Uzun bir aradan sonra okurlarıyla yeniden buluşturduğumuz kent kültürü dergimiz b+’nın yeni yüzüyle ikinci sayısı, Beşiktaş’ın farklı köşelerinden hikâyelerle yine dopdolu. Boğaz’ın rüyası, Beşiktaş’ın en özgün semtine geniş yer ayrılan bu sayıda, Bebek’in günlük yaşantısından tarihine, edebiyattaki yansımalarından doğasına, bilinen ve bilinmeyen pek çok yönüyle Bebek mercek altına alınıyor. Dergimizin ana konularından biri yetimhaneler… Balkan Savaşları sonrasında şehitlerin yetim kalan çocukları için açılan çoğu Beşiktaş’taki yetimhaneler, bu sayımızda tüm detaylarıyla işlendi.
Türk Bağımsızlık Savaşı 16 Mayıs 1919’da Beşiktaş’ta başlar. Tarihçi Necdet Sakaoğlu, Atatürk’ün Beşiktaş’ta yaşadığı zamanları yazdı. Atatürk’ün bağımsızlık mücadelesi için Beşiktaş’tan yola çıkışının 101. yılına özel yaptığımız logomuzu dergi sayfalarında görebilir, ayrıca bu yıl 100’üncü yılını kutladığımız Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşuna dair bilgilerinizi tazeleyebilirsiniz.
Belediyemizin COVID-19 salgınına karşı mücadelede önemli hizmetleri ile hayata geçirdiği projelerin de yer aldığı dergimizin konuları şöyle:
BEŞİKTAŞ’IN ŞEFKAT YUVALARI
“Yetimler yurdu” anlamına gelen darüleytamlar, Balkan Savaşları sonrası şehitlerin yetim kalan çocukları için açılmıştı. Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar sayıları on binlerle ifade edilen bir neslin yolu zorunlu olarak bu yetimhanelerden geçti. İstanbul’daki yetimhanelerin büyük bir kısmı da Beşiktaş’taydı.
Yazı: Görkem Kızılkayak
Fotoğraflar: Necdet Sakaoğlu, Cengiz Kahraman Arşivleri
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ’NİN 100. YILI / DEVRİM MECLİSİ
Yüz yıl önce, 23 Nisan 1920’de, Ankara’da Türkiye’nin ve Türk halkının kaderini belirleyen tarihi bir adım atıldı. Tüm ülke işgal altındayken Büyük Millet Meclisi toplandı ve Mustafa Kemal Atatürk’ün bir halk hareketi olarak örgütlediği Milli Mücadele’nin meşruiyetinin temeli oldu. Yeni meclis aynı zamanda yeni bir devletin, esaret bağlarından kurtulmuş bağımsız bir devletin ilk işaretiydi.
Yazı: Kemal Tayfur
Fotoğraflar: Turgut Tarhan
BAĞIMSIZLIK İÇIN İLK ADIM
Türk Bağımsızlık Savaşı 16 Mayıs 1919’da Beşiktaş’ta başlar. O güne kadar “bağımsızlık” fikrini beyinlerinde oluşturmuş Mustafa Kemal önderliğindeki kurtarıcı kadrolar işgal altındaki İstanbul’dan Anadolu’ya geçerek Kurtuluş Savaşı’na giden yolu açarlar. Tarihçi Necdet Sakaoğlu, Atatürk’ün Beşiktaş’ta yaşadığı zamanları yazdı.
Yazı: Necdet Sakaoğlu
KARTAL İSTİMBOT / KURTULUŞ SAVAŞI’NIN İŞARET FIŞEĞİ
Mustafa Kemal Atatürk’ün 1918’de İstanbul’u işgal eden düşman askerlerini görerek güvertesinde “Geldikleri gibi giderler” sözünü söylediği Kartal istimbot, İstanbul’un ilk halka açık müze gemisi olarak Beşiktaş’a yanaşmayı bekliyor. İstimbot, Tuzla’da kaderine terk edildiği ıssız koyda yarı batık halde bulunduktan sonra gerçek bir imeceyle yenilenerek tarihe kazandırıldı.
Yazı ve Fotoğraflar: Gökhan Karakaş / Milliyet Gazetesi Kıdemli Muhabiri
BEBEK: BOĞAZ’IN RÜYASI
Eski zamanların küçük balıkçı köyü Osmanlı devri köşklerle, yalılarla donatıldı, İstanbul’un gösterişli yüzü oldu. Bebek, yıllar içinde yapılaşma kültüründen etkilense de günümüzde hem derneği hem de eski sakinleriyle mimari değerlerini, korularını, sahilini ve mahalle kültürünü korumaya çalışıyor.
