“Ceylan’ın anıtsal filmlerinden ve fotoğraflarından yayılan duygusal titreşimler her türlü yerel spesifik kültürü aşıyor, ve bize ısrarla, derin ve evrensel anlamda hepimizin paylaştığı birtakım insani tecrübeler hakkında önemli şeyler söylüyor.”
Shirin Neshat
Dirimart Nişantaşı, Nuri Bilge Ceylan’ın babası Mehmet Emin Ceylan’ın portrelerini bir araya getirdiği Babamın Dünyası sergisine ev sahipliği yapıyor.
Nuri Bilge Ceylan’ın Asya ve Avrupa’nın kesişimindeki Türk kimliğini ortaya koyan eserleri, postmodern varoluşsal temaların yanı sıra coğrafi yerlerin ve yerel geleneklerin incelikli zenginliklerini yakalayan, psikolojik portreler üzerine yoğunlaşıyor. Tek plan çekim ve alışılmadık bakış açıları kullanan Ceylan’ın filmleri durağanlığın ve gölgenin başrol olmasına yönelik bir arzuya ihanet ediyor. Fotoğraflarında derin bir imgeleme ile oluşan taahhüt, filmlerinin ardındaki ipuçlarını yakalıyor. Film karelerinden farksız olan fotoğraflar, kendi başlarına durup, ağıdı bir zarafet haline getiren saf kompozisyonlar olarak karşımıza çıkıyor. Babamın Dünyası’nda Ceylan ürpertici bakışını, ilk üç filmi “Koza”(1995), “Kasaba” (1997) ve “Mayıs Sıkıntısı” (1999)’nda başrol oynayan babası Mehmet Emin Ceylan’a çeviriyor. Sevgi ve kayıp gibi evrensel temaları barındıran babasının bu zengin portreleri, yoğun duyguları barındıran soğukkanlı çehresini resmederek onu yaşlı ve kaçınılmaz olarak incinebilir birisi olarak da karşımıza çıkarıyor. Ustaca manipüle edilmiş ışığın ve karmaşık iç mekanların kullanıldığı görüntüler, monotonluk hissini derin hümanistik tasvirlerlerle sunmasından Turner ve Büyük Breughel gibi ressamların tablolarına benzetiliyor. Dokunaklı işleri ve dürüst tasvirleri, asla bitmeyen bir filmin parçaları gibi hissettiriyor ve böylece sanatla yaşam arasındaki çizgiyi bulanıklaştırarak Ceylan’ın gerçekçiliğini ortaya koyuyor.
Nuri Bilge Ceylan hakkında
26 Ocak 1959’da İstanbul’da doğdu ama çocukluğu baba memleketi olan Çanakkale, Yenice’de geçti. Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde iki yıl sinema eğitimi aldı. 1995 tarihli Koza adlı kısa filminin ardından çektiği uzun metrajlı filmleri “Kasaba”(1997) ve “Mayıs Sıkıntısı”(1999), “Berlin Film Festivali’nde gösterildi. Ardından gelen “Uzak”, “İklimler”, “Üç Maymun” ve “Bir Zamanlar Anadolu’da” filmleriyle Cannes Film Festivali’nde iki kez Büyük Jüri Ödülü, En İyi Yönetmen, En İyi Aktör ve FIPRESCI ödüllerini kazandı. 2014 yılında son filmi “Kış Uykusu”, 67. Cannes Film Festivali’nde bu kez festivalin en büyük ödülü olan Altın Palmiye’ye layık görüldü. Lise yıllarında başladığı fotoğraf çalışmaları, üniversite sonrası bir 10 yıl kadar kesintiye uğradıysa da, “İklimler” filminin mekan arayışları sırasında Türkiye’yi dolaşırken tekrar alevlendi. Sanatçı şu an, bir Anadolu kasabasında geçen “Ahlat Ağacı” filminin çekimlerini gerçekleştiriyor.
Dirimart Nişantaşı
Abdi İpekçi Cad. 7/4 Şişli, İstanbul
Galeri, salı – cumartesi 10:00 – 19:00, pazar 12:00 – 19:00 saatleri arasında açıktır.