BEŞİKTAŞ
10 February 2016

LOGOS

LOGOS

Galeri İlayda 11 Mart – 10 Nisan 2016 tarihleri arasında Caner Şengünalp’in “Logos” isimli solo heykel sergisine ev sahipliği yapacak.

“Caner Şengünalp düşünmenin sınırlarında gezen bir sanatçı… İnsanın varoluşunu derinden bağlayan en soyut kavramların gizini filozoflar binlerce yıldır konuşma diliyle, mantık ve matematikle açmaya çalışırken, Şengünalp sanatın, üstelik heykelin diliyle akıl almaz bir metafizik macera sergiliyor. Bu derece derin ve imkansız bir problematiğin içinden heykellerini konuşturabilmek hem büyük bir sanatsal ustalık hem de felsefi görüş gücü gerektirir. O, heykellerinde kullandığı doğal malzemelerin dokusuyladüşüncelerin dokusu arasında yol alırken doğaya nüfuz eden insan aklının paradoksal girdaplarını açıyor. Onun bütün heykelleri hem arkaik hem çağdaş formların bir sentezi; heykellerin kavramsal içeriğinde otantik insandaki kaybolmuş köklerimizi gözle görebiliyoruz.Şengünalp’in sanatı insan doğasının tarih üstü hakikatini arayan, antropolojik ve felsefi bir altyapı ile kendi sanatsal ifade yollarını açıyor. Onda yeni bir çağın büyük dönemecindeki geçmişten ileriyi gösteren öncü bir sanatın ve sanatçının hazırlığı var. Şengünalp sanatın tarihsel rolünü, son derece örtük ve gizemli ve bir o kadar da açık ve akıl sahibi her varlığın içinde kendini bulacağı, arındırıcı ve gösterici işlevini, günümüze inat yeniden kuşanmış evrensel bir sanat anlayışına sahip.
‘Logos’ sergisi sanatçının Herakleitosçu felsefi zeminini konuşturduğu yeni bir adım. İnsana, doğaya, tarihe, dönüşüme, insan-insan, insan-doğa ilişkisine yaklaşan açık yürekli bir düşünme doğal olarak Herakleitosçu bir diyalektik içinde bulur kendini. ‘Logos’ veya ‘diyalektik dönüşüm’ bütün bu değişkenler içinde değişmeyen ilke, dönüşümü taşıyan, dönüşümü anlaşılır kılan. Güneş her dönemde fizik bilimlerinin temel maddesidir ve sadece Antik Yunan mitolojisinde değil, çok ve tek tanrılı bütün dinlerin panteonunda başkarakter olmuştur. Ateş ve ışık doğanın ve aklın birbirine karıştığı girdabın yol gösterici logosudur. Yeryüzü, toprak Güneş’ten kopan bir parçadır ve soğuyup canlı-cansız doğamızı oluşturmuştur. Onun içinden çıkan düşünen beyin, gören göz geri dönüp de kendi toprağına baktığında görmesini ve anlamasını sağlayan şey gene ışıktır. Karşıtların çarpışmasıyla, gökte çakan yıldırım ile akılda çakan yıldırımdır Logos ve ışığını aynı ateşten alırlar. Bu sergide Şengünalp, Herakleitos gibi, oyununa bütün ciddiyetiyle dalıp gitmiş bir çocuğun heyecanıyla uzun yıllardır takip ettiği Logos’un ışığını çakıyor, dolandırmadan, doğrudan gösteriyor ışığın oyununu üzerimizde. Ateşin, lavların, radyasyonun milyarlarca yılda söndüğü taşın dokusuyla evrimleşmiş insan beyni arasındaki özdeşliği, en uzak iki varoluş biçiminin tek bir bütünlük olduğunu, Logos’u görüyoruz alevlerin kıpırdanan, saçılan ışıklarında. Doğanın aynasında yansıyan ışıkla insan kendisini görüyor.Şengünalp heykelleri ile bir imkansızı başarıyor, sadece Logos’un gösterdiği oluşumu değil, olan ve gösteren Logos’un kendini de sergiliyor.”
Meriç Bilgiç

 

Galeri İlayda
Hüsrev Gerede Cad. No:37
Galeri pazar ve pazartesi günleri hariç, her gün 11:00 ile 19 :00 arasında açıktır.

Haberi Paylaş:

Beşiktaş Belediyesi


BKS logo

© 2024 Beşiktaş Belediyesi. Sitedeki tüm metin ve görseller Beşiktaş Belediyesi'ne aittir. İzinsiz kullanılamaz.

F5 İletişim