İSTANBUL
21 Haziran 2016

“BİZANS’IN ÖTEKİ İMPARATORLUĞU: TRABZON”

“Bizans’ın Öteki İmparatorluğu: Trabzon”

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), yeni sergisinde Bizans döneminde başkent İstanbul ile rekabet eden Trabzon’a odaklanıyor. Bu yıl dördüncü kez düzenlenen Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu kapsamında kapılarını açan “Bizans’ın Öteki İmparatorluğu: Trabzon” sergisi, şehrin ve başta Trabzon Ayasofyası olmak üzere yapılarının 13. yüzyıldan günümüze kadar süren yolculuğunu ele alıyor. Sempozyumun bu yılki teması “öteki” kavramına uygun olarak Trabzon ve Trabzon Ayasofyası’nın Bizans dünyasındaki farklı yerine ışık tutan sergi, 24 Haziran – 18 Eylül 2016 tarihleri arasında ziyarete açık olacak.

Uluslararası arşivlerden derlenen fotoğraf, çizim ve nadir eserlerin pek çoğunun ilk kez gün ışığına çıkarıldığı sergide, sanat tarihi açısından Trabzon ve yapılarının kendine özgü zenginliklerine vurgu yapılıyor. “Bizans’ın Öteki İmparatorluğu: Trabzon”, sıra dışı mimarisi, eşsiz cephe kabartmaları ve olağanüstü̈ duvar resimleriyle Trabzon Ayasofyası’na odaklanarak, şehrin tezatlarının kamusal alana hangi şekillerde yansıdığını imparatorluk anıtları üzerinden gözler önüne seriyor. Bizans araştırmaları için büyük önem taşıyan arşivlerdeki bilgilerin kaynak oluşturduğu serginin küratörlüğünü, Londra Üniversitesi, Courtauld Enstitüsü dekanı Prof. Antony Eastmond üstlendi. Trabzon Rum İmparatorluğu’nun günümüze ulaşan en iyi korunmuş anıtı, Trabzon Ayasofyası’nın, kuruluş dönemi olan 13. yüzyıldan bugüne kadarki yolculuğunu tarih severlerle buluşturan sergide, şehrin Bizans dönemindeki önemi ve coğrafi sebeplerden dolayı İstanbul’dan ayrılan yönleri inceleniyor.

Londra Üniversitesi Courtauld Enstitüsü ile işbirliği içinde gerçekleştirilen sergideki fotoğraf ve çizimler Fransa’dan Gabriel Millet ve BnF, İngiltere’den David Talbot Rice ve David-June Winfield arşivleri ile İskoçya’dan St. Andrews Üniversitesi Russell Trust arşivlerinden derlendi. 1893-1963 arasında farklı yıllarda yapılan araştırmalara ait fotoğraf ve belgeler, restorasyon çalışmalarına ve şehrin yaşadığı değişimlere dikkat çekiyor. Sergide ayrıca, Tayfun Öner tarafından yapılan ve Trabzon Ayasofyası’nın ihtişamını ortaya koyan üç boyutlu maket ve Trabzon Ayasofyası’nı içeren nadir kitaplar ziyaretçilerle buluşuyor.

Ayrıca, Trabzon İmparatorluğu’nun tarihi, Ayasofya’nın mimari, sanat tarihi bakımından özellikleri ve konservasyon çalışmalarının, Bizantologlar tarafından detaylı incelendiği bilimsel kitap ise sergiyle eşzamanlı olarak yayımlandı.

Haber görselleri:
1-Güneyden Ayasofya. Fotoğraf: 1960, Winfield Arşivi.
2-Jules Laurent tarafından 1838’de yapılmış Ayasofya gravürü; güney revakın hâlâ açık olduğu görülmektedir, Xavier Hommaire de Hell’in Voyage en Turquie et en Perse: exécuté par ordre du government français pendant les années 1846, 1847 et 1848 (Paris: P. Bertrand, 1854-1859) adlı eserinden.
3-Minthrion Tepesi’nden (Boztepe) Trabzon manzarası. Fotoğraf: 1893, Collection chrétienne et byzantine/ Photothéque Gabriel Millet, EPHE.
Haberi Paylaş:

Beşiktaş Belediyesi


BKS logo

© 2024 Beşiktaş Belediyesi. Sitedeki tüm metin ve görseller Beşiktaş Belediyesi'ne aittir. İzinsiz kullanılamaz.

F5 İletişim