KİTAP
12 May 2016

PERŞEMBE BEŞLİSİ

Perşembe Beşlisi

Berk Mucit Oldu

Babaanneme ne zaman sakız versem, ‘İstemem çenem yoruluyor,’ der. Babaannem gibiler için, Kendi Kendini Çiğneyen Sakız…”

Babam okuduğu sayfadan sevinçle başını kaldırdı; “Müthiş fikir!.. Yarın hemen, üstün zekâlılar okuluna gidiyoruz Berk,” dedi.

Çocuklar için müzikaller yazan ve müzik eğitimini öykücülüğüne katan genç yazar Kaan Elbingil, ilk kitabında sımsıcak düşlerin, uçarı fikirlerin peşine takılıyor. “Zihni Sinir” icatlar tasarlayan Berk’in mucitlik macerasını öyküleştiren yazar, bir çocuğun hayallerinin yetişkinler dünyasında yarattığı karmaşayı anlatıyor. Akıcı anlatımı ve mizah dolu üslubuyla başarı, yetenek, zekâ ve yaratıcılık gibi kavramları sorguluyan kitap, başarılı illüstratör Merve Atılgan’ın benzeriz desenleriyle renkleniyor.

Kaan Elbingil, “Berk Mucit Oldu”, Resimleyen Merve Atılgan, Günışığı Kitaplığı, 72 sayfa

Bir Cümlelik Aşklar

Haldun Taner Öykü Ödülü ve Yunus Nadi Roman Ödülü gibi önemli ödüllerin sahibi olan Mario Levi, 25 yıl aradan sonra yazdığı öykü kitabıyla yine okurlarının gönlünde taht kuruyor.

Her kalp en az bir kez aşk ateşine düşer… Bu aşkı bir cümleye sığdırabilir misiniz? Ya hayatı? Sevdiklerinizi? Unutamadıklarınızı? Unutmak istemediklerinizi? O cümle neyin cümlesidir o zaman?

Bu kitap aşka inancını kaybetmeyenler için yazıldı.

Aşk için ve aşkla kendini var edenler için… Çünkü sevmek bir yetenektir. Sahiden sevmek sahici bir hayat yaşamak demektir. Aşk da hayat da bir ve aynı cümledir zaten. Bu yüzden bu kitapta yüz aşk ve yüz cümle var.

Mario Levi, “Bir Cümlelik Aşklar”, Everest Yayınları, 126 sayfa

Aziz Sancar ve Nobel’in Öyküsü

Nobel almak güzel ama ondan da güzel şey Nobel’i almaya giden yol ve yapılan keşiflerdir.
Aziz Sancar

“Bilim gazeteciliği” denilince ülkemizde akla ilk gelen isim olan Orhan Bursalı, 2015 Nobel Kimya Ödülü’ne değer görülen Aziz Sancar’ın yaşamını ve çalışmalarını anlatıyor.

Mardin’in Savur ilçesinden Stockholm’deki Nobel törenine uzanan müthiş bir başarı öyküsü yer alıyor elinizdeki kitapta. Laboratuvarlarda geçen bir ömrün ve bilim dünyasını sarsan keşiflerin yanı sıra Aziz Sancar’ın özel dünyasına çok yakından bakıyor, bu büyük bilim insanının tutkularına tanıklık ediyorsunuz.

Aziz Sancar ve Nobel’in Öyküsü, futbol tutkusundan kanser tedavisinde açtığı yeni kapılara, altı şişe birayla eve kapanmasından en çok etkilendiği Nobel tebrikine, ailesinden çalışma arkadaşlarına kadar, Nobelli bir bilim insanının dört dörtlük portresini sunuyor.

Orhan Bursalı, “Aziz Sancar ve Nobel’in Öyküsü”, Kırmızı Kedi, 212 sayfa

Roman Tütün İşçileri

Şehir gezginleri, İstanbul’un gizemlerinden bahsetmeye pek meraklıdırlar. Sarayları birbirlerine bağlayan geçitlerden, hayaletlerin kol gezdiği sarnıçların ve şehrin “yüzü suyu hürmetine ayakta durduğu” evliyaların hikâyeleri, İstanbul şehir hayatının olmazsa olmazlarındandır. Aslına bakarsanız, İstanbul’un asıl gizemi insanlarında, o insanlarının yaşam alanı olan mahallelerinde saklıdır. Mahalleler nice gizeme ev sahipliği yaparlar. İstanbul mahallelerinde rastgele çalacağınız bir kapı size üzerine zincir vurulmuş yasaklı bir tarihin kapısı açabilir.

Egemen Yılgür, Roman ve Çingene algısıyla küçümsenen, amele ve komünist olarak mimlenen Roman tütün işçilerinin toplumsal ve tarihsel varlıklarını zengin yazılı kaynaklara, kapsamlı ve uzun soluklu saha çalışmaları ile ulaştığı kaynak kişilere dayanarak kayıt altına almaya çalışıyor…

Egemen Yılgür, “Roman Tütün İşçileri”, Ayrıntı Yayınları, 336 sayfa

“Yiyin Efendiler Yiyin” Şiirli Sofralar Antolojisi

Şiirler, dizeler dost sofralarını, doyumsuz sohbetleri, içki kadehlerini, meze tabaklarını, duygu dünyalarını sarıp sarmalar hep, günlük yaşamın sıkıntılarından uzaklaştırır.

Cahit Sıtkı Tarancı’nın “Haydi Abbas, vakit tamam; / Akşam diyordun işte oldu akşam. / Kur bakalım çilingir soframızı; / Dinsin artık bu kalp ağrısı” dizelerini ezbere bilmeyen akşamcı yok gibidir. Şiirin son iki dizesindeki duygu masadakileri bir yerlere alıp götürür hep: “Al getir ilk sevgiliyi Beşiktaş’tan; / yaşamak istiyorum gençliğimi yeni baştan.” Kimse gençliğini yeni baştan yaşayamaz ama dostlar arasında tarihi geriye sardırmak her zaman olası dizelerin yardımıyla.

Günümüzde yeme – içme kültürüyle ilgili, değişik ülkelerin mutfağını, geleneksel yemek kültürünü tanıtmaya çalışan ne çok kitap var okurun karşısına çıkan! Yemek tariflerinden sağlıklı beslenmeye uzanan geniş bir yelpazede konuyla ilgili dergiler, gurmelerin önerileri birbirini izliyor.

Şiirli Sofralar Antolojisi, alanında bir ilk. Türk şiirinin gözde şairlerinin, yeme – içme şiirlerinden oluşuyor. Alışverişten, mutfağa, kahvaltıdan öğle, akşam sofralarına şiirlerle varılıyor. Yemek çeşitlerinden lokantalara, meyvelerden değişik içkilere ve unutulmaz tatlılara imge imge, dize dize buluşmalar gerçekleştiriliyor.

Hazırlayan Gültekin Emre, “Yiyin Efendiler Yiyin” Şiirli Sofralar Antolojisi, Oğlak Yayınları, 280 sayfa
Haberi Paylaş:

Beşiktaş Belediyesi


BKS logo

© 2024 Beşiktaş Belediyesi. Sitedeki tüm metin ve görseller Beşiktaş Belediyesi'ne aittir. İzinsiz kullanılamaz.

F5 İletişim