TÜRKİYE
9 March 2016

“KANIN BEYAZ SESİ”

“Kanın Beyaz Sesi”

Adını 1938’de İspanya İç Savaşı’nda çektiği fotoğraflarla duyuran, savaşı sevmediği halde dünyanın en büyük savaş fotoğrafçısı olarak kabul edilen, dünyanın en büyük fotoğraf ajanslarından Magnum’un kurucularından Robert Capa’nın, 97 fotoğraftan oluşan “Kanın Beyaz Sesi” adlı retrospektif sergisi İzmirli sanatseverler ile buluştu.

“Dünyayı barış kurtaracak”
Küratörlüğünü Coşar Kulaksız’ın üstlendiği Folkart Gallery’de 15 Mayıs 2016’ya kadar gezilebilecek olan serginin açılışı için düzenlenen kokteyle çok sayıda İzmirli sanatsever katıldı. Açılışta konuşan Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, “Bir yıl içerisinde dünya çapında dört büyük sergi ile 60 bin sanatseveri ağırlamanın onurunu yaşıyoruz. Savaş fotoğraflarının zaferin bedelini ödeyen insanların acısını ve kayıplarını gösteren en yalın tarihsel belgelerdir. Capa’nın yıllar önce çektiği fotoğraflar, içinde bulunduğumuz coğrafyada son günlerde yaşanan gelişmelerin daha ileriye gitmesi durumunda bizi bekleyen sonu gösteriyor. Herkesin, geçmiş yıllarda insanların hayatlarıyla ödedikleri bedellerin bir daha ödemememiz için barışa muhtaç olduğumuzu bilmesi gerekiyor. Dünyayı barış ve kardeşlik kurtaracaktır” diye konuştu. Magnum Fotoğraf Ajansı Sergi Koordinatörü Emanuelle Hascoet ise ajansın kurucularından Robert Capa’nın, Folkart Gallery’deki retrospektif sergisinin şimdiye kadar yapılmış en büyük sergilerden biri olduğunu dile getirdi. Folkart Gallery Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan ise Capa’nın yıllar önce çektiği fotoğrafların güncelliğini koruduğunu dile getirerek, “Bir fotoğrafçı çektiği anı ölümsüzleştirir. Capa’nın fotoğrafları çekildiği zamanı ölümsüzleştirdiği gibi günümüzde yaşanan acıları o zamanlardan yansıtmıştır. Günümüz savaş fotoğrafçılarının Suriye’de çektikleri ile Capa’nın II. Dünya Savaşı’nda çektiği fotoğraflara bakarsanız aynı acıları, aynı yüz ifadelerini görürsünüz” dedi.

“Bir savaş fotoğrafçısı olarak işsiz kalmak istiyorum”
Günümüzde dahi bir savaş fotoğrafı ikonu olarak kabul edilen “Düşen Asker” isimli fotoğrafı ile adını duyuran Robert Capa, ününü, hayatını, hayatının aşkını savaşta kazandı ve “ünü hariç” hepsini kazandığı gibi savaşta kaybetti. “Hayatımın sonuna kadar bir savaş fotoğrafçısı olarak işsiz kalmak istiyorum” diyecek kadar savaşı sevmeyen Capa, hayatının aşkı olan Gerda Pohorylle’yi, İspanya İç Savaşı’nda kaybetti. Japon saldırılarına karşı direnen Çinlileri, II. Dünya Savaşı’nın Avrupa’daki bölümünü, 1. Arap-İsrail Savaşı’nı ve Fransız Hindiçini Savaşları’nı izleyen Capa hayatını Life Dergisi için gittiği Fransız Hindiçini’nde mayına basarak kaybetti.

Capa savaş fotoğraflarının yanı sıra başta Gerda’dan sonra aşk yaşadığı Ingrid Bergman olmak üzere Hitchcok, Gary Grant, Gary Cooper gibi dönemin Hollywood ünlülerinin ve Picasso, Matisse gibi sanatçıların özel anlarını da ölümsüzleştirdi.

Sergi hafta içi her gün 10:00-20:00 saatleri arasında gezilebilir.

Haberi Paylaş:

Beşiktaş Belediyesi


BKS logo

© 2024 Beşiktaş Belediyesi. Sitedeki tüm metin ve görseller Beşiktaş Belediyesi'ne aittir. İzinsiz kullanılamaz.

F5 İletişim