İSTANBUL
2 March 2016

!F İSTANBUL’DA YERLİ SİNEMA KAZANDI

!f İstanbul’da yerli sinema kazandı

Bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Keş!f Uluslararası Yarışma’nın jürisi, ödülü Türkiye’den “Veşartî/Gizli” filmiyle Ali Kemal Çınar ve Çin’den “Kaili Blues”un yönetmeni Bi Gan arasında paylaştırırken, SİYAD Ödülü de Ali Kemal Çınar’a verildi.

“Kayıp ve Güzel”, “Bağlar”, “Azad”

“Aşk ve Başka Bi” Dünya Yarışması’nın birincisi İtalya yapımı “Lost And Beautiful/Kayıp ve Güzel” seçildi, Jüri Özel Ödülü ise Türkiye’den Berke Baş ve Melis Birder’in “Bağlar” filmine gitti. Türkiye’den Kısalar İzleyici Ödülü’nü de Yakup Tekintangaç’ın yönettiği “Azad” aldı.

“Veşartî/Gizli”

“Sinemada cesur hikâye anlatımı ve biçimsel arayış” kriterleri gözetilerek “en ilham veren yönetmen”lerin seçildiği Keş!f Uluslararası Yarışma’da bu yıl toplam dokuz film yarıştı. Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) jürisinin seçimi ise, “cinsel kimlikler üzerinden değişim temasını mizahi bir yaklaşımla işleyerek sinemamıza yeni bir soluk getirdiği” gerekçesiyle yine ‘Veşartî/Gizli’nin yönetmeni Ali Kemal Çınar’ın oldu.

Veşartî/Gizli, Ali Kemal Çınar’ın ikinci filmi. Otuz yaşına gelince erkekten kadına dönüşeceğini öğrenen Ali Kemal’in hikayesini Mem-u Zîn destanına örerek anlatan film tuhaf ama tutarlı, cesur ama dengeli bir anlatım kuruyor. Hikaye günün sonunda kadın erkek ikiliğinin dışında bir tahayyülü seyirciden saklasa da, beden değişimi, cinsel kimlik, aşk, aile ve evlilik gibi konuları güçlü bir biçimde gündeme getiriyor.

Aktivist filmlerin yarıştığı “Aşk & Başka Bi’ Dünya” Ödülü için sekiz film arasından, ‘yılın en yaratıcı müdahalesi’ olduğu gerekçesi ile İtalyan asıllı yönetmen Pietro Marcello’nun “Lost And Beautiful/Kayıp ve Güzel” adlı filmi seçildi.

Yarışmaya Türkiye’den katılan ‘Bağlar’ filmi ise Jüri Özel Ödülü’nü aldı. Jüri açıklamasında gerekçe olarak “Belgesel, zorunlu göçün büyüttüğü Diyarbakır’ın Bağlar semtinde yaşayan Kürt gençlerin basketbol tutkusunu, koçları Gökhan Yıldırım’ın mücadeleci ruhu üzerinden ele alsa da, film gerçekte bölgedeki spor-siyaset sarmalındaki dil sürçmelerinin sert ve yıkıcı taraflarını güçlü bir şekilde gösteriyor” dedi.

Bu yıl 40 ülkeden 112 filmin gösterildiği festivali 80 bin kişi izledi. Festival, 3 Mart’ta Ankara ve İzmir’e uğrayacak ve 6 Mart’ta sona erecek.

 

2015’in gözdesi yerli yapımlar oldu

Bu arada Kültür ve Turizm Bakanlığı 2015’te Türkiye’de sinemalarda en çok izlenen filmleri de açıkladı. Buna göre geçen yıl en çok izlenen 10 filmden sekizi de yerli yapımlardı. En çok izlenen film yaklaşık 5,2 milyon seyirciyle ‘Düğün Dernek 2: Sünnet’ oldu. 2015’te yerli film sayısında yüzde 30, yabancı film sayısında ise ancak yüzde 7 artış görüldü.Benzer bir durum gişe hasılatında da yaşandı. Hasılatın 367 milyon lirası yerli, 316 milyon lirası ise yabancı yapımlardan geldi.

15. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali Ödülleri

Keş!f Uluslararası Yarışması
Birincilik: Ali Kemal Çınar Veşartî/Gizli, Türkiye & Kaili Blues Bi Gan, Çin
SİYAD Ödülü: Ali Kemal Çınar Veşartî/Gizli, Türkiye
Aşk & Başka Bi’ Dünya Yarışması
Birincilik: Lost And Beautiful/Kayıp ve Güzel Pietro Marcello, İtalya
Jüri Özel Ödülü: Bağlar Berke Baş&Melis Birder, Türkiye
Türkiye’den Kısalar İzleyici Ödülleri
Birinci Kısa: Azad Yakup Tekintangaç
İkinci Kısa: Günah Gülistan Acet
Üçüncü Kısa: Meral, Kızım Süheyla Schwenk

Haberi Paylaş:

Beşiktaş Belediyesi


BKS logo

© 2024 Beşiktaş Belediyesi. Sitedeki tüm metin ve görseller Beşiktaş Belediyesi'ne aittir. İzinsiz kullanılamaz.

F5 İletişim