Babil Türk Müziği Topluluğu’nun Avrupa Yakasında

BABİL TÜRK MÜZİĞİ TOPLULUĞU’NUN AVRUPA YAKASINDA

KONSER

Babil Türk Müziği Topluluğu’nun Avrupa Yakasında konseri 21 Kasım 2015'te Fulya Sanat'ta.

Etkinliği Paylaş:

21

Kasım2015

BİLETLER: Bu etkinliğin biletini  www.fulyasanat.org adresinden ya’da,

Fulya Sanat Gişesinden temin edebilirsiniz.

Ud/Sanat Yönetmeni: Bilen Işıktaş 1980 yılında İstanbul’da doğdu. Polat Tezel, Ertan Özkaya ile başladığı ilk eğitimini daha sonra Yurdal Tokcan, Osman Nuri Özpekel ve Mehmet Bitmez gibi ustalarla çalışarak sürdürdü. 2003 yılında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Temel Bilimler ve Ses Eğitimi bölümlerini kazandı. 2004 yılında Türkiye’de bir ilk olarak Bekir Ş. Baloğlu ve Sami Dural ile 3 ud’dan oluşan 3Dem grubunu kurdu. Ayrıca Türkiye’nin ilk ve tek ud triosu olan 3Dem, “Geç” adlı ilk albümleriyle dinleyiciye ulaştı. Kişisel üslubunun gelişiminde de etkisi olan son hocası Mehmet Bitmez’in 2007 yılında düzenlediği Nevres Bey, Yorgo Bacanos ve Şerif Muhiddin Targan anma gecelerinde yer aldı.

Mısır, Cezayir, Libya ve Tunus’ta birçok konsere katıldı. 2009 yılı başında AB MELT Projesi (Migration in Europe and Local Tradition) kapsamında Almanya, İtalya gibi ülkelerde Türkiye’yi temsil etti; çeşitli konser ve festivallere katıldı. 2009 yılının Haziran ayında Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta bulunan Holy-Spirit Üniversitesi, Kaslik (USEK) ve Arap Müzik Akademisi tarafından düzenlenen uluslararası ud yarışmasında dünya ikincisi oldu. Yarışmadan hemen sonra Endonezya ve Singapur’da konserler gerçekleştirdi. Aynı yıl İTÜ TMDK’da öğretim görevlisi olarak çalışmalarına başladı. 2010 yılı Ekim ayında düzenlenen I. Uluslararası Yorgo Bacanos Ud Festivali’nde 3DEM grubuyla yer aldı. 2011 yılı Haziran ayında Aşkın Ensemble ile Almanya Lüneburg Heide Musikfestival’ine katıldı. 2012 ve yılında Göksel Baktagir’in Doğu Rüzgar’ı grubu ile katılmış olduğu Abu Dabi Festivalinde, Almanya, Belçika Lüksemburg, Fransa konserlerinde ve 2013’te İngiltere konserinde uduyla eşlik etti.

Sanatçı ayrıca Makedonya, İsviçre ve Güney Kore’de düzenlenen konserlerde yer aldı. 2014 yılı Mayıs ayında UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun davetiyle Paris’te UNESCO binasında gerçekleştirilen konserde Göksel Baktagir ile birlikte yer aldı. İcracı ve besteci kimliğinin yanında akademik olarak da kariyerine yön veren Işıktaş, 2008 yılında İTÜ SBE Türk Müziği Yüksek Lisans programına girmiş 2011 yılında da mezun olmuştur. 2012’de İTÜ’de Müzik Teorisi ve Müzikoloji doktora programına başladı. İstanbul Fasıl Topluluğu ve CRR Türk Müziği Topluluğunda ud sanatçısı olarak görev yapmaktadır. Akademik kariyerini İÜ Devlet Konservatuarı Müzikoloji Bölümü, Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (OMAR) öğretim görevlisi olarak sürdürmektedir.