Yazı: Ergül Sevgin
Fotoğraflar: Turgut Tarhan
ŞİFACI STAVRAKI’DEN BEBEK’E ARMAĞAN!
Bebek’teki Aya Haralambos Rum Ortodoks Kilisesi’nin yakınında bulunan, On iki Havariler Ayazması’ndaki kitabe, semtin en eski tanıklarından.
Yazı: Görkem Kızılkayak
Fotoğraf: Alman Arkeoloji Enstitüsü Arşivi
LEB-İ DERYADA BEBEK
Bir zamanlar gül ve akasya bahçeleriyle çevrili Bebek, İstanbul’da mehtabın en güzel seyredildiği koylardan biriydi. Divan şairlerinin mısralarında güzelliği kadar adının çağrıştırdığı teşbihlerle de yer aldı…
Yazı: Fatih Yücel
BEŞİKTAŞ’TA MANOLYA ZAMANI
Gösterişli çiçekleriyle İstanbul’un saraylarının, köşklerinin bahçelerini süsledi. Zamanla kent peyzajının vazgeçilmez ağacı oldu. Manolya saray lalesi meleziyle baharın, büyük çiçekli türüyle de yazın geldiğini Beşiktaşlılara müjdeliyor.
Yazı: Prof. Dr. Necmi Aksoy / Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi
BEŞİKTAŞ’IN KUŞLARI / GÖKYÜZÜNÜN CANLARI
Beşiktaş, şehir gürültüsüne rağmen kuş seslerinin duyulduğu İstanbul’un en şanslı ilçelerinden biri. Boğaz kıyısında olmasının avantajıyla korularında, ağaçlı yollarında, parklarında hem göçmen kuşlara hem de ağaçkakanlar, bülbüller, serçeler gibi yüzlerce türe ev sahipliği yapıyor.
Yazı: Süreyya İsfendiyaroğlu
BEŞİKTAŞ BİSİKLET ROTASI / İKİ TEKERDEN FAZLASI
Beşiktaş sahili boyunca uzanan bisiklet yolu hem profesyonel hem de amatörlerin pedal basabilmesine olanak sağlıyor. “İstanbul Bisiklet Rehberi” yazarı Aydan Çelik, b+ okurları için Dolmabahçe’den Sarıyer’e uzanan rotayı ve bisikletin tarihi öyküsünü yazdı.
Yazı: Aydan Çelik
NEVŞİN MENGÜ / “EN ÇOK BİSİKLETİ SEVİYORUM”
Nevşin Mengü, sadece gazeteciliğiyle değil, sporcu kimliğiyle de dikkat çekiyor. Çünkü hem koşuyor hem yüzüyor hem de bisiklete biniyor. Yani o bir triatlet.
Söyleşi: Özlem Türkdoğan
BİR USTA, BİR SAAT, BİR BİLİM İNSANI
Evlerimize çekilmemizin üzerinden neredeyse iki ay geçti; içinde bulunduğumuz sürecin belirsizliği hepimizde huzursuzluk yaratıyor. Kimine göre süre çok çabuk geçti, kimine göre saatler geçmiyor; zaman her birimiz için farklı akıyor. Bu huzursuzluğu üzerimizden atmak için sizi bir usta, bir saat ve bir saat meraklısı makine mühendisiyle tanıştırmak istiyoruz.
Yazı: Evren Yıldırım
Fotoğraflar: Kenan Özcan, Çetin Yılmaz Arşivi
SERENCEBEY’DE ŞENLİK
“Halk muhabiri” olarak da anılan gazeteci yazar Osman Cemal Kaygılı “Yeni Gün” gazetesinde 1930’lu yıllarda “İstanbul’un Köşe Bucağı” başlığıyla kentin sosyal hayatının nabzını tutuyordu. İşte Serencebey’den bir sünnet hikâyesi…
Yazı: Cengiz Kahraman
Fotoğraflar: Cengiz Kahraman Koleksiyonu
ÜSTÜN EZER / HAYALDE SINIR TANIMIYOR
Kurulduğu günden binlerce kişi için umut oldu Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV). Bugün 40 binden fazla hastası, “durmak yok, hayat kurtarmaya devam” anlayışıyla çalışan binlerce gönüllüsü var. LÖSEV’i ve çalışmalarını kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Üstün Ezer ile konuştuk.
Söyleşi: Özlem Türkdoğan
Fotoğraflar: LÖSEV ve Beşiktaş Belediye Arşivi
BEŞİKTAŞ: İLK ŞAMPİYONLUĞUN ÖYKÜSÜ
Koronavirüs salgını nedeniyle futbol maçlarının süresiz ertelenmesi 2020 Süper Lig Şampiyonu’nun kim olacağı sorusunu yanıtsız bıraktı. Futbolseverler için Beşiktaş’ın kulüp tarihindeki ilk şampiyonluk öyküsünü sayfalarımıza taşıdık.
