak bizler insaniyeti kutlayan nitelikteki bir proje tasarladık. Projemiz, iyi niyetleriyle ırk, etnik köken, din veya kültür farkına bakmadan başkalarına yardım eli uzatan kişileri portreleyerek, herkese karşı insani yaklaşım ve dayanışma isteği uyandırmayı hedefliyor.”

“Inside Out”a başvuru tarihi COVID-19 ile ilgili alınan önlemler kapsamında ileri bir tarihe ertelendi. Dünyayı sanatla değiştirmeye ben de varım diyorsanız lütfen bu linki tıklayınız: http://bit.ly/INSIDEOUTISTANBUL

Haber görseli: Sean Hart, Brazaville-Kongo

 

 

 

Haberi Paylaş:

Beşiktaş Belediyesi


BKS logo

© 2024 Beşiktaş Belediyesi. Sitedeki tüm metin ve görseller Beşiktaş Belediyesi'ne aittir. İzinsiz kullanılamaz.

F5 İletişim