İstanbul Müzik Festivali bu yıl 45. yaşını kutluyor. Tam 45 yıldır İstanbullu sanatseverleri klasik müziğin en iyi ve en yeni örnekleriyle buluşturan, 3.000’e yakın gösteride 3,5 milyon seyirciyi ağırlayan İstanbul Müzik Festivali, bu yıl “sıradışı” bir programla 29 Mayıs – 21 Haziran tarihleri arasında müzikseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.
Festival bu yıl “Sıradışı” temasıyla müzikseverlere, klasik repertuvarın yanı sıra yeni keşifler, disiplinlerarası çalışmalar, multimedya öğelerinden yararlanan yapımlar ve farklı dönemler ve müzik türleri arasında etkileşim kuran performanslarla yepyeni konser deneyimleri yaşatacak bir program sunuyor.
Bu yıl her zamankinden daha zor şartlarda, “sıradışı” bir dönemde festival programını oluşturduk. Böyle dönemlerde kültür ve sanatın birleştirici, iyileştirici ve gelecek için umut veren gücüne ihtiyacımız var. Festival bu yıl “Sıradışı” teması üzerine kurgulandı. Yaratıcı, zorlayıcı, merak uyandıran, uyarıcı, ilginç, etkileyici, çok disiplinli, çok yönlü, yeni deneyimler sunan… Sadece İstanbul Müzik Festivali’nde izlenebilecek, bir kereye mahsus sanatçı birleşmeleri, eser siparişleri ve prömiyerleri, disiplinlerarası geçişlere imkân veren projelerin oluşturulması ya da araştırılmasının yanı sıra, konser içeriğiyle ilişkilendirilebilen mekânların bulunup konserlerin buralarda sunulması bir yandan izleyicinin festival deneyimini derinleştirirken, diğer yandan yeni bir kültür sanat seyirci kitlesi de yaratmamıza yardımcı oluyor.
Yeşim Gürer Oymak, İstanbul Müzik Festivali Direktörü
Alışılmışın dışında mekânlar, farklı deneyimler
45. İstanbul Müzik Festivali, programında St. Petersburg Rus Oda Filamornisi, Viyana Oda Orkestrası, Londra Oda Orkestrası, Ebéne Yaylı Çalgılar Dörtlüsü gibi seçkin topluluklardan Hüseyin Sermet, Fazıl Say, Alina Pogostkina ve Mathias Goerne gibi usta solistlere ve genç kuşak sanatçılara, 600 aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’un 15 mekânında ağırlayacak.
Festival 45. yılında, programındaki yaratıcı, merak uyandırıcı, çok disiplinli, çok yönlü projelerle de klasik müziğe taze bir soluk getirecek. Eser siparişleri ve prömiyerler ile disiplinlerarası geçişlere imkân veren konserler, klasik müzik deneyimini çeşitlendirecek, zenginleştirerek ve her yaştan seyircinin beğenisini kazanacak.
11. Senfoni’nin Türkiye prömiyeri
2011 yılından bu yana, sanatsal üretime ve çağdaş müzik repertuvarının genişlemesine katkıda bulunmak amacıyla yerli ve yabancı bestecilere eser siparişleri veren İstanbul Müzik Festivali, 45. yılında eser siparişini en ünlü klasik müzik bestecilerinden Philip Glass’e verdi. Philip Glass’ın son eseri 11. Senfoni’nin Türkiye prömiyeri, 45. İstanbul Müzik Festivali’nde, Borusan Holding gösteri sponsorluğunda, 16 Haziran akşamı şef Sascha Goetzel yönetimindeki festivalin yerleşik orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası tarafından Aya İrini Müzesi’nde seslendirilecek.
İstanbul Müzik Festivali, bu yıl konser içerikleriyle “konuşan” farklı mekân seçimleriyle de dikkat çekiyor. Festival bu yıl, 8 tanesi ilk defa kullanılacak 15 farklı mekâna yayılacak.