Yazı: Mehmet Yüce
Fotoğraflar: Mehmet Yüce Arşivi
BAŞAK GÜNDOĞDU
“İSTANBUL’UN EN GÜZEL SEMTLERINDEN BEŞİKTAŞ’TA DOĞDUM, BÜYÜDÜM VE YAŞIYORUM.”
Beşiktaş Kadın Futbol Takımı’nın başarılı forveti Başak Gündoğdu, koronavirüs günlerinde dahi antrenmanlarını aksatmıyor. Başarılı bir sezon geçiren Gündoğdu’yla hem futbolu hem de Beşiktaş’ı konuştuk.
Söyleşi: Özlem Türkdoğan
Fotoğraflar: BJK Arşivi
KADINA YÖNELİK ŞİDDET ÖNLEYEMEDİK!
Türkiye kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla Avrupa Konseyi Sözleşmesi olan İstanbul Sözleşmesi’ni 2014’te onayladı ve iç hukukuna dahil etti. Ancak istatistikler ne İstanbul Sözleşmesi’nin ne de yasaların şiddeti durduramadığını ortaya koyuyor. Avukat Arabulucu Esra Yenidünya, tüm yönleriyle kadına şiddeti b+ için kaleme aldı.
Yazı: Av. Arb. Esra Yenidünya / Beşiktaş Belediyesi Başkan Yardımcısı
NEHAR TÜBLEK KARİKATÜR YARIŞMASI 25 YAŞINDA: KALEMİN UCUNDAKİ DOĞA
Beşiktaş Belediyesi ile Karikatürcüler Derneği tarafından düzenlenen Nehar Tüblek Karikatür Yarışması’nın 25. yılında dereceye girenler ödüllendirildi.
TARİHİ DEĞİŞTİREN SALGINLAR
Koronavirüs salgını, teknolojik bakımdan üstün ulus devletleri önlem alamadan yakaladı. Dünyanın birçok ülkesinde hayat durdu. Ancak bu, tarihteki ne ilk ne de son salgın. Beşiktaş Belediyesi Başkan Yardımcısı Seyhun Şahin tarihteki önemli salgınları yazdı.
Yazı: Doç. Dr. Seyhun Şahin / Beşiktaş Belediyesi Başkan Yardımcısı
NESNELERİN İNTERNETİ VİRÜS PEŞİNDE
Bilim insanları, koronavirüs salgınını takip edebilmek ve önlemek için yeni çalışmalar yapmaya başladı. Bu süreçte en büyük yardımcıları da nesnelerin interneti. Elektronik Yüksek Mühendisi Ali Akurgal canlıların internetini b+ okurları için yazdı.
Yazı: Ali Akurgal
ÖDÜLLÜ DİJİTAL SERGİ / AKILDAN ÇIKMAZ YOL
Beşiktaş Belediyesi, Atatürk’ün vefatının 81. yıl dönümü anısına, Dolmabahçe Caddesi’ni tıpkı gerçekte olduğu gibi Yandex Navigasyon’da da Atatürk fotoğraflarıyla süsledi. Proje, IAB Türkiye tarafından bu yıl 10. kez düzenlenen MIXX Awards Türkiye Ödülleri Özel Gün kategorisinde Gümüş MIXX’e layık görüldü. Beşiktaş Belediyesi Kurumsal İlişkiler ve İletişim Direktörü Çağdaş Yıldız’a projenin detaylarını sorduk.
BEŞİKTAŞ ÖRNEK ÇALIŞMALARI İLE EUROCITIES’DE!
Avrupa Şehirler Birliği olarak adlandırılan EUROCITIES, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (COVID-19) salgınına karşı Avrupa’da yapılan örnek çalışmaları web sayfasında paylaşıyor. Beşiktaş Belediyesi de salgın süresince hayata geçirdiği faaliyetlerle EUROCITIES web sayfasında yer aldı.
BEŞİKTAŞ’TA 50 YILLIK ALTYAPI SORUNLARI BİTİYOR
Beşiktaş’ın uzun yıllar yok sayılan altyapı sorunları İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yapılan iş birliği sayesinde çözülüyor. Beşiktaş’ın pek çok meydan ve caddesindeki su baskınlarına son verecek projeler 45 günde tamamlanacak.
b+’nın 29. sayısını bu linki tıklayarak okuyabilir, Dergilik uygulamasından indirebilirsiniz.