İSTANBUL
10 Nisan 2019

DOSTUN ÇEKMECESİNDEN

Dostun Çekmecesinden

Bozlu Art Project, 9 Nisan-31 Ağustos tarihleri arasında Türk resminin en özgün ve sıra dışı karakterlerinden biri olan Cihat Burak’ın ilk kez gün yüzüne çıkan desenlerini sergiliyor. Sanatçılarla olan dostlukları, grafik çalışmalarından, afiş tasarımlarına ve tiyatro dekorlarına kadar farklı alanlardaki başarılı eserleriyle tanınan Mengü Ertel’in adeta müzeye benzeyen evindeki bir çekmecede ortaya çıkan bu desenler, bugün her ikisi de hayatta olmayan iki sanatçının ve dönemin samimi, çıkarsız, dostane ilişkilerinin de nişanesi niteliğinde. Küratörlüğünü Esma Ertel ve Oğuz Erten’in üstlendiği sergide, resim, edebiyat, müzik, sinema gibi farklı sanat dallarındaki disiplinlerarası ilişkinin önemi vurgulanmaya çalışılırken, sergi dolayısıyla hazırlanan kitabın yazarlığını ise Oğuz Erten yapıyor. Cihat Burak’ın seksene yakın yapıtının yer aldığı sergiye videolar, Cihat Burak’ın öykülerinden alıntılar ve Mengü Ertel’in oğlu BaBa ZuLa’nın kurucusu Murat Ertel ile eşi Esma Ertel’in birlikte hazırladığı ses enstalasyonları eşlik ediyor.

Cihat Burak hakkında…

Mimar, ressam ve öykü yazarı Cihat Burak, 1915 yılında İstanbul’da doğar. Ortaöğrenimini Galatasaray Lisesi’nde tamamlayan sanatçı, 1943’te Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümü’nden mezun olur. Uzun bir süre mimar olarak çalışan Burak, Sedat Hakkı Eldem, Bonatz ve Emin Onat gibi isimlerle çalışır. 1951’de Bayındırlık Bakanlığı’nda mimar olarak görev alan sanatçı, bakanlıkça aday gösterilerek Birleşmiş Milletler bursuyla Fransa’ya gönderilir ve 1953-1955 arasında burada kalır. 1961’de Fransa Hükümeti’nin bursuyla tekrar Fransa’ya giden Burak, daha sonra işinden ayrılarak resim çalışmalarına ağırlık verir. İlk kişisel sergisini 1957’de Beyoğlu Şehir Galerisi’nde açar. 1964’te hem Utrillo Ödülü’nde Mansiyon alır, hem de “Deniz Muharebesi/ Hayal Donanma” adlı resmi Musée de l’art moderne’deki uluslararası sergide Bronz Madalya’ya layık görülür. 1965’te ülkesine dönerek resim ve mimarlık çalışmalarını sürdürür. 1991’de Garanti Bankası Beyoğlu Sanat Galerisi’ndeki son sergisine kadar toplam 78 sergiye katılır. Bunlardan 23’ü kişisel sergilerdir. 1982 yılında Sedat Simavi Vakfı Görsel Sanatlar Ödülü’nü kazanır. İlk öykü kitabı Cardonlar 1982’de yayımlanır, Yâkûtîler 1992’de Yunus Nadi Ödülleri’nde öykü dalında birinci olur, Zenci Kalınız isimli kitabı ise sanatçının ölümünün ardından 2003 yılında yayımlanır. Cihat Burak, 3 Mart 1994’te yaşama veda eder.

Mengü Ertel hakkında…

Grafik çalışmaları, afiş tasarımları ve tiyatro dekorları gibi farklı alanlardaki çalışmalarıyla tanınan Mengü Ertel, 1931 yılında İstanbul’da doğar. Öğrenimini İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde tamamlar. Muhsin Ertuğrul’un yüreklendirmesiyle, 1959’dan sonra tiyatro afişleri yapmaya başlayan Ertel, bu dönemden sonra Şehir Tiyatroları, Devlet Tiyatroları ve birçok özel tiyatro için afişler hazırlar. Yüz elliden fazla özgün tiyatro afişi yapan sanatçının eserlerinden birçoğu uluslararası sergilere katılır ve çeşitli ödüller alır. Ertel, kitap kapağı, amblem gibi çalışmalar da yapar. İlk tiyatro afişleri sergisi 1969’da Türk-Alman Kültür Merkezi’nde açılır. Bu tarihten sonra, yurt içi ve yurt dışında Varşova, Brüksel, Amsterdam, Bruno gibi merkezlerde kişisel sergileri açılır. Afişleri Varşova ve Münih Şehri Müzeleri ile Wilanov Afiş Müzesi’ne alınır. İlk uluslararası ödülünü Cannes Film Festivali Afiş Yarışması’nda alır. Aynı yıl, Çekoslovakya’nın Bruno kentinde sahnelenen Haldun Taner’in “Keşanlı Ali Destani” adlı oyununun dekor ve giysilerini Çekoslovakya Devlet Tiyatrosu için hazırlar. 1975’de Paris Uluslararası Sinema Afişleri sergisinde büyük ödül alır. Çalışmaları, Graphis (İsviçre), Novum (Almanya), Graphic (Almanya) ve Modern Publicity (İngiltere) gibi dergiler ve yıllıklarda geniş bir şekilde yer almıştır. İslamabat’ta inşa edilen ve projesi Vedat Dalokay’a ait olan caminin seramik kıble duvar tasarımını gerçekleştirir ve 25 x 60 m boyutlarındaki bu dev panonun yapımını yönetir. Sanatçı 1980 yılında Moskova Olimpiyatları için açılan uluslararası afiş yarışmasında bronz madalya alarak üçüncü olur. 1. İstanbul Festivali Afişi’ni hazırlar. 1. İhap Hulusi Ödülü’nün tek seçicisi olan İhap Hulusi, ödülünü kendisine verir. Grafik Sanatçıları Derneği’nin kuruculuğunu ve başkanlığını, Sinematek’in genel sekreterliğini ve başkanlığını çeşitli dönemlerde yürütür. 1994-1998 yılları arasında TRT tarafından gerçekleştirilen 180 programı aşkın “Cumhuriyete Kanat Gerenler” yapımında dizinin sunuculuğunu yapar. Hayatı boyunca retrospektif sergi açmayı istemeyen Ertel, “Büyültmeler” isimli son sergisini 1999’da Dolmabahçe Kültür Merkezi’nde gerçekleştirir. Mengü Ertel, 2000 yılında yaşama veda eder.

Haberi Paylaş:

Beşiktaş Belediyesi


BKS logo

© 2024 Beşiktaş Belediyesi. Sitedeki tüm metin ve görseller Beşiktaş Belediyesi'ne aittir. İzinsiz kullanılamaz.

F5 İletişim