İSTANBUL
14 October 2019

TANRI KOMPLEKSİ

TANRI KOMPLEKSİ

Evren Sungur’un beşinci kişisel sergisi Tanrı Kompleksi, 31 Ekim – 7 Aralık 2019 tarihleri arasında Art On İstanbul’da görülebilir. Sanatçı, son iki yıldır üzerinde çalıştığı bu seri ile çok tanrılı inanışlar etrafında gelişen toplum düzeni konusuna eğiliyor ve bu zengin mitolojiden beslenerek günümüz insanına bakıyor.

Evren Sungur, Tanrı Kompleksi sergisi için iktidar tarafından sipariş edilen ve insan eliyle yapılan arkaik tanrı heykellerini merkeze alıyor ve bu merkezin referansları ile bugünün tanrılaştırılan bireylerini düşlüyor. Sungur’a göre, geçmişte yöneten sınıfın kendisinden daha yüce, tanrıya ait bir gücü sahiplenerek kurduğu düzen, bugün önce liderlerin sonra da bireylerin tanrılaştırılmasına karşılık geliyor. Sungur, serginin esas meselesi olarak işaret ettiği “abartılan bireyselliği”, resmin merkezine yerleşen tanrısal, heybetli figürlerle ele alıyor.

Anadolu medeniyetlerinin ürettiği tanrılardan ilham alan sanatçı, kutsal sayılan hayvanlar ile birleştirilerek yaratılan tanrı tasarımlarının, dönemin malzeme ve teknik kısıtlamalarıyla geliştirilen kunt biçimlerinden hareket ediyor. Nihayetinde resimde sembolize edilen tanrılar, görkemli görünüşlerinin arkasında bir trajediyi taşıyorlar: kısa kanatlarıyla uçamayan gök tanrısı gibi yüklendikleri işleve uygun bir donanımdan mahrumlar.

Evren Sungur hakkında

1980 İstanbul doğumlu Evren Sungur, Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde lisans programını tamamladı ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde heykel eğitimi aldı. “Canlı Yayın” (Akademililer Sanat Merkezi, İstanbul, 2010), “Gövde Gösterisi” (Galeri Zilberman, İstanbul 2012), “Organik Makineler: Bir Heykel İçin Eskiz” (Summart Sanat Merkezi, İstanbul, 2015) ve “Personator” (Art On İstanbul, 2017) adlı üç kişisel sergi gerçekleştirdi. “100 Painters of Tomorrow” (Beers Contemporary, Londra, 2014) ve START London (Londra, 2016)’da eserleri sergilendi. İstanbul, Berlin, Marakeş, Basel ve Londra’da sanat fuarlarına katıldı. Thames & Hudson tarafından yayımlanan 100 Painters of Tomorrow adlı kitapta çalışmalarıyla yer aldı. Çalışmalarına İstanbul, Moda’daki atölyesinde devam ediyor.

Fotoğraflar: Kayhan Kaygusuz
Haberi Paylaş:

Beşiktaş Belediyesi


BKS logo

© 2024 Beşiktaş Belediyesi. Sitedeki tüm metin ve görseller Beşiktaş Belediyesi'ne aittir. İzinsiz kullanılamaz.

F5 İletişim