İSTANBUL
1 March 2018

“YILIN KEŞFİ” BERTRAND MANDICO

“Yılın keşfi” Bertrand MANDICO

17. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nin kazananları belli oldu! İlk ya da ikinci filmini çekmiş yönetmenlerin yarıştığı Uluslararası Keş!f Yarışma’nın jürisi, “Vahşi Oğlanlar” filmiyle Fransız yönetmen Bertrand Mandico’yu “yılın keşfi” seçti. Aşk ve Başka Bi’ Dünya Yarışması’nın birincisi, Laura Bari’nin sarsıcı belgeseli “Primas / Primalar” olurken, bu yıl ilki verilen !f Yeni Seyirci Ödülü, Emre Erdoğdu’nun “Kar” adlı filmine, Türkiye’den Kısalar Seyirci Ödülü ise Volkan Güney Eker’in kısası “Bıraktığın Yerden”e gitti.

Sinema dünyasından usta isimlerin “sinemada cesur hikâye anlatımı ve biçimsel arayış” kriterlerini gözeterek, “yılın en ilham veren yönetmeni”nin seçildiği Uluslararası Keş!f Yarışması’nda bu yıl, ABD, Avustralya, Brezilya, Estonya, Fransa, Güney Afrika, Gürcistan, İran, İsveç, Lüksemburg, Portekiz ve Türkiye’den toplam 8 film, 5.000 A.B.D. Doları para ödüllü Keş!f Ödülü için jüri karşısındaydı.

İngiliz oyuncu Alex Sharp; sinema yazarı ve film küratörü Eric Hynes ile oyuncu Jale Arıkan’dan kurulu Keş!f Jürisi, “Cesareti, dışavurumculuğu, hayat dolu yapaylığı; özgürlüğe, kuraldışı olana ve kişinin kendi kendini tanımlayabilmesine dair isyankâr duruşu ve insanlığın yeraltı tarihine hayat veren özgün dünyası” gerekçesiyle “Les garçons sauvages / Vahşi Oğlanlar”ın Fransız yönetmeni Bertrand Mandico’yu “yılın keşfi” seçti.

Jüri ayrıca; “Kalbi kocaman insanlığı, sinemada az rastlanan bir bakış açısını sunarkenki cesareti; ve yarattığı bu bakışın içinde derin katmanlarda bulduğu güzellik, mizah ve duygu için, tüm jüriye derinden dokunan bir işçi sınıfı yolculuğu” gerekçesiyle “Araby / Arap” filmiyle Brezilyalı yönetmenler João Dumans ve Affonso Uchoa’ya Jüri Özel Ödülü’nü verdi.

Banu Bozdemir, Gül Yaşartürk ve Sevin Okyay’dan oluşan Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) jürisinin Uluslararası Keş!f Yarışması seçimi, “Küresel kapitalizm krizinin işçi sınıfının üzerinde yarattığı ahrazları etraflıca ve seyircinin ilgisini kesmeden anlattığı, kentsel dönüşüm dahil yeni dünya düzenine eski usul bir bakış attığı ve bunu etkili bir söylemle gündemimize tekrar taşıdığı” gerekçesiyle “The Nothing Factory / Hiçlik Fabrikası” filmiyle Portekizli yönetmen Pedro Pinho’dan yana oldu.

!f İstanbul’un dört yıl önce başlattığı ve aktivist belgesellerin yarıştığı 5.000 A.B.D. Doları değerindeki Aşk & Başka Bi’ Dünya Ödülü için ABD, Almanya, Arjantin, Fransa, Kanada, Katar, Malta, Paraguay, Rusya, Sırbistan, Ukrayna, Türkiye’den toplam 7 film, yarıştı. İngiliz yazar ve aktivist Juliet Jacques; yazar, gazeteci ve düşünür Karin Karakaşlı ve oyuncu Teoman Kumbaracıbaşı’dan oluşan jüri, Kanadalı Laura Bari’nin birlikte yaşlanan iki kuzenin hikâyesini anlatan filmi “Primas / Primalar”ı yılın en yaratıcı belgeseli seçti.

Jüri ayrıca, “Sadece insanlara ve bir yere değil, eve olan aşkıyla, zamanımızda yükselen milliyetçiliğe karşı can alıcı bir mesaj verdiği” gerekçesiyle Mila Turajliç’in yönettiği, Sırbistan, Fransa ve Katar ortak yapımı olan “The Other Side of Everything / Her Şeyin Diğer Yanı”na Aşk ve Başka Bi’ Dünya Yarışması Jüri Özel Ödülü’nü verdi.

!f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nin son bir yıl içerisinde Türkiye sinemasında üretilmiş ya da Türkiye ile ilgili filmleri buluşturan yeni bölümü !f Yeni’de gösterilen 7 film, bu yıl ilki verilen !f Yeni Seyirci Ödülü için yarıştı. Seyircinin oylarıyla seçilen Emre Erdoğdu filmi “Kar”, CGV Arthouse’un İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Eskişehir’de bulunan salonlarında gösterim imkânı yakaladı.

Gecenin son ödülü ise, Türkiye’den Kısalar bölümü kapsamında verilen Seyirci Ödülleri oldu. 27 kısanın gösterildiği bölümde, Volkan Güney Eker’in yönettiği “Bıraktığın Yerden” En İyi Kısa seçilirken, Ayce Kartal’ın kısası “Kötü Kız” ikinciliği, Nehir Tuna’nın “Ayakkabı” adlı filmi de üçüncülüğü aldı. Eker böylece, bir sonraki filmi için Atlas Digital & Film Production’tan post production desteği kazandı.

Haberi Paylaş:

Beşiktaş Belediyesi


BKS logo

© 2024 Beşiktaş Belediyesi. Sitedeki tüm metin ve görseller Beşiktaş Belediyesi'ne aittir. İzinsiz kullanılamaz.

F5 İletişim