Festivalin artık klasikleşmiş mekânları Aya İrini Müzesi, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, İş Sanat Konser Salonu, Süreyya Operası, Zorlu PSM Drama Sahnesi ve Avusturya Kültür Ofisi’ne bu yıl Aya Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi, bomontiada, Galata Mevlihanesi Bahçesi, Kapalıçarşı, Küd Dıpo Surp Asdvadzadzin Ermeni Kilisesi, Panayia Rum Ortodoks Kilisesi, Sait Halim Paşa Yalısı ve Sakıp Sabancı Müzesi Fıstıklı Teras gibi yeni mekânlar eklenecek.
Festivalde ücretsiz konserler
Bu yıl ilk kez festival mekânları arasına katılacak bomontiada’da 17 Haziran 2017 akşamı açık alanda gerçekleşecek konser her yaştan ve her türden müzikseverin ilgisini çekecek nitelikte. bomontiada’nın desteğiyle düzenlenen gecede Burak Özdemir ile topluluğu Musica Sequenza, Barok müziğin günümüzün müzik formlarını ve tınılarını kucakladığı sıradışı projeleri Sampling Baroque: Exposing Handel ve Bach The Silent Cantata’yı Türkiye’de ilk kez seslendirecekler. “Yeni pop: Barok!” sloganı ile yola çıkarak klasik müziği çevreleyen duvarları kırmayı hedef almış Almanya merkezli topluluk, erken dönem müziğinden elektro-akustiğe uzanan performanslarıyla günümüzün önde gelen klasik müzik festivallerinin yanı sıra genç neslin nabzının attığı mekânların da düzenli konukları arasında.
İstanbul Müzik Festivali’nin Hafta Sonu Klasikleri serisi bu sene 4 Haziran’da Avusturya Kültür Ofisi’nde ve 10 Haziran’da bomontiada’da düzenlenecek. İstanbulluları cumartesi ve pazar sabahlarına aileleri ve dostlarıyla birlikte müzikle başlamaya davet eden bu ücretsiz konserler, rahat ortamları ile olduğu kadar hafif repertuvarlarıyla da her yaştan ve her türden müzikseverin beğenisini topluyor.
Festivalin açılışını 23 yaşındaki genç yıldız yapacak
45. İstanbul Müzik Festivali, 29 Mayıs 2017 akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek açılış töreni ve ardından sıradışı bir genç yeteneğin solist olarak yer alacağı açılış konseriyle başlayacak. Festivalin Yerleşik Orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Sascha Goetzel yönetiminde, 2015 Çaykovski Yarışması Viyolonsel Dalı birincisi, 23 yaşındaki genç çellist Andrei Ioniță’ya eşlik edecek. The Times’ın “Son on yıldır çıkmış en heyecan verici viyolonselcilerden biri” olarak nitelendirdiği Andrei Ioniță konserde Saint-Saëns 1.Viyolonsel Konçertosu’nu yorumlarken Goetzel yönetimindeki BİFO ayrıca Islamey ve Rosenkavalier Süiti’ni seslendirecek.
Onur Ödülü İlyasoğlu’na
Türkiye’nin kültür sanat hayatına kattıkları değer nedeniyle İKSV’nin 2003 yılından beri her yıl sunduğu Onur Ödülü’nün bu yılki sahibi müzik yazarı ve öğretim görevlisi Evin İlyasoğlu olacak. Evin İlyasoğlu müzik yazarı, radyo ve televizyon programı yapımcısı, öğretim görevlisi ve bu yıl 20. sezonunu tamamlayan Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’un müzik yönetmeni olarak ülkemizde çoksesli batı müziğinin gelişip yaygınlaşmasına büyük katkıda bulundu. Yazmış olduğu 25 kitap, gerek profesyonel gerekse amatör tüm müzikseverler için vazgeçilmez başvuru kaynakları. Evin İlyasoğlu’na ödülü, 29 Mayıs 2017 Pazartesi akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşecek açılış konseri öncesindeki törende sunulacak.