KÜLTÜR SANAT
28 December 2015

YILIN EN İYİLERİ

Yılın En İyileri

25. yaşını kutlayan Dünya Kitap Dergisi tarafından verilen “Yılın En İyileri Ödülleri”nin 2015 yılı sahipleri belli oldu. Ödüller bu sene Ahmet Büke, Yasemin Aydın, Alakarga Sanat Yayınları, Sennur Sezer, Gülce Başer, Sevil Atasoy, Meri Çevik Simyonidis ve Marianna Yerasimos’a gitti.

“Yılın Telif Kitabı Ödülü” için 2015’te “Ayın Telif Kitabı” olarak belirlenen 11 kitap arasından seçim yapıldı. Başar Başarır, Faruk Şüyün, Doğan Hızlan, İlknur Özdemir, Selim İleri, Yekta Kopan ve Dünya Temsilcisi’nden oluşan seçici kurul, “Yılın Telif Kitabı” ödülünü Ahmet Büke’nin on8 Yayınları’ndan çıkan “Sosyal Ayrıntılar Ansiklopedisi: İnsan Kendine de İyi Gelir”e verdi.

“Yılın Çeviri Kitabı” ödülünün sahipleri ise yıl içerisinde “Ayın Çeviri Kitabı” olarak seçilen 9 eser arasından belirlendi. Aynı seçici kurul, ödülün Jaguar Kitap tarafından basılan Aleksandros Papadiamantis’in “Hadula: Bir Ada Öyküsü” kitabının çevirmeni Yasemin Aydın’a verilmesini kararlaştırdı.

“Yılın Yayınevi” de, aynı toplantıda, aynı seçici kurulca yapılan değerlendirme sonucunda Alakarga Sanat Yayınları olarak belirlendi. Yine aynı Seçici Kurul bu yıl kaybettiğimiz şair ve yazar Sennur Sezer’e “Saygı Ödülü” verilmesi kararını aldı.

Yılın en iyi polisiye kitaplarının değerlendirildiği Altın Sayfa Polisiye Edebiyat Ödülü’nde ise ödül Gülce Başer’in oldu. Altın Sayfa’nın Erol Üyepazarcı, Faruk Şüyün, Metin Celâl, Seval Şahin ve Sevin Okyay’dan oluşan seçici kurulu, ödülü Gülce Başer’in Remzi Kitabevi tarafından basılan “Bir Ceset Bir Söz” isimli yapıtına verdi.

Aynı Seçici Kurul, gerçek olaylardan yola çıkarak hazırladığı anlatı tadına varan çalışmaları; yaptığı çözümlemelerle polisiye edebiyatı da besleyen önemli katkıları nedeniyle Sevil Atasoy’a “Polisiye Edebiyat Emek Ödülü” verilmesini kararlaştırdı.

“Yılın En İyi Gastronomi Kültürü Kitabı” seçiminin sonuçları da belli oldu. Ahmet Örs, Ali Esad Göksel, Faruk Şüyün, Müge Akgün ve Osman Serim’den oluşan seçici kurul, ödülü Meri Çevik Simyonidis’in İstos Yayınları tarafından okurlara sunulan “İstanbulum, Tadım – Tuzum: Bir Varmış Bir Yokmuş” adlı kitabına verdi. “Türk mutfağının gelişimine ya da tanıtımına katkılarından dolayı bu alanda çaba gösteren kişilere” sunulan “Emek Ödülü”nün bu yılki sahibi ise Marianna Yerasimos oldu.

“Yılın En İyileri” ödülleri, Ocak ayında Pera Müzesi’nde gerçekleştirilecek bir törenle sahiplerine verilecek.

Haberi Paylaş:

Beşiktaş Belediyesi


BKS logo

© 2024 Beşiktaş Belediyesi. Sitedeki tüm metin ve görseller Beşiktaş Belediyesi'ne aittir. İzinsiz kullanılamaz.

F5 İletişim