İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ve Cittadellarte-Pistoletto Vakfı’nın işbirliğiyle, Beral Madra ile Juan Esteban Sandoval küratörlüğünde düzenlenen “Osmanlılar ve Avrupalılar: Geçmiş Zamanlar ve Olasılıklar” sergisi 5 – 27 Mart tarihleri arasında MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi Tek Kubbe Salonu’nda ücretsiz gezilebilecek. Sergide, Leone Contini, Erol Eskici, Eda Gecikmez, Naci Güneş Güven, Driant Zeneli ve Mary Zygouri’nin çalışmaları yer alıyor.
Sanatçıların düşüncelerini yapıtları aracılığıyla topluma ulaştırdıkları sergide, var olan kültürel ve toplumsal-siyasal ortam ile sorunlar hakkındaki görüşlerinden yola çıkan çalışmalar yer alıyor.
Her bir eserin ilhamı farklı
Çanakkale Savaşı’ndan ilham alan sanatçı Leone Contini, işini eski bir savaş alanı üzerine tasarlıyor. Erol Eskici’nin eseri demografik, politik altüst oluşları; yer ve el değiştirmeleri; jeopolitik olanı jeoloji üzerinden dolaylı olarak temsil düzeyinde ele almayı amaçlıyor. Eda Gecikmez çalışmasını, Cenova’da tanıştığı Afrikalı göçmenler üzerine şekillendiriyor. Naci Güneş Güven’in bilgisayar ortamında ürettiği mezar taşları, Osmanlı mezar tipolojisi ve ölüm kültürüne ilişkin kolektif imgelere bireysel ve rastlantısal bir yorum getiriyor.
Fiili bir çağdaş antropolog gibi çalışan Driant Zeneli’nin Antalya’da gerçekleştirdiği Venezia adlı video işi, Venedik’e öykünerek inşa edilen bir otelin uyandırdığı imge ve imgelemlere odaklanarak tarih üzerine bir gözlem kayması öneriyor. Mary Zygouri ise projesini, 1911’de Dolapdere’de kurulan, mütevazı Hürriyet Hamamı üzerine geliştirdi. Zygouri, kırmızı toprak boyalı ön cephesinde yer alan Yunanca, Ermenice ve Osmanlıca üç yazıta göre İkinci Meşrutiyet Dönemi’ne (Genç Türk Devrimi) atıfla ilk olarak Meşrutiyet Hamamı adı verilen, 1923’te ise Hürriyet Hamamı olarak yenilenen hamamın toplum-tarihsel anlamını yorumluyor. Sanatçının sergide yer alan video ve enstalasyonu, 30 Ocak 2015 günü Ermeni, Yunan ve Türk kökenli misafirlerin etkin katılımıyla hamamda gerçekleşen performansın yansımaları.
Sergi ortak çalışmanın sonucu
Serginin sanatçıları geçtiğimiz yıl Haziran ve Temmuz aylarında, Cittadellarte-Pistoletto Vakfı’nın Biella’daki merkezindeki “Blind Date Sessions” başlıklı konuk sanatçı programına katıldılar. Avrupa ve Türkiye arasında günümüzdeki kültür alışverişini etkilediği varsayılan tarihsel kültür ilişkileri üzerine projeler geliştiren sanatçılar program boyunca, Gülçin Aksoy, Ergin Çavuşoğlu, Güven İncirlioğlu, Adrian Paci, Michelangelo Pistoletto ve Igiaba Scego gibi isimlerle ortak çalışmalarda bulundular. Osmanlılar ve Avrupalılar: Geçmiş Zamanlar ve Olasılıklar başlıklı sergide bu iki aylık ortak çalışma sürecinin sonucu olan eserler sunuluyor. Sergi, Avrupa Birliği Kültür Programı’nın desteğiyle, Brüksel’deki BOZAR Güzel Sanatlar Merkezi’nin liderliğinde yürütülen Osmanlılar ve Avrupalılar: 500 Yıllık Kültürel İlişkiler Üstüne Düşünmek adlı projenin İstanbul sunumu olarak gerçekleştiriliyor.
2012 yılında hayata geçirilen Osmanlılar ve Avrupalılar: 500 Yıllık Kültürel İlişkiler Üstüne Düşünmek başlıklı proje, Avrupa ve Türkiye’nin 500 yıllık ortak kültür hazinesine yolculuk yapmayı ve kültürel ilişkilerin yeniden düşünülmesini sağlamayı amaçlıyor.