HABERLER
8 May 2015

SANAT DÜNYASININ ACI KAYBI

SANAT DÜNYASININ ACI KAYBI

Türkiye’nin sevilen tiyatro ve sinema sanatçısı Zeki Alasya bu sabah hayatını kaybetti.

Toplumsal ve politik taşlamalarıyla meşhur Devekuşu Kabare topluluğunun 1967’de Haldun Taner’in öncülüğünde Ahmet Gülhan, Metin Akpınar ile kurucularından olan Zeki Alasya  hayatını kaybetti. 1978’den itibaren Metin Akpınar’la birlikte kabare oyunlarını devam ettiren Zeki Alasya; Aşk Olsun, Beyoğlu Beyoğlu, Deliler, Dün Bugün, Reklamlar ve Yasaklar adlı oyunları önce ses kaydı, daha sonra video kaydı olarak yayınlanmıştı. Ancak o dönemde görüntü ve ses kaydı yapılan Geceler oyunu, Sansür Kurulu tarafından fazla müstehçen bulunduğu için, tüm kayıtları imha edilmişti.

Zeki Alasya film çevirmeye 1973’ten sonra başladı. Metin Akpınar ile birlikte Türk sinemasında yeni bir ikili oluşturdular. 1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca Devlet Sanatçısı unvanı alan Alasya’nın rol aldığı filmler arasında Salak Milyoner, Köyden İndim Şehire, Güler Misin Ağlar Mısın, Nereye Bakıyor Bu Adamlar, Hasip ile Nasip gibi filmleriyle  sinemada da ün kazandı.

İlk yönetmenlik deneyimini de yaşadığı kariyerinde önemli yere sahip 1977 ve sonrası filmleri olan Aslan Bacanak (1977), Sivri Akıllılar (1977), Caferin Çilesi (1978), Petrol Kralları (1978), Doktor (1979), Köşe Kapmaca (1979), Elveda Dostum (1982), Rus Gelin (2003), Cumhurbaşkanı Öteki Türkiye’de (2007), Vay Başımıza Gelenler (2014) yer alır. Son zamanlarda rol aldığı dizi oyunculukları arasında Akasya Durağı’nda Nuri Baba karakterinin canlandırmasının ardından son olarak Kanal D ekranlarında yayınlanan Küçük Ağa dizisinde Mehmet Ağa karakterini canlandırmıştı.

Haberi Paylaş:

Beşiktaş Belediyesi


BKS logo

© 2024 Beşiktaş Belediyesi. Sitedeki tüm metin ve görseller Beşiktaş Belediyesi'ne aittir. İzinsiz kullanılamaz.

F5 İletişim