BEŞİKTAŞ
5 Mart 2016

“CAM TAVANI DELEN KADINLAR”

“Cam Tavanı Delen Kadınlar”

“Cam tavan sendromu denilen öğretilmiş çaresizliği aşarak görünmez engelleri aşan” kadınlar tarafından diğer kadınlara örnek olmak ve cesaret vermek amacıyla düzenlenen serginin, kadına, kadınsal duruşa, kadının emeğine ve kadının gücüne inancın ve saygının oluşmasına, sanatın sınır tanımaz boyutları sayesinde katkıda bulunması öngörülüyor.

8 Mart Kadınlar Günü, Prof. Nazan Erkmen’in illüstrasyonlarla “Efsanelerde Kadın ve Çocuk”, Sabiha Tansuğ’un “Etnoğrafik Müze Koleksiyonu”, Şadiye Ulusoy’un “Tarihi Giysi Kolleksiyonu” sergileri ve Haliç Üniversitesi Konservatuarı dinletisiyle bir anma, bir kutlama değil; kadın emeğine saygi duruşu günü olarak sunulacak.

Efsanelerde Kadın ve Çocuk
8 Mart Kadınlar Günü’ne “Efsanelerde Kadın ve Çocuk” sergisiyle katılacak olan illüstratör Prof. Nazan Erkmen Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ilk kadın dekanı olarak göreve atandı ve kadın dekan oranının düşük olduğu ülkemizde iki dönem üst üste dekan seçildi. 2003-2005 yılları arasında Kadın Eserleri Kütüphanesi Bilgi Merkezi Vakfı’nın yönetim kurulu başkanlığını yapan ve ihtisas alanı illüstrasyon sanatı olan Prof. Nazan Erkmen, eserlerinde genellikle çocuk ve kadın konuları üzerine kurgulanmıştır. 2014’de Uluslararası Dil ve Medya Üniversitesi ve İtalya’nın en önemli kültür ve sanat vakıflarından biri olan Palazzo Fandango Incontro Vakfı tarafından Doğu ve Ortadoğu’nun en başarılı kadın sanatçıları arasında seçilmiştir. Ulusal ve uluslararası alanda toplam 25 ödül almış ve kadın konulu çalışmalarından dolayı kendisine, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği TÜKD tarafından “Yılın Önder Kadın Sanatçısı Ödülü” verilmiştir.

Etnoğrafik Müze Koleksiyonu’nu sergileyecek Sabiha Tansuğ Anadolu’yu karış karış gezerek topladığı kıyafet ve başlıklar ile oluşturmuş. Etnolog, araştırmacı, yazar ve müzeci Sabiha Tansuğ her bir parçada binlerce yıllık kültürün izlerini taşıyan, dünyada eşi benzerine rastlanmayan çok özel bir koleksiyonunu ilk günkü gibi saklıyor. Sabiha Tansuğ koleksiyonu farklı başlıklar altında toplanan birçok eşsiz parçadan oluşmaktadır. Bu özel koleksiyonda Osmanlı dönemi parçalarından üç etekler, dönemin dış giyiminden maşlah, ferace ve yaşmak örnekleri bulunmaktadır.

Tarihi Giysi Koleksiyonu’nu sergileyecek Şadiye Ulusoy 30 yıldır tarihi giysiler topluyor. Cihangir’deki dört katlı müze gibi evinin her köşesi koleksiyonun bir parçası… Gecelik, sabahlık ve lizözler, şapka ve kaftanlar… Son 30 senede bin parçaya yakın kıyafet toplayan Şadiye Ulusoy kullanılan malzemelerin özelliği ve işlemeler nedeniyle Osmanlı kıyafetlerine ilgi duyuyor.

Prof. Hülya Tezcan Serginin danışmanlığını, Asuman Karaşabanoğlu ise organizasyon ve koordinasyonunu yapıyor.

Sergi danışmanı Prof. Dr. Hülya Tezcan, Topkapı Sarayı’nda 1978 yılında getirildiği Padişah Elbiseleri Bölümünün başkanlığını emekli olduğu 2006 yılına kadar sürdürdü. Topkapı Sarayı Koleksiyonundaki “Tılsımlı Gömlekler” üzerine yazdığı kitap; “Şifalı Gömlekler” 2006’da yayınlandı. Şpresa Hanım’ın Kaftanları, Dolmabahçe Sarayı, Hazine-i Hassa Salonu, Şpresa Hızalan’ın Karakalemle Osmanlı Kaftanları, Şadiye Ulusoy Koleksiyonu sergilerinin küratörlüğünü yaptı.

Senelerdir 8 Mart Kadınlar Günü’nde ananevi hale gelen “Cam Tavanı Delen Kadınlar” karma sergilerinin organizasyonununu yapan 1954 Düzce doğumlu olan Karaşabanoğlu, Türkiyenin ilk tasarım okulu olan Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Seramik Bölümü mezunudur. Asuman Karaşabanoğlu 20 yıla yakın bir zamandır geleneksel olarak her yıl önemli sanat insanları ve kurumlarla sürdürülen Cam Tavanı Delen Kadınlar etkinliğinin hamisi ve koordinatörüdür.

Sergiye Beşiktaş Belediyesi, TBMM Milli Saraylar ve Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi katkıda bulunuyor. Sergi 13 Mart’a kadar gezilebilir.

Haberi Paylaş:

Beşiktaş Belediyesi


BKS logo

© 2024 Beşiktaş Belediyesi. Sitedeki tüm metin ve görseller Beşiktaş Belediyesi'ne aittir. İzinsiz kullanılamaz.

F5 İletişim