Tan Baskını’nın 70. yılında düzenlenen sergi, 22 Ocak 2016 tarihinde İzmir’de “Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi Sanat Galerisi”nde başlıyor. 24 Şubat’a kadar gezilebilecek “Sertel Ailesi Selanik’ten Sılaya” sergisi, Sertellerin yaşamını asılan levhalardaki yazılarla anlatıyor ve onları fotoğraflarla belgeliyor.
Serginin amacı ise “demokrasi ideali ve halkı için çalışan” iki gazetecinin, Tan Gazetesi’nin yöneticisi Zekariya Sertel ile yazarlarından eşi Sabiha Sertel’in yaşam öykülerini sunmak. Gösterime açılan fotoğraflar ise Sertellerin Amerika’da yaşayan torunları Tia (Atiye) O’Brien ile kuzeni Nur Deriş’in aile albümlerinden yola çıkarak oluşturulmuş.
Serginin sunuş yazısında şöyle deniliyor: “Sertellerin hayatı, Sabiha’nın ismiyle müsemma anılarının başlığının da vurguladığı üzere bir roman gibi. Entrikalarla, casuslarla, ihanetle, suikastlarla, hapislerle ve gözü pek bir idealizm ile dolu bu öykü, nihai olarak Sertellerin basımevinin yıkımına, ülkelerinden, özgürlüklerinden ve ailelerinden mahrum kalmalarına neden oluyor.”
Tan Gazetesi 1935’de Ali Naci Karacan, Ahmet Emin Yalman’ın başyazarlığıyla yayımlandı. Zekeriya Sertel ve Halil Lütfi Dördüncü, Yalman’ın ortaklarıydı. Yalman ayrıldı, gazete Zekeriya ve Sabiha Sertel tarafından yönetildi. Türkiye’de tek parti rejimi vardı. Savaş karşıtlığının savunuculuğunu yaptılar. Tepki alıyorlardı ve 4 Aralık 1945’te gazeteye baskın yapıldı. Sabiha ve Zekeriya Sertel yargılandılar, beraat ettiler, ülkeyi terk etmek zorunda kaldılar. 6 Ocak 1959’da, hemen yanındaki binada meydana gelen patlama sonucunda Tan Matbaası binasının da yıkılmasıyla Tan Gazetesi, tarihin tozlu sayfalarına karışmış oldu.
Basın tarihimize ışık tutan bu önemli ve öğretici sergiyi gezmek isterseniz 22 Ocak 2016 – 24 Şubat 2016 tarihleri arasında İzmir’de Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi Sanat Galerisi’ni ziyaret edebilirsiniz.