KİTAP
25 May 2017

PERŞEMBE BEŞLİSİ

Perşembe Beşlisi

Bu hafta Perşembe Beşlisi’ni Murathan Mungan’ın seçkisiyle hazırlanan iki kitapla açıyoruz. “Edebiyat Seferleri İçin Vapur Tarifeleri” ve “Tren Geçti” isimli kitaplar, İstanbul âşıkları ve hikâye severler için bulunmaz iki başucu kitabı… Selim İleri’nin son romanı “Sona Ermek”, futbol tutkunları için “Benim Oyunum” ve polisiye takipçileri için “Babıâli’de Cinayet” bu Perşembe Beşlisi’nde sizin için incelediğimiz kitaplar arasında…

Edebiyat Seferleri İçin Vapur Tarifeleri
Murathan Mungan’ın Seçtikleriyle

Dünyanın sözlü ve yazılı anlatı tarihinde çeşitli deniz yolculuklarını, gemiler, kadırgalar, kalyonlarla alınan yolları, fırtınalı denizlerde yaşananları, her çeşit güçlüğe kahramanca göğüs geren deniz insanlarını anlatan hikâyelerin başlangıç tarihini ne kadar geriye götürebiliriz? İlk ağızda Nuh’un Gemisi, Yunus peygamberin hikâyesi, Odysseus’un yolculuğu, tekinsiz kuzey denizlerini anlatan İskandinav destanları, denizkızı efsaneleri işaretlenebilir elbet. Dünyanın dört bucağından toplanan define sandıklarındaki korsan maceralarından ıssız adaya düşenlerin güçlüklerle dolu hayatta kalma mücadelelerini anlatan hikâyelere kadar hepsine yeniden bakılabilir. Bu konudaki zihinsel yolculuğumuz geçmişten günümüze su üstünde epey bir çalkalandıktan sonra modern çağın dev yolcu gemilerine, transatlantik yolculuklarına gelebilir. Robinson Crusoe’dan Moby Dick’in Ahab’ına, Dr. Moreau’nun Adası’nın Prendick’ine varana dek edebiyatın ömrü uzun sayfalarında yaşayan nice kahramanın adı anılabilir. Joseph Conrad’dan Yukio Mishima’ya William Golding’den Ernest Hemingway’e, August Strindberg’den henüz on sekiz yaşındayken hiç deniz görmeden “Sarhoş Gemi” gibi bir şiir yazmış Rimbaud’ya varasıya nice yazarı, şairi de eklemek gerekecektir uzayıp giden bu listeye…

Murathan Mungan

Vapur odaklı öykülerden oluşan “Edebiyat Seferleri İçin Vapur Tarifeleri”nde kimler yok ki? Murathan Mungan, Sait Faik, Ziya Osman Saba, Selim İleri, Leylâ Erbil, Sevim Burak, Oktay Akbal, Sabahattin Ali, Halikarnas Balıkçısı, Cemil Kavukçu, Zeyyat Selimoğlu, Erhan Bener, Ferit Edgü, Demir Özlü, Murat Yalçın, Behçet Çelik, Haldun Taner, Fatma Ülke Aren, Naim Tirali, Şükran Kurdakul, Samim Kocagöz, Adnan Özyalçıner, Onur Caymaz, Şiir Erkök, Yalçın Tosun, Karin Karakaşlı, Murat Gülsoy, Melisa Kesmez, Türker Ayyıldız, Özlem Akıncı, Memet Baydur, Ömer Ayhan ve Bora Abdo’nun öyküleri sizi Boğaz’ın serin sularına götürüyor.

Yayına hazırlayan Eylem Can, “Edebiyat Seferleri İçin Vapur Tarifeleri”, Metis Kitap, İstanbul, 2017, 336 sayfa

Tren Geçti
Murathan Mungan’ın Seçtikleriyle

Tren Geçti, Perşembe Beşlisi’nde önerdiğimiz ilk kitabın hem hazırlanış hem yayınlanış açısından ikizi.

Türkçe edebiyatın geçmişten ve günümüzden en güzel hikâyelerini bir araya getiren bu tematik seçkiler, Murathan Mungan’ın hazırladığı ve çok sayıda okurun yakından bildiği Büyümenin Türkçe Tarihi, Erkeklerin Hikâyeleri ya da Bir Dersim Hikâyesi gibi birer klasik olmaya adaylar…

Seçkide Murathan Mungan, Oğuz Atay, Ahmet Hamdi Tanpınar, Sait Faik, Vüs’at O. Bener, Sabahattin Ali, Afif Yesari, Umran Nazif, Bekir Sıtkı Kunt, Naim Tirali, Leylâ Erbil, Mustafa Kutlu, Ahmet Büke, Ethem Baran, Faruk Duman, Tomris Uyar, Ayfer Tunç, Hüsnü Arkan, Behçet Çelik, Hasan Ali Toptaş, Erdal Öz, Fikret Ürgüp, Ayhan Bozfırat, Tomris Uyar, Mehmet Zaman Saçlıoğlu, İsmet Tokgöz, Celil Oker, Sabahattin Kudret Aksal, Oktay Akbal ve Alper Atalan’ın tren temalı öykülerine yer veriliyor.

