İSTANBUL
30 Mayıs 2018

“İNSAN DOĞASI”

“İnsan Doğası”

İstanbul Modern, Beyoğlu’daki geçici mekânındaki ilk süreli sergisinde, Ferko’nun sponsorluğunda, heykel sanatçısı Anthony Cragg’i ağırlıyor. Sanatçının her dönemine ilişkin bir seçkiye yer veren “İnsan Doğası” adlı sergi, 23 Mayıs – 11 Kasım 2018 tarihleri arasında görülebilir.

Küratörlüğünü İstanbul Modern Genel Direktörü Levent Çalıkoğlu’nun üstlendiği “İnsan Doğası”nda, Cragg’in uzun yıllara dayanan heykel sanatına dair sürdürdüğü denemeler, kapsamlı ve kronolojik bir bütünlükle bir araya getiriliyor. Sergide, sanatçının erken dönem yapıtlarından Cragg’in yıllardır çeşitli malzeme ve tekniklerle deneyimlediği “Erken Biçimler” ve “Akılcı Varlıklar” serilerinden örnekler de sunuluyor.

Anthony Cragg hakkında…

Yapıtları dünyanın en saygın müze ve kurumlarının koleksiyonlarında yer alan Anthony Cragg 1949’da, uçak endüstrisinde mühendis olan babasının görevli olduğu Liverpool’da doğar. Sanatçı, 1966 yılından itibaren Ulusal Kauçuk Üreticileri Araştırma Derneği’nde laboratuvar teknisyeni olarak iki yıl çalışır. Böylelikle sanat okuluna gitmeden önce bilimle ilişki kurar. Sanatçının stüdyosunda bugün de sanatla ilgili kitaplar yerine paleontoloji ve biyokimya konulu yayınlar bulunur. Ona göre heykel ve bilim, fizik ve metafizik dünyaları düşünmeye yarayan birbirine denk ve birbirini tamamlayan vasıtalardır. Laboratuvar teknisyenliğinin ardından Cheltenham’daki Gloucester Sanat ve Tasarım Koleji’nde temel eğitime başlar ve ardından Wimbledon Sanat Okulu’nda 1969 ve 1973 yılları arasında üç yıllık bir lisans programına katılır.

1973 yılında Londra’da Kraliyet Sanat Koleji’nde heykel konulu yüksek lisans programına katılmaya hak kazanan Anthony Cragg, okuldaki heykel çalışmalarında, inşaat alanlarında temas ettiği “gündelik” malzemeleri kullanır. Kimi zaman tandem bisikletle tek başına Londra’da dolaşırken topladığı malzemeleri de bu süreçte değerlendirir. Sanatçı, öğrencilik yıllarını 1970’lerde heykel dünyasına egemen olan minimalist eğilimlere karşılık gelen bir içerik arayışı olarak nitelendirir. Cragg bu dönemdeki arayışı sonucunda biçime yoğunlaşan bir yaklaşım geliştirecektir. 1977 yılında hâlen yaşamını ve çalışmalarını sürdürdüğü Almanya’ya taşındıktan sonra Düsseldorf Sanat Akademisi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olur. Kısa süre sonra bu kurumda tam zamanlı çalışmaya başlar ve 1988’den 2001’e kadar yürüteceği profesörlük görevini kabul eder. 2001-2006 yılları arasında Berlin Sanat Üniversitesi’nde görev alan Cragg, 2006 yılında Düsseldorf’a döner ve 2009’dan 2013 yılına kadar akademinin rektörü olur. Dünyanın farklı ülkelerindeki pek çok saygın kurum tarafından fahri unvanlar ve üyeliklerle onurlandırılan sanatçının yapıtları 1970’li yıllardan bu yana sayısız kentte sergilenir. 1988 yılında Birleşik Krallık’ın en prestijli ödüllerinden Turner Ödülü’ne layık görülen Anthony Cragg aynı yıl 43. Venedik Bienali’nde ülkesini temsil eder. 2007 yılında Praemium Imperiale Heykel ödülünü kazanır. Sanatçı farklı coğrafyalarda gerçekleştirdiği sergilerle heykel sanatı için yeni ufuklar açar.

Haberi Paylaş:

Beşiktaş Belediyesi


BKS logo

© 2024 Beşiktaş Belediyesi. Sitedeki tüm metin ve görseller Beşiktaş Belediyesi'ne aittir. İzinsiz kullanılamaz.

F5 İletişim