Solist: Yaprak Sayar

28 Aralık 1987’de Üsküdar’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini sırasıyla Üsküdar Paşakapısı İlköğretim Okulu, Şemsipaşa İlköğretim Okulu ve Burhan Felek Lisesi’nde tamamladı. 2004-2008 arasında Üsküdar Musiki Cemiyeti’nde Amir Ateş ve Atilla Gündüz gibi hocalardan dersler aldı. 2004 yılında İstanbul Radyosu’nun açmış olduğu, Serap Mutlu Akbulut’un yönetimindeki TRT Gençlik Korosu’nun sınavlarını kazandı. 2005’te tam puan ile kazandığı İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Ses Eğitimi Bölümü’nden 2010 yılında mezun oldu. Halen Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk Din Musikisi Bölümü’nde yüksek lisans öğrenimini sürdürmektedir. 2008 yaz döneminde İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Boğaziçi Solistleri projesinde yer almıştır.

Nazariyat, solfej ve repertuar dersleri aldığı ve yönetimindeki CRR Türk Müziği Topluluğu’nda görev yaptığı Doğan Dikmen’den birçok eser meşk etti. Uzun bir dönem Habertürk kanalında gazeteci Murat Bardakçı’nın hazırlayıp sunduğu Tarihin Arka Odası programında solist olarak yer aldı. Sayar, bilimsel ve sanatsal çalışmalarına Bahçeşehir Üniversitesi’nde devam ediyor.

Kanun: Ahmet Meter

1958 yılında udî Ali Meter ile Ayşe Meter’in ikinci çocuğu olarak İzmir’de dünyaya geldi. Eğitimini İzmir’de tamamladı. 1978 yılında TRT’nin açtığı sınavı üstün derece ile kazanarak kanun sanatçısı olarak göreve başladı. Halen bu görevini İstanbul Radyosu’nda sürdürmektedir. Aile içi müzik ortamından etkilenerek, babasının teşvikiyle çok küçük yaşlarda kanun sazını çalmaya başladı. İlk olarak babasından Türk müziği, kemanî Mazhar Bey’den Batı müziği; İzmir Radyosu şeflerinden Güner Erman, Yılmaz Yüksel ve ayrıca udî Hikmet Tetik’ten de musiki nazariyatı dersleri aldı. Devrinin ünlü kanun icracılarını dinleyerek kendine özgü ileri bir teknik ve tavır geliştirdi. Kanun virtüozu Meter, öğrenim yılları ve sonrasında da tanbur virtüozu Cemil Bey’in icrasından etkilendi. Batı klasik müziği ve diğer farklı müzik türlerini inceleyerek kanun icrasına uyguladı. On parmağını kullanarak arp tekniğine benzer bir teknik geliştirdi. Kanundan çıkardığı olağanüstü parlak ve net ses, kaliteli bir ton, ajilite ve kendine özgü yorumu ile bütün dinleyenlerin beğenisini kazandı.

İcrada sağ ve sol ellerinin senkronize hareketiyle çok hızlı çaldığı müzik pasajlarında dahi her sesi net ve tane tane duyurma özelliğine sahiptir. Cemil Bey’in tanbur icra özelliği ve anlayışını kanun icrasında yoğunlukla ifade etmektedir. Günümüzde yeni kuşak kanun icracıları Meter’in takipçileri olmuşlardır.1989 yılında büyük tanbur ustası Necdet Yaşar’la Amerika’da verdiği konser aynı zamanda albüm olarak yayımlandı. AKM (Atatürk Kültür Merkezi) konser salonunda Şef Rengin Gökmen yönetiminde, Devlet Opera ve Balesi’nin gösterisine kanunla eşlik etti. Amerika, Almanya, Belçika, Avusturalya, Avusturya, Hollanda, Yunanistan, Mısır, Fas, Tunus, Cezayir, Singapur, Pakistan, Lübnan’ın farklı şehirlerinde uluslararası müzik festivalleri kapsamında birçok konserler verdi. 2000 yılında Uluslararası Fas Müzik Festivali’nde kanun resitali; 2004’te Selanik’te bulunan En Chordais müzik okulunun organizasyonu ile gerçekleştirilen geleneksel Akdeniz müzikleri projesinde bir seminer ve konser; 2004’te Beyrut’ta gerçekleştirilen Osmanlı ve Flamenko müzikleri buluşmasında bir konser, Ulusal Beyrut Konservatuvarında ise bir seminer ile ustalık sınıfında dersler verdi.

