Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde (SSM) 18 Şubat 2016 tarihinde ziyarete açılacak “MACK. Sadece Işık ve Renk” adlı sergide Alman sanatçı Heinz Mack’ın 20. yüzyılın en hareketli dönemlerine şahitlik eden kariyeri boyunca ürettiği resim, heykel ve kinetik sanatı da kapsayan önemli eserleri yer alıyor. Serginin bir araya getirdiği eserler arasında Mack’ın doğadaki renk ve formların izini sürerek açık alanlar için ürettiği enstalasyon (yerleştirme) çalışmaları, farklı malzemeler kullanarak yaptığı heykeller, ışıklı sütunlar, rotorlar, rölyefler, “Kromatik Takımyıldızlar” adını verdiği büyük boyutlu tablolar, çizimler, pasteller ve özgün baskılar bulunuyor. Bunların yanında, sanatçının 1960’larda Sahra Çölü ve Kuzey Kutup coğrafyasından esinlenerek öncülerinden olduğu “Land Art” (Arazi Sanatı) çalışmalarından hareketle Sakıp Sabancı Müzesi galerilerinin önemli bir kısmı, Sahra Çölü ve ışık temalarının hâkim olduğu, doğa ve sanatı bir araya getiren benzersiz bir deneyim alanı oluşturuyor.
Sergi, SSM’nin Eylül 2015 – Ocak 2016 tarihleri arasında ziyarete açık olan “ZERO. Geleceğe Geri Sayım” sergisi ile İstanbul’daki sanatseverlerle buluşturduğu 20. yüzyıl ortası sanat ağı ZERO’nun kurucularından biri olan Heinz Mack’ın sanat kariyerindeki altmış senelik birikimi yansıtmayı amaçlıyor. Mack’ın sanatçı, felsefeci kimliğiyle ışık ve rengin izdüşümlerini farklı form ve malzemelerde araştırdığı özel bir eser seçkisi etrafında şekillenen sergi, sanatçının Doğu ile Batı kültürlerinden esinle yarattığı eserleri yoluyla mutlak bir ahengin ve karşılıklı anlayışın yolunu açıyor.
Küratörlüğünü S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer ile Royal Academy of Arts Londra eski Sergiler Direktörü ve sanat tarihçisi Sir Norman Rosenthal’in üstlendiği sergi, sanatçının 85. yaşını ve kariyerinin 60. yılını Uzakdoğu, Avrupa ve Türkiye’de gerçekleşen bir dizi sergiyle taçlandırması açısından da önem taşıyor.
“MACK. Sadece Işık ve Renk” sergisi, Almanya Dışişleri Bakanı Sayın Frank-Walter Steinmeier’in yüksek himayelerinde gerçekleşirken, Steinmeier sergiye bir önsöz yazısıyla da katkıda bulundu. Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, yazısında S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi’nin “ZERO. Geleceğe Geri Sayım” ile başlayan ve “MACK. Sadece Işık Renk” sergisiyle devam eden sergi programıyla dünya sanat çevrelerinin takip ettiği sanat akımı ve sanatçıları Türkiye’yle buluşturmasından duyduğu memnuniyeti belirtti.
Steinmeier, ortak bir “küresel aklın” gelişmesinde uluslararası diyaloğun önemini vurgularken, Mack ve sanatı hakkında düşüncelerini ise “Heinz Mack temas noktaları yaratmayı çalışır, insanları diyaloğa davet etmeyi, anlamayı, düşünmeyi amaçlar. Mack ve sanatı, işte bu küresel bir aklı simgeler” şeklinde ifade etti.
“MACK. Sadece Işık ve Renk”, üç galeriye yayılan 120’nin üzerinde eseri bir araya getiriyor ve S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi’nde 18 Şubat 2016 – 17 Temmuz 2016 tarihleri arasında sanatseverler ile buluşuyor.
Heinz Mack hakkında
Alman heykeltıraş ve ressam Heinz Mack 1931’de Lollar’da doğdu, 1950-1953 arasında Düsseldorf Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne devam etti. 1956’ya kadar Köln Üniversitesi’nde felsefe öğrenimi de gördü.
Heinz Mack 1957 Almanya Düsseldorf’ta Otto Piene’yle birlikte ZERO grubunu kurdu. 1957 – 1967 seneleri arasında sınırları Avrupa’yı aşan etkin ve geniş bir sanat ağı haline gelen ZERO grubu ile beraber sayısız uluslararası sergi düzenledi. documenta II (1959) ve documenta III’e (1966) katıldı, ayrıca 35. Venedik Bienali’nde (1970) Almanya Federal Cumhuriyeti’ni temsil etti.
Heinz Mack, Otto Piene ile 1957 kurduğu ZERO akımının yapıtaşlarını şekillendirdiği üzere, kariyeri boyunca ışık ve ışığın insan algısı üzerindeki etkisi üzerine üretimler gerçekleştirmiştir. Mack, sanat pratiğinde ışığı şekillendiren, kanalize eden, eserlerinin
yerleştiği ortama dair izlenim ya da duyuları dönüştürmeyi, değiştirmeyi amaçlayan çalışmalar vasıtasıyla izleyiciye aktif bir rol yükler; böylece izleyicinin bakışı, Mack’ın ürettiği sanat eserlerinin performansında merkezi bir konumda yer alır.
Heinz Mack’ın ZERO akımının 1967 yılında faaliyetlerine son vermesinden sonra yoğun olarak devam ettirdiği kişisel çalışmaları, geleneksel Doğu’nun bilgisine ve entelektüel prensiplerini anlama isteğine de dayanır. Sanatçının ışığın kendisini en doğal olarak ifade ettiği bölgelere, yani yoğun olarak Doğu’ya dair izlenimleri, Doğu’lu sanatçıların ürettiği
eserlerden değil, sanatçının bilfiil o coğrafyaya olan ziyaretlerinden doğar. Mack’ın Doğu coğrafyasıyla yaşadığı vurucu karşılaşmalar sanatını derin bir biçimde etkilemiş, şahit olduğu doğal kaynaklar, sanatçının algısında derin bir iz bırakmış, onu soyut sanata tam olarak yöneltmişti.
Heinz Mack’ın eserleri 300’ü aşkın bireysel sergide ve sayısız grup sergisinde kamuya sunulmuştur. Sanat eserleri 136 kamusal koleksiyonda yer alır. Çalışmaları, birçok kitap ve katalog ile iki film tarafından belgelenmiştir. Sanatçı, 2004’te kültür elçisi olarak oynadığı rol nedeniyle Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı ile ödüllendirilmiştir. Heinz Mack, Mönchengladbach (Almanya) ve İbiza’da (İspanya) yaşamakta ve çalışmaktadır.