DÜNYA
19 Temmuz 2017

YASAKLI KİTAPLAR

Yasaklı kitaplar

Arjantinli sanatçı Marta Minujín, Nazilerin 1933 yılında 2000 kitabı yaktığı Friedrichsplatz’da 100 bin yasaklı kitaptan oluşan ve Yunanistan’daki Parthenon Tapınağı’nın tam boyutlu kopyası olan bir anıt eser yaptı.

Marta Minujín, kendi ülkesi Arjantin’de 1983’e dek yedi yıl süren başarısız ve kanlı bir diktatörlüğün ardından ifade özgürlüğünü vurgulamak için, “demokrasinin doğduğu yer” olarak anılan Akropolis’teki Parthenon tapınağının bir kopyasını “El Partenón de Libros” adıyla sergilemiş ve yapımında 30 bin kitap kullanmıştı. Bu kitapların içinde Freud, Marx, Sartre, Gramsci, Foucault, Raúl Scalabrini Ortiz ve Darcy Ribeiro gibi ünlü yazarların bazı yasaklı kitapları da yer alıyordu.

Minujín’in yeni eseri, sansüre karşı sembolik bir tavır olan “Kitap Parthenon’u”, dünyanın çeşitli yerlerinde yasaklanmış 100.000’den fazla kitaptan oluşuyor. Eser, Almanya’nın Kassel şehrinde, tam da Nazilerin kitapları yaktığı noktada inşa edilerek 14 Haziran 2017’de ziyarete açıldı. 17 Eylül 2017’ye kadar sergilenmeye devam edecek.

Fotoğraf: Rosa Maria Ruehling, Documenta 14
Haberi Paylaş:

Beşiktaş Belediyesi


BKS logo

© 2024 Beşiktaş Belediyesi. Sitedeki tüm metin ve görseller Beşiktaş Belediyesi'ne aittir. İzinsiz kullanılamaz.

F5 İletişim