HABERLER
8 June 2015

İSTANBUL’DA EYÜBOĞLU ZAMANI

İSTANBUL’DA EYÜBOĞLU ZAMANI

Bu hafta sonunu sanata, edebiyata ayırmak isteyenler için iyi bir önerimiz var. Bedri Rahmi Eyüboğlu’yla ilgili iki önemli etkinlik sizleri bekliyor. Birincisi Bedri Rahmi’nin Kalamış’taki evinde 64.’sü gerçekleşen “Geleneksel Yazma Şenliği”, ikinci ise İş Bankası Kibele Sanat Galerisi’nde görebileceğiniz “Biz Mektup Yazardık Sergisi”… Ayrıntılar haberimizde…

 

Bedri Rahmi’nin bahçesinde yazma çiçekler açıyor

Her yıl haziran ayının ilk hafta sonu düzenlenen “Geleneksel Yazma Şenliği”nin 64.’sü ünlü ressam, şair ve yazar Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Kalamış’taki evinin bahçesinde 13-14 Haziran 2015 tarihlerinde gerçekleşecek.

Yıl boyunca hazırlanan ve her birinin bir eşi daha olmayan el emeği ürünler, tamamen el emeği göz nuru yazmalar ve birçok farklı ürün, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Kalamış’taki evinin bahçesinde düzenlenen Eyüboğlu Geleneksel Yazma Şenliği’nde sergilenerek satışa sunuluyor. Şenlikte Eyüboğlu atölyesinde çalışan yazmacıların bir yıllık emekleri sergileniyor.

Dededen toruna

Anadolu’da tarihi çok eskilere giden “yazmacılık” sanatının en önemli temsilcilerinden biri dünyaca ünlü ressam ve şair Bedri Rahmi Eyüboğlu olmuştur. Bedri Rahmi Eyüboğlu ve eşi Eren Eyüboğlu yazmacılık sanatına yeni yorumlar getirmiş ve bize birbirinden güzel motifler bırakmışlardır. Bir aile geleneği haline gelen yazmacılık sanatını Bedri Rahmi’nin oğlu Mehmet Eyüboğlu devralmış ve ömrünü yazmacılığa vermiştir. Bedri Rahmi’nin ve ressam eşi Eren Eyüboğlu’nun yok olmaya yüz tutmuş yazma sanatını yaşatma adına çalışmalarını oğulları Mehmet Eyüboğlu oyma tekniğiyle daha da geliştirerek vefatına kadar sürdürdü. Babası gibi yazmacılığa gönül veren oğlu Mehmet Eyüboğlu’nun vefatının ardından yazma geleneğini 43 yıldır Türkiye’de yaşayan Kanadalı gelin Hughette Eyüboğlu ve torun Rahmi Eyüboğlu devraldı. Eyüboğlu ailesi yok olmaya yüz tutan yazma sanatının tek temsilcisi olarak bu geleneği yaşatmakta kararlı.

Eyüboğlu yazma atölyesinde, Bedri Rahmi Eyüboğlu ve eşi Eren Eyüboğlu’na ait yazma motifleri geleneksel yollarla çoğaltılarak teker teker renklendiriliyor. Bahçenin her yanına asılan rengarenk yazmalar, büyük bir medeniyetin izlerini taşıyor. Yemeni ve başörtüsü olmaktan çıkıp modernize edilerek yastık kılıfı, masa örtüsü, yatak örtüsü, gömlek, peştamal, pareo, elbise olarak günlük yaşantımızın içinde yer alıyor.

-Sergi Adresi: Kalamış / Bedri Rahmi Eyüboğlu Sokak No:10

 

Biz Mektuplar Yazardık Sergisi

Yazma Şenliği’nden sonraki durağınız İş Bankası Kibele Sanat Galerisi… Bedri Rahmi’nin 1930’lardan 1974’e kadar, dönemin önde gelen gelen sanatçı, yazar, şair, siyasetçi ve işadamlarıyla yazışmalarını içeren mektuplarından oluşan sergiyi bu galeride gezebilirsiniz.

Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Avrupa’da öğrenci olduğu günlerden Akademi’de öğretmen olduğu günlere pek çok anıyı barındıran mektuplar, orijinal olarak sahiplerinin kendi ifadeleriyle ve kendi imzalarıyla ziyaretçilere ulaşıyor. 20 Haziran 2015 tarihine kadar İş Sanat Kibele Galerisi’nde ziyaret edilebilecek “Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Çağdaşlarından Mektuplar – Biz Mektup Yazardık” sergisinde orijinal el yazılı mektuplar ve sanatçının çizimleriyle süslediği desenli zarfların yanı sıra mektuplaşılan isimlerin Bedri Rahmi Eyüboğlu tarafından yapılmış portreleri de yer alıyor.

-Kibele Sanat Galerisi İş Kuleleri

Tel: (0212) 316 15 80

(Sergi, pazar ve pazartesi günleri hariç her gün 10.00-19.00 saatleri arasında gezilebilir)

Haberi Paylaş:

Beşiktaş Belediyesi


BKS logo

© 2024 Beşiktaş Belediyesi. Sitedeki tüm metin ve görseller Beşiktaş Belediyesi'ne aittir. İzinsiz kullanılamaz.

F5 İletişim