İSTANBUL
18 August 2017

İSTANBUL KUKLA FESTİVALİ

İstanbul Kukla Festivali

Dünyanın en renkli ve başarılı kukla oyunlarını her yıl İstanbul’da bir araya getiren Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, bu yıl 13-29 Ekim’de sanatseverlerle buluşuyor.

Bu sene programda üç yerli oyun, 15 ülkeden 20 yabancı topluluk yer alıyor. Yerli gruplar, Cengiz Özek, Tiyatro Gülgeç, Açıkgöz Kukla’dan oluşuyor. Yabancılar ise; Avusturya’dan Thomas Ettl, Fransa’dan Ruşen Yıldız, İspanya’dan Toni Zafra, Ytuquepintas ve El Gecko con Botas, İtalya’dan Paolo Papparotti, Macaristan’dan Mikropodium, İngiltere’den Drew Colby, Çin’den Mao Mao, Tayvan’dan Kaohsiung Gölge Tiyatrosu, Kamboçya’dan Phnom Penh Gölge Tiyatrosu, Rusya’dan Meta Zero, Arjantin’den La Gorda Azul, Çek Cumhuriyeti’nden Karromato, İsrail’den Ornan Braier ve Hindistan’dan Krishnan Kutty Pulavar Memorial, Tholpavakoothu Puppet Centre.

Nasrettin Hoca hikâyeleri gölge tiyatrosunda…

Ayrıca, bu yılki festivalde Türkiye’den Gölge tiyatrosu Karagöz sanatçısı Cengiz Özek ve Çin’den gölge tiyatrosu sanatçısı Jian Xin Li yepyeni bir kukla prodüksiyonunda bir arada. Geçtiğimiz Haziran ayında Hong Kong’da, toplam 20 gösteri ile seyirciyle buluşan oyunda Çin’de “Avanti” ismiyle anılan Nasrettin Hoca hikâyeleri gölge tiyatrosuna uyarlanıyor.

Gölge tiyatrosunun 500. yılı

Bu yıl 20. kez gerçekleştirilecek festivalde; 2017 yılının Türk Gölge Tiyatrosu’nun 500. yılı olması sebebiyle gölge tiyatrosuna da özel bir yer verildi. Gölge tiyatrosunun doğduğu yer olarak düşünülen Asya’dan birçok gölge kukla grubu festivale davet edildi. Kamboçya’dan Phnom Penh, büyük bir meşalenin gölgesinde dev deri kuklalarıyla, Pekin’den Master MaoMao Çin kuklasının gerçeğe çok yakın devinimleriyle, Tayvan’dan Kaohsiung Gölge Tiyatrosu genç tanrıça Nazha’nın serüvenleriyle ve Hindistan’dan Tholpavakoothu Puppet Centre müzisyenlerden ve oyunculardan oluşan geniş kadrosuyla festivale katılacak. Bu çerçevede Topkapı Sarayı Müzesi Karagöz Koleksiyonu yıllar sonra yeniden sergilenecek.

20. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, İtalyan Kültür Merkezi, Fransız Kültür Merkezi, Cervantes Kültür Merkezi, İsrail Başkonsolosluğu, Avusturya Kültür Ofisi ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle gerçekleşiyor. Festivalde yer alan dünyaca ünlü gruplar; Akbank Sanat, Fransız Kültür Merkezi, Sahne Pulcherie, Koç Üniversitesi Sevgi Gönül Kültür Merkezi, Terakki ve Sarıyer Halk Eğitim Merkezi, Caddebostan Kültür Merkezi sahnelerinde ve İstanbul’un birçok farklı semtinde seyirciyle buluşacak.
İstanbul Karagöz Kukla Vakfı Başkanı, UNESCO Kültür Mirası Taşıyıcısı, Karagöz sanatçısı Cengiz Özek, bu festivalin kukla adı altında bir zamanlar son derece kısır bir algısı olan Türk izleyicisi ve sanatseverlerine, sahne sanatlarının tüm kategorilerini içinde barındırabilen, disiplinler arası, yaratıcılığı kışkırtan, imkânsızlık sözünü kabul etmeyen bir sanatın ufuklarını açtığını belirtiyor.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden yaklaşık 20 kukla tiyatrosu ekibini İstanbul’da buluşturacak festivalin biletleri biletinial.com üzerinden alınabiliyor. Akbank Sanat’ta gerçekleşecek gösterimlerin biletleri ise biletix.com’dan satışa sunuluyor. Ayrıca oyun başlamadan bir saat önce salon girişlerinden bilet temin edilebilir.

Haberi Paylaş:

Beşiktaş Belediyesi


BKS logo

© 2024 Beşiktaş Belediyesi. Sitedeki tüm metin ve görseller Beşiktaş Belediyesi'ne aittir. İzinsiz kullanılamaz.

F5 İletişim