BEŞİKTAŞ
23 August 2021

BEŞİKTAŞ DESTANI

Beşiktaş Destanı

b+’nın 33. sayısı e-dergi olarak yayında. Beşiktaş’ın 2008 yılından itibaren yayınlanan kent kültürü dergisinin bu sayısı da farklı kimlikler, mekânlar ve olaylara mercek tutuyor. b+’nın yeni sayısından sizler için bazı konular seçtik, iyi okumalar!

AKLIMIZ FİKRİMİZ BEŞİKTAŞ

Yazı ve fotoğraflar: b+
Beşiktaş Belediyesi, insanlık tarihinin en kaotik zamanlarından birinde, fazlasıyla artan ihtiyaçları sınırlı kaynaklarla karşılamak için çabalarken söz verdiği birçok projeyi de hayata geçirmeyi başardı. Bu projelerin toplu açılış ve temel atma töreni 29 Mayıs’ta yapıldı.

ARİF ERKİN GÜZELBEYOĞLU: SANAT YOLU

Söyleşi: Görkem Kızılkayak Fotoğraflar: Gökhan Tan
Tiyatroyu, müziği, beste yapmayı, mimarlığı ve bürokratlığı hayatına sığdıran Arif Erkin Güzelbeyoğlu’nu “İkinci Bahar” dizisiyle tanıdık. Doğuştan Antepli, 1961’den itibaren Beşiktaş’ta yaşayan Güzelbeyoğlu’yla Vişnezade’deki evinde buluştuk.

BEŞİKTAŞ’TA KENT TARIMI: SAKLI BAHÇELER

Yazı: Yusuf Erkan Fotoğraflar: Tolga İldun
Yakın geçmişe kadar Beşiktaş, İstanbul’un en verimli en lezzetli bostanlarıyla çevriliydi. Şimdilerdeyse beton binalar arasına sıkışan kurtarılmış bölgeler gibi gizlenen bahçelerde toprakla bağı kopmamış bir avuç kent insanı sayesinde kent tarımı minimal düzeyde devam ediyor.

BEŞİKTAŞ DESTANI

Yazı: Kemal Tayfur
Çatallanan yolları Dolmabahçe’ye akan tüm Beşiktaş semtlerinde, duvar diplerinde, sokak köşelerinde mayalanan asi ruh… Şeref Bey’in, Baba Hakkı’nın, Efsane Başkan Süleyman Seba’nın, Optik’in, her daim lakaplarıyla anılan Beşiktaş esnafının rüyası… Futbolu bir intikam oyunu olarak değil, bir haysiyet sınavı olarak değerlendiren; şefi, reisi, hiyerarşisi olmayan Çarşı’nın sevdası… 118. yaşını şampiyonlukla taçlandıran Beşiktaş’ın ve Beşiktaşlılığın öyküsü…

NARMİNA MUSTAFAYEVA: “BURADAKİ SICAKLIĞI BAŞKA YERDE BULAMAM”

Yazı: Pınar Kızılpınar Çakmak Fotoğraflar: Yusuf Aslan
Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Narmina Mustafayeva, henüz bir yıldır İstanbul’da görev yapıyor. İlk diplomatik görevinin bu şehirde olmasından dolayı çok mutlu olduğunu belirten Mustafayeva, “Türkiye ile kardeş ülkeyiz, çok yakınız. Bu dostluğun zayıflamasına izin vermemeli, her zaman korumalıyız” diyor.

BEŞİKTAŞ MEYDANI: DENİZLE KUCAKLAŞMAK

Yazı: b+ Fotoğraflar: Beşiktaş Belediyesi ve İBB arşivi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beşiktaş Belediyesi işbirliğiyle Beşiktaşlıları denizle buluşturacak proje için çalışmalara başlandı. Proje tamamlanınca Beşiktaş Meydanı İstanbul’un en güzel ve en yeşil meydanlarından biri olacak.

