Özyurdunda Yabancı Olmak
Demir Özlü – Ferit Edgü Mektuplaşmaları
Bu kitapta, 1950 kuşağından iki yazarın mektupları yer alıyor. Dostlukları 65 yıl öncesine giden, ayrı düştüklerinde, birbirlerine okuduklarını, yazdıklarını, düşündüklerini ileten yüzlerce mektuptan kayıplara karışmamayı başarmış 139 mektubun
odak noktasında doğal olarak kendileri var. Ama aynı zamanda onlar kadar birer yabancı olarak yaşadıkları özyurtları.
Parti, Cemaat, Tarikat
Türkiye 2000’lerden itibaren hem yeni bir yüzyıla hem de yeni bir siyasal rotaya girdi. Cumhuriyet’in başından beri mevcut olsa da hep kıyıda ve kontrol altında tutulmuş İslamcı siyaset, 2002’de AKP iktidarıyla birlikte “merkez”e doğru hızla yol almaya başladı. Süreç, onu bugün kelimenin tam anlamıyla egemen parti konumuna getirmiş durumda. Liberal, demokratik ve özgürlükçü vaatlerle başlayan bu yolculuğun giderek bambaşka sularda toplumsal ayrışma, kutuplaşma ve çatışmalara yelken açılmış olarak sürmesi, sadece Türkiye için değil, dünyada da merak ve endişeyle takip edilen bir sorun ve tartışma konusu. Elinizdeki kitap, siyasal İslamın laik/seküler Türkiye’de sürmekte olan bu iktidar seyrini sosyal antropolojik bir süzgeçten geçirme girişimi. Tayfun Atay, söz konusu süreci kültür/kimlik/yaşambiçimi bağlamında ve “dinbazlık” kavramını anahtar yaparak çözümlemeye çalışıyor. Yargılayıcı olmaktan uzak, yapıcı bir eleştirellikle…
Demokrasi İçin Manifesto
Diren!
21. yüzyılda, Türkiye Cumhuriyeti önemli bir dönüm noktasını daha yaşamaktadır:
Demokrasiyi korumak ve kollamak için direnmek!
Demokrasi istiyorsanız, demokrasiye layık olduğunuzu göstereceksiniz:
Evde, sokakta, işte, eğlencede…
Tek başınıza veya örgütlü olarak…
Oturarak, yürüyerek, durarak, konuşarak, susarak, yazarak, okuyarak…
Başta muhalefet ve ifade hak ve özgürlüğünüz olmak üzere, temel hak ve özgürlüklerinizi, demokratik yollar ve yöntemlerle, barış içinde kullanarak…
Direneceksiniz!
Direneceğiz…
Direnecekler!
Zamanın İzinde
Ayrıntı Yayınları’nın 1000. kitabı: Zamanın İzinde. Son yüz yılın Türkiyesini fotoğraflar ve yazılar eşliğinde sunan bu kitap, yayın dünyamızda daha önce örneği bulunmayan bir eser.
Zamanın İzinde, geçmişin izleri ile geleceğin düşleri arasında mekik dokuyan bir çalışma. Enis Rıza’nın seçtiği ve uzun bir yüzyıldan parçalar yansıtan fotoğraflara Ercan Kesal kendi hayatından esinlerle metinler yazdı, sıradan insanların hayallerini toplumun aynasına yerleştirdi.
Dün geçmişte kalırken, yarına yeni yüzler ve yeni sözlerle varılır. Ama her yüz dünün acılarını kırışıklarla taşır ve her sözün bağrında da yarım kalmış hayaller saklıdır. Geçmiş bitmemiştir, şarkıların, resimlerin ve umutların içinde sonsuz bir nehir gibi yenilenerek akar. Zamanın İzinde, bizi o nehrin sert kıvrımlarına götürür ve ışığın suda parladığı kısa anlara daldırıp çıkarır.
Osmanlı Tarihi Sözlüğü
Âb âlemi, caba akçası, ezmayiş, ıskarlat bedeli, kabban, luhuk kekesi, ocak kakanozları, rahtvan ağaları, uğrun kapu, ücret-i sükûk, yahnikapan, zâbıta-i saydiye… Osmanlı Tarihi Sözlüğü bunlar gibi binlerce kavramın anlamını sunarak Osmanlıya dair okumalarınızı daha bilinçli yapmanızı sağlayacak. Üç kıtada, kültürleri farklı toplumları teba edinen Osmanlı İmparatorluğu bir uygarlığı da temsil etmişti. Necdet Sakaoğlu yönetimden kurumlara, eğitime, mimariye, ibadete, eğlenceye, modaya, orduya, teşrifat ve törenlere bu zenginliğin binlerce kavramını açıklamalarıyla bu kaynak sözlükte topladı.