BEŞİKTAŞ
11 March 2020

YENİDEN B+

Yeniden b+

Beşiktaş Belediyesi’nin kent kültürü dergisi b+ yenilenen tasarımı ve içeriğiyle Beşiktaşlılarla yeniden buluştu. 2008 yılında yayın hayatına başlayıp 2015’e kadar Beşiktaş’ın tarihi, kültürü ve simge kimliklerine dair yüzlerce konuyu mercek altına alan b+ dergisi, beş yıllık bir aradan sonra okurlarına merhaba diyor.

Tasarımı, logosu ve boyutuyla tamamen yenilenen b+, 25 yılı aşkın süredir Türkiye’nin kendi alanında öncü dergilerini yaratan bir ekip ve Beşiktaş İletişim Ofisi (BİO) danışmanlığında Kültür ve Sosyal İşler ile Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüklerinin uzmanları tarafından, uluslararası standartlarda bir görsel dil ve editöryal emekle hazırlanıyor. Konusunun uzmanı kalemler, usta fotoğrafçılar b+’da bir araya geliyor.

Yenilenirken sayfa sayısı da artan dergimizde, Beşiktaş’ın tarihini, kültürünü, günlük yaşamını irdeleyen konuların yanı sıra, ekoloji ve teknoloji gibi günümüzün başlıca meselelerini de ele alıyoruz. Bu konulara odaklanan aydınlatıcı haberlere, yazılara ve bilgilere yer veriyoruz. Her sayısında doğa, sanat, mimari, esnafla söyleşiler ve gençlerin gündeminin nabzını tutan sayfaların yer alacağı dergide, etkinliklerden faaliyetlere geniş bir yelpazede belediyemizden haberleri de okuyabilirsiniz. b+ aynı zamanda, vatandaşlarımızın hastanelerden okullara ve kültür merkezlerine Beşiktaş ile ilgili tüm iletişim bilgilerine ulaşabilecekleri bir rehber niteliği taşıyor.

Geçmişte yaşamdan sanata Beşiktaş’ın ruhunu yansıtan gelenekselleşmiş köşeleriyle Beşiktaşlılar için kaynak görevi görmüş, Beşiktaş’ın önemli bir değeri olarak gördüğümüz b+’nın ilk sayısının konuları şöyle:

Rıza Akpolat: “Herkes Ne mutlu Beşiktaş var diyecek”
Rıza Akpolat, 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde yüzde 73’lük rekor oyla Beşiktaş Belediye Başkanı seçildi. Görevde bir yılını tamamlamasına günler kala Başkan Akpolat ile yaptığı hizmetleri ve Beşiktaş için planladığı yeni projelerini konuştuk.

Söyleşi: BİO
Fotoğraflar: Tijen Burultay

En Eski Beşiktaş
Beşiktaş’ın yakın zamana kadar bilinmeyen, derin tarihinin ilk görüntüleri, Ocak 2016’dan itibaren keşfedilmeye başladı. Metro projesi kapsamında başlatılan arkeolojik kazılar, hem Beşiktaş’ın hem de İstanbul’un tarihi için çok önemli keşiflere sahne oldu. Avrasya bozkırlarından bilinen, göçebe geleneğine ait kurgan tipi mezarlar, bilim dünyasında büyük yankı yarattı. Türk basınında ilk defa yayımlanan fotoğraflarla birlikte bu keşfin detayları b+’da.

Yazı: Rahmi Asal / İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü
Mehmet Ali Polat / Arkeolog – Kazı Sorumlusu
Gökhan Ortak / Arkeolog – Kazı Sorumlusu
Fotoğraflar: İstanbul Arkeoloji Müzesi Arşivi

Beşiktaş’ın Ağaçları
Beşiktaş koruları, parkları ve ağaçlarıyla İstanbul’un doğasına zengin bir miras sunuyor. Bu mirası keşfetmek için sokaklarda, parklarda dolaşın; ağaçlarını tanıyın ve İstanbul’un eşsiz manzarasını Beşiktaş’tan seyredin.

