BEŞİKTAŞ
21 September 2020

B+’NIN YENİ SAYISI YAYINDA

b+’nın yeni sayısı yayında

Beşiktaş’ın sokaklarında gezen, Boğaz’ında rüzgârı hisseden, herkes için kente ve kent yaşamına dair yeni deneyimler sunan b+’nın 30. sayısı zengin içeriğiyle yayında.

Yeni sayıda, Beşiktaş’ın denizle olan ilişkisi çeşitli yönleriyle ele alınıyor. Ortaköy Camii’nin açıklarında yatan yük kosterine dalış ilk kez dergimiz sayfalarında yayımlanıyor. Aydan Çelik deniz kültürüyle ilgili anılarını, Mine Kasapoğlu Boğaz kültürünü, “Lüfer” belgeselinin yönetmeni ve deniz biyoloğu Mert Gökalp de Marmara Denizi’nin azalan balık nüfusunu b+’ya anlattı.

1944’ten beri Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün üyesi Mesut Arda ile çocukluk arkadaşı Süleyman Seba’yı ve ilçemizin her yanına sinen Beşiktaşlılık ruhunu konuştuk. Yıllarca Beşiktaş’ın kalesini koruyan ve hayatının sonuna kadar Beşiktaş’tan hiç kopmayan Arap Sadri’nin hikâyesini ise Mehmet Yüce b+ için kaleme aldı.
Can Bulubay, artık sadece Yeşilçam filmlerinde görebildiğimiz, 4. Levent’teki Er- cüment Kalmık imzalı mozaiklerin izini sürdü. Bu sayıda ayrıca, bir yandan yeni mekânlarıyla değişime ayak uydururken, bir yandan da mahalle dokusunu koru- mayı başaran Vişnezade’yi mercek altına aldık. Sayfalarımızda, Ihlamur Kasrı ve Yıldız Korusu’nun ev sahipliği yaptığı mabet ağaçlarımızın 1800’lerde Japonya’dan Beşiktaş’a uzanan hikâyesini okuyabilirsiniz.

Hayvana şiddet haberlerinin sıklıkla gündeme geldiği ülkemizde, hayvana şiddet ceza yasası kapsamında değil. Belediye Meclis Üyemiz Avukat Yıldız Kaya, hayvan haklarının hukuki boyutunu b+ için yazdı. Belediyemizin Veteriner İşleri Müdürü Tolga Akyıldız ve Sokak Hayvanları Rehabilitasyon ve Tedavi Merkezimizin sorumlusu Veteriner Hekim Ferah Kılıç Öztürk sorularımızı yanıtladı.

COVID-19 salgınıyla beraber nefes alabildiğimiz açık alanlar, özellikle de parklar, tarihi ve doğal güzellikler içinde yer alan mekânlar büyük önem kazandı. Salgının mecbur kıldığı karantina dönemi sonrasında, yaz boyunca sürdürdüğümüz “Beşiktaş İyileşecek” etkinlikleri, 30 yıldır Beşiktaşlılara hizmet eden Beltaş Vakfı’nın işlettiği mekânlarımızla ilgili bilgiler ve Beşiktaşlıların nefes aldığı Şenlikdede Parkı ile Şehit Burak Ümit Gedik Parkı’nda yürüttüğümüz yenileme çalışmaları da b+’da yer aldı.
Su Altından Beşiktaş
Derin Bakış
Denizin sarıp sarmaladığı bir ilçe Beşiktaş. Geçmişi denizcilik tarihimizin önemli olaylarına sahne olmuş. Ancak Beşiktaş’ın sadece su üstü değil su altı da keşfedilmeyi bekliyor. Deneyimli dalgıç Ali Ethem Keskin b+ dergisi için kamerasını Beşiktaş’ın su altına çevirdi.

Dolmabahçe’den Aşiyan’a
Tarihe Pedal Çevir
Beşiktaş’ın deniz kültürüne, doğanın mucizelerine ve yakın tarihin izlerine sele üstünden bakacağız. İstanbul’un, belki de dünyanın en güzel bisiklet rotalarından birinde, Dolmabahçe’den Aşiyan’a uzanan muhteşem güzergâhta, geçmişin anılarına tanık olacağız.

Mine Kasapoğlu
“Boğaz Çocuğuyum”
Onun için fotoğraf, zamanı durdurma sanatı. Kendini bir spor fanatiği ve mesleğini de spordan kopmamak için yarattığı bir bahane olarak tanımlıyor. Snowboard şampiyonluğunu, spor tutkusunu, olimpiyat fotoğrafçılığını Mine Kasapoğlu ile konuştuk.

Müzikle, Sohbetle, Hareketle
Birlikte İyileşiyoruz
Beşiktaş’ın parkları müzikle neşelendi, sporla hareketlendi, açık hava sohbetlerine uzman psikologlar eşlik etti. Beşiktaş Belediyesi’nin “Birlikte İyileşiyoruz” etkinliklerine ilgi ve katılım büyüktü.

Yeşil Sığınaklar
Beşiktaşlılara çağdaş, kaliteli ve sosyal hizmet sunma anlayışıyla hareket eden Beşiktaş Belediyesi, bu amaçla 1990 yılında Beltaş’ı kurdu. Tarihi ve doğal güzellikler içinde yer alan mekânları, kültür ve sanat etkinlikleriyle Beltaş, Beşiktaşlıları en uygun fiyata en yüksek hizmetle buluşturmaya devam ediyor.

