İSTANBUL
14 Ocak 2016

YOK OLMADAN

Yok Olmadan

İstanbul Modern, 2016 yılındaki ilk ana sergisi “Yok Olmadan: Doğa ve Sürdürülebilirlik Üzerine Bir Sergi” ile doğa ve ekolojiyi konu alırken sürdürülebilirlik kavramına da değinen sanatçıları bir araya getiriyor. 13 Ocak – 5 Haziran 2016 tarihleri arasında dünyanın farklı köşelerinden yirmi sanatçı ve sanat grubunu ağırlayan sergi, doğa algımıza dair farklı bakış açıları ve ekosistemle ilişkimize dair yeni farkındalıklar öneren çalışmalara yer veriyor.

Çelenk Bafra ve Paolo Colombo’nun küratörlüğünü yaptığı sergide; Roger Ackling, Bas Jan Ader, Alper Aydın, Bingyi, Jasmin Blasco ve Pico Studio, Charles Dellschau, Elmas Deniz, Mark Dion, Hamish Fulton, Rodney Graham, Lars Jan, Mario Merz, Maro Michalakakos, Joni Mitchell, Yoko Ono, Camila Rocha, Canan Tolon, ikonoTV, Francesco Garnier Valletti ve Pae White tarafından hazırlanan resim, çizim, heykel, yerleştirme, fotoğraf ve hareketli görüntüler yer alıyor.

Bafra ve Colombo’nun “doğaya özlemin, yaşanabilir bir dünyanın ve sürdürülebilir bir ekolojik dengeye duyulan arzunun tezahürü” olarak nitelendirdiği “Yok Olmadan”, insanın doğa ve ekosistemle kurduğu ilişkiyi sanat yoluyla pekiştirmeyi ve sürdürülebilirlik kavramına sanat aracılığıyla bakarak çözüm odaklı yeni bakış açıları getirmeyi hedefliyor.

19. yüzyıldan günümüze farklı dönemlerden sanatçıların doğayı nasıl algıladıklarını ve sürdürülebilirlik kavramıyla ilişkilerini yansıtan çalışmalarda, insanın bitki ve hayvanlar başta olmak üzere tüm ekosistem ile etkileşimine dair yorumlara ve yenilikçi önerilere yer veriliyor. Sergideki yapıtlardan bazıları büyük ekolojik meseleleri çözmenin olanaksızlığına işaret ediyor, bazılarıysa ekosistemin korunmasına ve insan türünün onunla uyum içinde varlığını sürdürebilmesine yönelik öneriler içeriyor. Sergide doğayı kavramsallaştırarak ele alan sanatçılar, konu ve malzemelerini doğadan seçiyor, hatta doğanın bizzat kendisini sanatsal üretim tekniği olarak kullanıyor.

Sergi başlığı bir şarkı sözünden “Yok Olmadan” sergisi başlığını Kanadalı ozan-şarkıcı ve sanatçı Joni Mitchell’ın 1970’de yayınladığı “Big Yellow Taxi” (Kocaman Sarı Taksi) adlı şarkının nakaratından alıyor. Parçanın nakaratında doğanın kıymetinin “yok olmadan” anlaşılmadığı vurgulanırken, sergide de doğanın insan hayatındaki vazgeçilmezliği ve çok geç olmadan yapılabileceklere dair işaretler var. Farklı versiyonlarla karşımıza çıkmaya devam eden bu popüler parça yayınlandığı dönemde, dünyayı etkileyen radikal değişiklikler karşısında hızla bilinçlenen bir kuşağın ekolojik duyarlılığını temsil etmişti. Sergi küratörlerine göre dünya çapında ekolojik farkındalık ve sürdürülebilirlik konusuna getirdikleri incelikli yorumlarla meseleyi kültürel ve toplumsal bir kırılma noktasına taşıyan sanatçılar özel bir ilgiyi hak ediyor; bu nedenle “Yok Olmadan”ı Joni Mitchell’ın da dahil olduğu ve çevre konusunda toplumsal bilincin gelişmesine katkıda bulunan 68 kuşağına ve günümüzde çevresel sorunlara yeni bakış açıları kazandıran tüm sanatçılara adıyorlar.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız 

Haber banner’ı: (Soldan sağa)
1. Alper Aydın
Taş Kütüphanesi, 2016
Buluntu taşlar ve ahşap
Sanatçının izniyle
“Yok Olmadan: Doğa ve Sürdürülebilirlik Üzerine Bir Sergi” vesilesiyle İstanbul Modern davetiyle üretilmiştir.
2. Hamish Fulton
İzlanda Volkanı, 2008
Duvar metni
330 x 660 cm
Sanatçının izniyle
3. Mark Dion
Kar Körlüğü, 1992
19. yüzyıldan kalma gravür, litografi, vb.
100 adet çerçeveli kutup ayısı görseli
Değişebilir boyutlarda
Özel koleksiyon
Haber görseli:
Canan Tolon
Alidat / Alidade, 1993
Tuval üzerine çelik çubuklar, metal levha, tahta, akrilik, balmumu, çimen
Steel rods, sheet metal, wood, acrylic, wax, grass on canvas
165 x 277 cm
Sanatçı ve Galeri Nev izniyle
Courtesy of the artist and Galeri Nev
Galeri görselleri (Soldan sağa):
1. Maro Michalakakos
İsimsiz, 2014
Kağıt üzerine suluboya
Analix Forever Gallery izniyle
2. Lars Jan
HOLOSCENES / KUVATERNER SÜİTİ I-V 2014
3 kanallı HD video 3-channel HD video
I-V, 53’ 45’’; I, IV, V, 28’ 35’’
Sanatçının izniyle
Performans ve koreografi: Geoff Sobelle & Annie Saunders
Reji masası ve Işık Tasarımı: Pablo N. Molina
Ses Tasarımı: Nathan Ruyle
Kostüm Tasarımı: Irina Kruzhilina
Hidrolik Tasarım: Larry McDonald
Proje Yönetimi: Jenna Didier
Mapp International Productions işbirliğiyle hazırlandı.
3. Mark Dion
Kar Körlüğü, 1992
19. yüzyıldan kalma gravür, litografi, vb. 100 adet çerçeveli kutup ayısı görseli
Değişebilir boyutlarda
Özel koleksiyon
Haberi Paylaş:

Beşiktaş Belediyesi


BKS logo

© 2024 Beşiktaş Belediyesi. Sitedeki tüm metin ve görseller Beşiktaş Belediyesi'ne aittir. İzinsiz kullanılamaz.

F5 İletişim