EZGİLERDE YOLCULUK: FASIL’DAN FOLK’A
İSTANBUL DEVLET MODERN FOLK MÜZİK TOPLULUĞU
BEYOĞLU KLASİK TÜRK MUSİKİSİ DERNEĞİ
İSTANBUL DEVLET MODERN FOLK MÜZİK TOPLULUĞU
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren İstanbul Devlet Modern Folk Müzik Topluluğu 1993 yılında kurulmuştur. Türk ve Batı müziği enstrümanlarından oluşan karma bir orkestra yapısı vardır. Çeşitli türlerde eserler seslendiren solistler ile toplam 30 üyesi vardır. Repertuarındaki eserler, Geleneksel ve Çağdaş Müzik kavramlarını bir potada eriten topluluk sanatçıları tarafından aranje edilmektedir.
Repertuarında, Türk Halk Müziği, Klasik Türk Müziği, Klasik Batı Müziği ve Dünya Müziklerinden eserler yer almaktadır. Toplulukta düzenlemeci ve yorumcu olarak her biri kendi konusunda üstün deneyime sahip sanatçılar görev yapmaktadır.
Kurulduğu günden bu güne kadar Yurt dışında Almanya, Fransa, İngiltere, Tunus, Bosna Hersek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan’da konserler veren topluluk, yurt içinde ise başta İstanbul olmak üzere birçok şehirde konserler vermiştir.
BEYOĞLU KLASİK TÜRK MUSİKİSİ DERNEĞİ
Beyoğlu Klasik Türk Musikisi Derneği 1990 yılında, daha önce Musiki Kültür Cemiyeti’nde, PTT Türk Sanat Musikisi Korosu’nda hocalık görevi icra etmiş, uzun yıllar Türk Sanat Musikisi ve Klasik Türk Musikisi icrası ve gelişimi için uğraşmış; müzik camiasında çok sevilen ve sayılan Kanuni Vahdettin Uzun önderliğinde kuruldu. Derneğin kurucu başkanlığını, 1992 yılında vefat eden Gazeteci Yazar Orhan Vedat Sevinçli üstlendi.
Derneğin kuruluş amacı; Klasik Türk Müziğinin, özgün yapısı içinde doğru ve nitelikli icrasıyla insanımıza, özellikle gençlere sevdirmek, Türk Müziğinin doğru icrasına ve bilgilerine ulaşamayan ancak amatör olarak uğraşmak isteyenlere yol göstermek, öğrenmek isteyenlere doğru bir eğitim sağlamak olmuştur. Dernek, ismini kurulduğu ilçeden almış olup, dernek merkezi halen Beyoğlu’ndadır.
Çalışmalar, 1994 yılında vefatına kadar Vahdettin Uzun Hoca tarafından şan dersleri ve solfej eğitimiyle birlikte, doğru fasıl icrasıyla başlamıştır. Dernek, amatör yapısına rağmen gerek tercih edilen repertuar, gerekse profesyonel ve kaliteli çalışması ile kısa sürede dikkat çekmiş, hatta dönemin ilk özel televizyon kanalı Star1’de yayımlanan özel kayıtlar gerçekleştirmiştir.
Vahdettin Uzun Hoca ile olan yakınlıkları dolayısıyla gerek çalışmalarda gerekse konserlerde dönemin ünlü saz üstadları Selçuk Tekay, Turgay Özüfler, Ali İhsan Kısaç, Seyhun Çelik ve 2012 yılında aramızdan ayrılan Halil Karaduman gibi seçkin müzisyenler, ilk yıllardan itibaren derneğe destek vermişlerdir. Son dönemin Klasik Türk Müziği icracılarından rahmetli Feridun Darbaz ile özdeşleşen Musiki Kültür Derneği de, 1999 yılında Derneğimiz bünyesine katılarak kadromuzu güçlendirmiştir. Vahdettin Uzun Hoca’nın 1994 yılında vefatının ardından, Dernek; Kaya Karataş, Erol Küçükyalçın, Kasım İnaltekin ve Sadiye Erimli yönetiminde çalışmalarını sürdürmüştür. 1999 yılından itibaren ise TRT Sanatçısı Nazan Sıvacı derneğin tüm çalışmalarını yönetmektedir.
Dernek, kurulduğu yıldan bugüne yılda en az iki konser verme geleneğini sürdürmekte olup, bu konserlerin ilki kış sezonu içerisinde, Ocak-Şubat aylarında, ikincisi ise yaz tatiline girilmeden, Mayıs-Haziran aylarında olmaktadır. Dernek; ara dönemlerde de çeşitli konserler ve etkinlikler düzenlemekte ve 2008 yılından beri Emel Sayın’a konserlerinde koro olarak eşlik etmektedir.
Dernek, hâlihazırda Dr. İhsan Demirkol, Alper Uzun, Emine Şahinkaya, Filiz İnce, Metin Kömürcü, Tuna Merallı ve Esra Gökşen’den oluşan Yönetim Kurulu, her meslekten üyeleri ile korist ve saz ekibinden oluşan müziksever ekibi ile çalışmalarını yürütmektedir.