Yayına hazırlayan Eylem Can, “Tren Geçti”, Metis Kitap, İstanbul, 2017, 312 sayfa

Sona Ermek

“Besbelli aynı sabaha karşı. Beyaza değil, siyaha. Korkun aynı korku: Hiçbir bahçe kalmayacak, hiçbir güzellik.”

Edebiyatının 50. yılında Selim İleri’den yepyeni bir roman: Sona Ermek.

Çokça eser vermiş bir yazarın yarım kalmış romanını yeniden yaşatmaya çalışırken hatırladığı gençlik düşleri, geçmişin acımasız pırıl pırıl yaşanmışlıkları ve artık asla geri gelmeyecek, bir hayatın otobiyografik izler taşıyan dökümü…

Yazmak-yazamamak sarsıntısı sürerken; okura şarkılar, filmler, resimler, kitaplar, yazarlar, şairler ve hatta roman karakterleri eşlik ediyor. Selim İleri kalemini; iç hesaplaşmalara, hayalkırıklıklarına ve yaşlılık kaygılarına biliyor, ama umut var hâlâ, konfetiler yağıyor!

Selim İleri, “Sona Ermek”, Everest, İstanbul, 2017, 264 sayfa

Benim Oyunum

İstese sahadaki her pozisyonun en iyi oyuncusu olabilirdi.

Eric Cantona

Johan Cruyyf’ün gelmiş geçmiş en büyük futbolcu olup olmadığını tartışabiliriz ama futbolun doğasını tek başına en fazla değiştiren oyuncu olduğu su götürmez bir gerçektir. Gerek sahada gerek kenarda, Cruyff futbolun ödün vermeyen dehasıydı. Onun futbol görüşü –Total Futbol– oyunun oynanışını baştan aşağı değiştirdi. Kazanmak kadar seyir zevkine de inanıyordu. Ajax ve Barcelona’da yerleştirdiği tarzın göz kamaştıran akıcılığı, dünyanın en beğenilen takımlarının oyun tarzlarının temeline dönüştü.

Yayımlandığı pek çok ülkede çoksatanlar listelerine giren Benim Oyunum’da Cruyff, Amsterdam’ın beton sokaklarında başlayan hikâyesini, oyununu tanımlayan ve ardından gelen futbolcu ve çalıştırıcı nesillerine damga vuran felsefeyi paylaşıyor; neredeyse futbolu kadar akıcı bir dil ve etkileyici bir dürüstlükle.

Johan Cruyff, “Benim Oyunum”, Çeviren Algan Sezgintüredi, Domingo Yayınevi, İstanbul, 2017, 304 sayfa

Babıali’de Cinayet
Gazeteciyi Kim Öldürdü?

Bir solukta okunan bir polisiye bu. Fakat hem güncel, hem toplumsal, hem olay örgüsünün akışı içinde kahramanların iç dünyalarının da irdelendiği bir yapıt söz konusu olan. Bu türün ille de daha önceki zamanlardan ustaları aranacak olursa, ben öncelikle Suç ve Ceza ile Dostoyevski derim. Babıâli’de Cinayet’in kahramanları aramızda dolaşıyor. Pek çoğumuz onlarda kendilerinden az ya da çok izler bulacaktır.

Ataol Behramoğlu

Küre gazetesinin ünlü köşe yazarı Kahraman Karaman ölümle tehdit edilmektedir. Gazetenin patronuyla beraber hükümetle gizli bir pazarlık içinde olan Karaman’ın peşinde acaba kim vardır? Küresel şirketler, cemaat, büyük medya patronları, hükümet ve emniyet arasındaki hesaplaşmayla Karaman’ın karanlık geçmişi arasındaki ilişki nedir?

 

Usta gazeteci-yazar Haluk Şahin’in, Babıâli’de Cinayet: Gazeteciyi Kim Öldürdü? adlı romanı, Türk basınının yakın tarihinin karanlık taraflarına ışık tutuyor. Yeni Babıâli, yani medyanın iç yüzünü anlatan Şahin, gazeteciliğin son 10 yılda nasıl yozlaştığının altını çiziyor. Babıâli’de Cinayet: Gazeteciyi Kim Öldürdü? hiç düşürmediği temposu ve yakıcı ironisiyle soluk soluğa okunan bir roman.

Haluk Şahin, “Babıâli’de Cinayet: Gazeteciyi Kim Öldürdü?”, Kırmızı Kedi, İstanbul, 2017, 232 sayfa
Haberi Paylaş:

Beşiktaş Belediyesi


BKS logo

© 2024 Beşiktaş Belediyesi. Sitedeki tüm metin ve görseller Beşiktaş Belediyesi'ne aittir. İzinsiz kullanılamaz.

F5 İletişim