İSTANBUL
11 July 2017

GÜMÜŞTEN SURETLER

Gümüşten Suretler

14 Ekim 1980 tarihinde Türkiye’nin ilk özel müzesi olarak ziyarete açılan Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi, fotoğraf sanatının 170 yıllık ilk örneklerini  “Gümüşten Suretler: Ömer M. Koç Koleksiyonundan Erken Dönem Fotoğraflar: 1843-1860” sergisiyle sanatseverlerin beğenisine sunuyor.

Fotoğraf tekniğinin pratikte kullanılabilen ilk yöntemi olan “dagereotip” tekniğiyle elde edilmiş görüntülerin ana temasını oluşturduğu sergide, Osmanlı coğrafyası ve Doğu Akdeniz metropollerinde seyahat fotoğrafçılığının önde gelen isimlerinden Girault de Prangey, Maxime Du Camp, Francis Frith, Roger Fenton ve yerleşik düzende faaliyet gösteren Carlo Naya, James Robertson ve Ernest de Caranza tarafından çekilmiş 46 adet fotoğraf ve on bir adet albüm görülebilir.

İstanbul’un yanı sıra, Atina’dan İskenderiye’ye, Kahire’den Luksor Harabeleri’ne, Kudüs’ten Şam’a kadar, bu yörelerdeki mimari yapıları, arkeolojik eserleri ve günlük yaşamı belgeleyen çekimler, fotoğraf sanatının geçmişine de ışık tutuyor. Ayrıca minyatür tarzda yapılmış 8 adet portre ile fotoğraf tarihiyle ilgili 19. yüzyıla ait kitaplar, teknik malzemeler ve Rahmi M. Koç Müzesi koleksiyonuna ait 2 adet fotoğraf makinası da sergide görülecek eserler arasında yer alıyor.

Aynı zamanda İstanbul’da çekildiği saptanan ve günümüze kadar kaydedilebilen sadece üç dagereotip portreden ikisi olan Osmanlı resim sanatının büyük ustası Osman Hamdi Bey ve babası İbrahim Edhem Paşa’nın portreleri de Sadberk Hanım Müzesi’nde sergileniyor. Bunların dışında Kıbrıslı Mehmed Emin Paşa, Ahmed Arif Paşa, Ömer Paşa ve Mustafa Reşid Paşa’nın portrelerini görmek de mümkün.

Sergide yer alan eserlerin ayrıntılı olarak tanıtıldığı katalog, aynı zamanda serginin küratörlüğünü de üstlenen Bahattin Öztuncay tarafından hazırlandı.

“Gümüşten Suretler: Ömer M. Koç Koleksiyonundan Erken Dönem Fotoğraflar: 1843-60” sergisi 10 Ekim 2017 tarihine kadar Çarşamba günleri hariç her gün 10:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak.

 

Haberi Paylaş:

Beşiktaş Belediyesi


BKS logo

© 2024 Beşiktaş Belediyesi. Sitedeki tüm metin ve görseller Beşiktaş Belediyesi'ne aittir. İzinsiz kullanılamaz.

F5 İletişim