Yazı ve Fotoğraflar: Prof. Dr. Necmi Aksoy / Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi

Etiler
Prestij Mahallesi
Bahçeli villaları, kentliliği kucaklayan siteleriyle kendine özgü bir hayat sürdürürdü Etiler. Mütevazi ve sakindi, huzurun sıcak sığınağıydı. Yakın zamanlarda lüks ve şatafatla tanıştı. Gösterişli restoranlar, şık kafelerle donandı. Bir prestij mahallesi olarak planlanan Etiler, bu özelliğini halen sürdürüyor.

Yazı: Erdem Kabadayı
Fotoğraflar: Yusuf Aslan

Kırılgan Rejim
Demokrasi Endeksi
Demokrasi dünya çapında geriliyor. Eşitsizlik, adaletsizlik, hukuksuzluk; iktidarların yurttaşları ve medya üzerindeki boğucu baskısı demokrasinin altını oyuyor. Ocak ayında açıklanan 2019 Dünya Demokrasi Endeksi, Avrupa’nın bazı bölgeleri de dahil olmak üzere demokrasinin küresel olarak gerilediğini ortaya koydu. Türkiye, 167 ülke arasında 110. sırada yer alarak Senegal, Nepal, Pakistan gibi ülkelerin gerisine düştü.

Yazı: Kemal Tayfur / Magma Dergisi Yazı İşleri Müdürü

Ayda Bir Gün Sokak Bizim
Beşiktaş Belediyesi sponsorluk almadan, bütçe harcamadan, gönüllülük ve üretim esasına dayalı özel bir sokak şenliği düzenledi. Geçtiğimiz yıl mayıs, ağustos ve eylül aylarında üç kez sokakları arabalardan arındırıp gerçek sahiplerine; çocuklara ve sakinlerine teslim eden Beşiktaş Belediyesi ilerleyen günlerde başka sokaklarda da “Ayda Bir Gün Sokak Bizim” diyecek.

Yazı: Volkan Altınok / Karaoğlan Gençlik Merkezi Koordinatörü
Fotoğraflar: Mehmet Çağlarer Fotoğraf Atölyesi

Beşiktaş’a Şehrengiz
Denizcilerin meskeni küçücük bir kasabaydı, Divan şairlerinin mısralarında adı “Beşiktaşı” olarak anılıyordu. Zaman içinde büyüyüp gelişti, adı Beşiktaş oldu. Divan şairlerine ilham veren Beşiktaş’ın izini onların mısralarında sürdük.

Yazı: Fatih Yücel

Ya Kanal Ya İstanbul
Kanal İstanbul projesi İstanbul’un doğasını, ekosistemini, yaşayanlarını derinden etkileyerek kenti iklim krizinin etkilerine karşı daha da kırılgan hale getirecek. Başlanması halinde İstanbul telafisi imkânsız bir ekosistem yıkımıyla karşı karşıya kalacak.

Yazı: Prof. Dr. Doğanay Tolunay / İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Orman Fakültesi, Toprak İlmi Ve Ekoloji Anabilim Dalı
Fotoğraflar: Murat Germen

İzmir’in Beşiktaş’a Emaneti Grandi Direği
Atatürk’ün 1928 ve 1937 yıllarında iki kez yolculuk yaptığı İzmir Gemisi’nin grandi direği bugün Beşiktaş’ta Boğaz’dan geçenleri Türk denizciliği adına tüm haşmetiyle selamlıyor.

Yazı: Cem Gürdeniz / Emekli Tümamiral
Fotoğraflar: Yusuf Aslan

Yaratıcı Sokaklar
Geçtiğimiz yıl Beşiktaş Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen İstanbul Comics and Art Festival’de Türkiye ve dünyadan ünlü sokak sanatçıları Beşiktaş’ın sokaklarını renklendirdi. Urban Art projesi kapsamında Beşiktaş’a kazandırılan eserleri b+ dergisi için bir araya getirdik.

Yazı: Görkem Kızılkayak
Fotoğraflar: İCAF Arşivi

b+ dergisinin yeni sayısını Beşiktaş Belediyesi’ne bağlı merkezlerden ücretsiz olarak edinebilirsiniz. Dergiyi dijital olarak okumak için tıklayınız.
Haberi Paylaş:

Beşiktaş Belediyesi


BKS logo

© 2024 Beşiktaş Belediyesi. Sitedeki tüm metin ve görseller Beşiktaş Belediyesi'ne aittir. İzinsiz kullanılamaz.

F5 İletişim