“Mülteciler, sıra dışı yaşamlar süren sıradan kişilerdir.
Günümüzde, 65 milyonu aşkın insan çatışmalar ve işkencelerle zorla yerinden edilmektedir. Bu kişilerin 21 milyondan fazlasını mülteciler ve yarısını da çocuklar oluşturmaktadır. Suriye’de yaşanan trajedi, 1970’lerde Kamboçya’yı ve daha yakın bir zamanda da Myanmar’ı sarsan mülteci krizini hatırlatmaktadır. Bu ürkütücü gözlem, patlak veren şiddetin nedenini sorgulamamıza neden olmuştur ve tarihin tekerrür ettiğini bize hatırlatmıştır.
Sırf hükümetlerin çıkarları ve jeopolitik stratejiler uğruna insanların acı çekmesine göz yumma ve hatta bu acıya sebep olma hakkına sahip miyiz? Gün geçtikçe artan bu insanlık trajedisine daha ne kadar göz yummaya devam edeceğiz?
Amacımız, bu acı gerçeğin tanıkları olan etkileyici görüntüleri kullanarak interaktif bir etkinlik düzenlemek.
Fotoğrafın bir araç olarak kullanıldığı bu sergide, savaş ve savaştan kaçan insanlar belgelenecek ve farklı dilleri konuşup farklı hayatlar yaşayan fakat aynı “insan haklarına” sahip kişiler arasında bağlantı kurularak bir fikir birliği sağlanacak. Visioncy, mültecilerin tehlikeli yolculuğunu yakından takip eden ve fotoğraflayan yedi foto-muhabiri ve fotoğrafçıyı sergileyecek. Aynı sanatla uğraşan iki farklı jenerasyon, mülteci teması altında buluşacak ve her biri kendi başyapıtlarını getirecek: Coşkun Aral (TÜR), Issa Touma (SY), Roland Neveu (FR), Sergey Ponomarev (RU), Rahman Roslan (MY), Nilüfer Demir (TÜR) and Suthep Kritsanavarin (TH).
Exodus-Déjà Vu, mültecilerin ve yerinden edilmiş kişilerin daha iyi anlaşılmasını sağlamayı ve özellikle de Suriye’de meydana gelen iç savaştan sonra bu yadsınmaz gerçekliği tüm dünyanın gözleri önüne sermeyi amaçlamaktadır. Mülteci krizi küresel bir sorun haline gelmiştir. Umutsuzluk ve ölüm korkusuyla, milyonlarca kişi güvende olmak için ülkelerinden kaçmakta ve bu kaçışın yıkıcı sonuçlarıyla karşı karşıya kalmaktadır.
Exodus – Déjà Vu’da, fotoğrafçılardan oluşan ekibimizle birlikte, milyonlarca mültecinin kalpleri burkan hikayesini anlatarak bu gerçeği gün yüzüne çıkaracağız.”
ÜCRETSİZ