Viyolonsel: Volkan Ertem

1980 yılında İstanbul’da doğdu. İlköğretimini tamamladıktan sonra 1991 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Mûsikîsi Devlet Konservatuvarı Çalgı Eğitim Bölümü’ne girdi, 2001 yılında mezun oldu. Okul hayatı boyunca birçok akademik etkinlikte viyolonsel çaldı. Prof. Dr. Nevzat Atlığ, Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça, Erol Sayan, Necati Giray, Cenk Öztürk, Mehmet Bitmez, Fulya Şeren gibi değerli hocalardan ders aldı. TRT İstanbul Radyosunda istisna akti ile çalıştı. Prof. Dr. Alâeddin Yavasça, Müzeyyen Senar, Ahmet Özhan, Melihat Gülses, Münip Utandı gibi değerli sanatçılara eşlik etti.

İsrail ve Japonya’da konserlere katıldı. Birçok albüm çalışmasında yer aldı. Nevzat Sumer yönetiminde kurulan İstanbul Klasik Türk Müziği Orkestrasının albüm ve konserlerinde yer aldı. İstanbul Sazkar Topluluğuyla albüm ve konser çalışmalarında yer aldı. Halen Mehmet Güntekin tarafından kurulan İstanbul Fasıl Topluluğu ile konserlere katılmakta olan sanatçı, 2006 yılında açılan sınavı kazanarak girdiği Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosunda görev yapmaktadır.

Aziz Şükrü ÖZOĞUZ

10 Ocak 1977 tarihinde İstanbul’da doğdu. İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Çalgı Eğitimi Bölümü’nden 2001’de mezun oldu. Öğrenciliği sırasında ve mezuniyetinden sonra İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı orkestralarında, çeşitli musiki derneklerinin konserlerinde ve stüdyo çalışmalarında keman çaldı. Bakırköy Musiki Vakfı’nın çalışmalarında yer aldı. Devlet Korosu kadrosuna 2006’nın Ağustos ayında katıldı.

 

KONSER

Gelenekten geleceğe medeniyetimizin kültürel köprüsü olan duygular ve gönüller arasında bağ kuran Türk Müziği eşsiz bir miras oluşturmaktadr. Yüzlerce yıl içinde oluşan repertuar sanatkarlara gerek saz gerekse vokal icrası olarak geniş imkanlar sunmaktadır. Önceki konserlerimizde bu mirasın sunduğu imkanlardan yararlandık. Türk müziğinin çeşitli formlarından ve dönemlerinden kulaklarda yer alan ama babil Türk Müziği Topluluğu sadasının hakim olacağı bir repertuar ile dinleyicilerimizle buluştuk.

Hacı Arif Bey, Selahattin Pınar, Münir Nurettin, Saadettin Kaynak, Dede Efendi, Neveser Kökteş, Bimen Şen, Osman Nihat Akın, Selahattin İçli gibi değerli bestekarlar şimdiye kadar özenli bir sunum ile dinleyiciye ulaştırılmakta. Saz musikimizin serbest formlarından taksimler, bunun dışında saz semaileri ve peşrevler de yine vazgeçilmezlerimiz arasında. Dinleyicilerimizin ilgiyle takip edebileceği hatta zaman zaman eşlik edip, yaşanmışlıkları anımsayacağı bir repertuar var.

Solist: Yaprak Sayar

Saz Sanatçıları:

Kanun: Ahmet Meter

Keman: Aziz Şükrü Özoğuz

Ud: Bilen Işıktaş / Sanat Yönetmeni

Viyolonsel: Volkan Ertem

SÜLEYMAN SEBA KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ (212) 215 60 37 / DİKİLİTAŞ MAH. HAKKI YETEN CAD. NO:10 BEŞİKTAŞ / İSTANBUL MERKEZ DETAYLARI

Beşiktaş Belediyesi


BKS logo

© 2024 Beşiktaş Belediyesi. Sitedeki tüm metin ve görseller Beşiktaş Belediyesi'ne aittir. İzinsiz kullanılamaz.

F5 İletişim