KAYKAYCILAR: MEYDAN SİZİN

Yazı: Tülay Özgür Fotoğraflar: Yusuf Aslan
Beşiktaş Meydanı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yeni projesiyle güzelleşecek ve büyük bir park alanına kavuşacak. Proje hazırlanırken kaykaycı gençler de unutulmadı, onların da görüşlerine başvuruldu… b+ da kaykaycı gençlerle buluştu, onların nasıl bir meydan düşlediklerini sayfalarına taşıdı.

DERYA ALABORA: “AÇILSIN SALONLAR”

Söyleşi: Tülay Özgür Fotoğraflar: Yusuf Aslan
Uzun yıllardır Beşiktaş’ta yaşayan Derya Alabora, sinema ve tiyatrodaki unutulmaz performanslarıyla önemli karakterlere hayat verdi. b+ Alabora’nın Levent’teki evine konuk oldu.

HAYVANLARIN KORUNMASINDA TEMEL PRENSİPLER

Yazı: Av. Arb. Esra Yenidünya Fotoğraflar: Tijen Burultay
Hayvanların eşya statüsünde değil, yaşayan, bizimle aynı havayı soluyan, hisleri olan, duyarlı canlılar olduğu gerçeği kabul edilmeli ve yasal düzenlemeler yapılırken, bu esastan hareketle bir sistem oluşturulmalıdır.

İHTİYAÇ HARİTAS: DAYANIŞMANIN KENTİ BEŞİKTAŞ’TA

Yazı ve fotoğraflar: b+
İhtiyaç sahibi komşularımızla onlara destek olmak isteyen yardımsever vatandaşlarımızı Beşiktaş İhtiyaç Haritası Sosyal Yardım Yönetim Sistemi aracılığıyla bir araya getiriyoruz…

İSKEÇE / YUNANİSTAN: KARDEŞLİK İMGESİ

Yazı: Pınar Kızılpınar Çakmak
Neşeli kalabalıkların birlikte eğlendiği karnavalı, iyi korunmuş tarihi yapıları ve doğasıyla son yılların popüler turizm duraklarından biri İskeçe. İskeçe (Xanthi) 2008 yılından bu yana Beşiktaş Belediyesi’nin kardeş kenti.

İSKENDER ÖZGÜN, BEN ÜZGÜN!

Yazı: Haydar Ergülen
Aramızdan 3 Temmuz 2019’da ayrılan değerli şairimiz küçük İskender’i son yolculuğuna gençliğini geçirdiği, ilk şiirlerini yazdığı Beşiktaş’tan uğurlamıştık. İskender’i Haydar Ergülen’in satırlarıyla anıyoruz…

ORTAKÖY: HOŞGÖRÜ TAPINAĞI

Yazı: Alkım Doğan Fotoğraflar: Yusuf Aslan
Canlı, renkli, hareketli, patırtılı, şenlikli bir semttir. Çeşitliliğin ve çok kültürlülüğün dergâhıdır. Ezan, çan, hazan sesleri yankılanır hala sokaklarında. Komşuluğun, kardeşliğin, dayanışmanın, hoşgürünün, neşe ve eğlencenin son sığınaklarındandır. b+, Beşiktaş’ın en güzel semtlerinden Ortaköy’ün ve eski Ortaköylülerin zihnindeki zengin geçmişin anılarını derledi.

PERİLİ KÖŞK: PEMBE GEÇMİŞ

Yazı ve fotoğraflar: Erol Kuntsal
Levent Çiftliği’nin ve sonrasında Levent Kışlası’nın en göz alıcı parçasıydı. Sultan kasrı olarak inşa edilmişti ve ilk, ülkesini ve özellikle de ordusunu modernleştirmeye çalışan yenilikçi padişah III. Selim’i ağırlamıştı. Yeniçeri isyanından sonra kışla yerle bir edildi, kasır yalnızlığa terk edildi. Yüz yıldan fazla hayaletleri ağırladı ve yakın zamanda restore edilerek Türkiye Futbol Federasyonu’nun hizmetine verildi.

Derginin tamamını okumak için lütfen tıklayınız.

Haberi Paylaş:

Beşiktaş Belediyesi


BKS logo

© 2024 Beşiktaş Belediyesi. Sitedeki tüm metin ve görseller Beşiktaş Belediyesi'ne aittir. İzinsiz kullanılamaz.

F5 İletişim