Beşiktaş’ın Mabet Ağaçları
Ihlamur Kasrı ve Yıldız Korusu, Beşiktaş’ın mabet ağaçlarına diğer adıyla ginkgolarına ev sahipliği yapıyor. Bu kutsal ağaçlar sadece yıllara tanıklık etmiyor; 1800’lü yıllarda Japonya’dan Beşiktaş’a uzanan bir hikâye de anlatıyor.

30 Ağustos 1922
Zafer Yolu
19 Mayıs 1919’da başlayan kurtuluş yürüyüşünü zafere ulaştıran en önemli mücadeleler Ankara’dan İzmir’e uzanan rota üzerinde gerçekleşti. 30 Ağustos 1922’de Başkomutanlık Meydan Savaşı’nda kesin zafere ulaşılan bu tarihsel yol, aynı zamanda Türkiye’nin kurtuluş ve kuruluş yoluydu. b+, 98. yıl dönümünde, Büyük Taarruz günlerinin öyküsünü araştırdı.

Vişnezade:
Geçmişi Düşleyen Semt
Dünün ve bugünün birleştiği yer Vişnezade. Bir yandan yeni mekânlarıyla değişime ayak uyduruyor, diğer yandan “eski” Vişnezadeliler ve sembol yapılarıyla geleneksel mahalle havasını koruyor.

Mesut Arda:
Efsane Neslin Yaşayan Sesi
O, 1944 yılından bu yana Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün üyesi. Efsane başkan Süleyman Seba’nın çocukluk arkadaşı, sırdaşı, yönetimde olduğu yıllarda en önemli destekçisi… Mesut Arda, vefatının altıncı yılında Süleyman Seba’yı ve bir semtin her yanına sinen Beşiktaşlılık ruhunu anlattı.

Beşiktaş’ta Bir Arap Sadri Vardı…
Yıllarca Beşiktaş’ın kalesini korudu, İstanbul karmasına seçilmesine rağmen Milli Takım’a giremedi ama 1936’da basketbolda milli formayı giydi, Berlin Olimpiyatları’na gitti. Yaşamının sonuna kadar Beşiktaş’tan hiç kopmayan Arap Sadri lakabıyla bilinen Sadri Usuuğlu, hem Beşiktaş hem de Türk futbol tarihinin efsane sporcularından biriydi.

Beşiktaş Belediyesi Beşiktaş Çocuk Korosu
Berrak Sesler
Yaşları küçük ama sesleriyle büyük başarılara imza atıyorlar. Her yıl sınavla yeni koristleri bünyesine alan Beşiktaş Belediyesi Çocuk Korosu’nun başarı hikâyesini Koro Şefi Güneş Kaya, Piyanist Simten Deniz Şenpolat ve Koro Koordinatörü Selçuk Taçalan ile konuştuk.

MOBİVET
Canlarımız Onlara Emanet
Beşiktaş Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon ve Tedavi Merkezi’nde sokak hayvanları için canla başla çalışan genç ve dinamik bir ekip var. Onlar sayesinde Beşiktaş’ın can dostları beş yıldızlı bir hizmet alıyor. Beşiktaş Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Tolga Akyıldız ve merkezin sorumlusu Veteriner Hekim Ferah Kılıç Öztürk b+’nın sorularını yanıtladı.

Beşiktaşlı Yahya Efendi
Boğaz’ın Piri
Yahya Efendi’nin Beşiktaş’taki yeri, onun divane gönlünü oyalayan Hızırlık Dağı’dır; Akdeniz’le Karadeniz’in buluştuğu Mecma‘u’l-Bahreyn’dir. Yüzyıllar boyunca birçok denizci onun yanında, onun dergâhında yattı son uykusuna. Çırağan Sarayı’nın arkasındaki tepede bulunan dergâh ve onu çevreleyen mezarlar, beş yüz yıllık sırları fısıldıyor.

Paulo Roberto França
“Hayat Dolu Beşiktaş”
Brezilya İstanbul Başkonsolosu Paulo Roberto França, dört buçuk yıldır İstanbul’da yaşıyor. Türkiye’nin doğal ve kültürel zenginliği França’nın fotoğraf tutkusunu daha da artırmış. Kendisiyle Türkiye-Brezilya ilişkilerini, İstanbul ve Beşiktaş’taki günlük hayatının detaylarını konuştuk.

Merdivenler Renkleniyor
Beşiktaş Belediyesi’nin “Merdivenler Renkleniyor” projesi kapsamında Dizi, Kalkan ve Asmalı Hamam sokaklarındaki üç merdiven sokak sanatçıları tarafından boyandı. Sanatçıların eserlerini merdivenlerden b+’ya taşıdık.

Sağlık Emekçilerine Saygılarımızla…
Salgın surecinde sağlık çalışanlarımızın özverili çalışmaları birçok sokak sanatçısı için ilham oldu ve dünyanın farklı kentlerinde duvar resimlerine yansıdı. Beşiktaş Belediyesi de Ortaköy Mahallesi Portakal Yokuşu Caddesi’nde bir duvarı sağlık emekçilerimizi temsil eden bir muralla renklendirdi. Beşiktaş Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile BİO’nun (Beşiktaş İletişim Ofisi) projelendirdiği çalışma, 6 metre yüksekliğe ve 46 metre uzunluğa sahip alana No More Lies mahlaslı sanatçı tarafından yapıldı.

Dergiyi okumak için tıklayınız.

Haberi Paylaş:

Beşiktaş Belediyesi


BKS logo

© 2024 Beşiktaş Belediyesi. Sitedeki tüm metin ve görseller Beşiktaş Belediyesi'ne aittir. İzinsiz kullanılamaz.

F5 İletişim